Právě čtete

Proč nesnáším nakupování a co s tím dělá moje žena

18377  
Sdílet: 

Proč nesnáším nakupování a co s tím dělá moje žena

Nic mě nenaplňuje zoufalstvím tolik jako už jen představa návštěvy nákupáku a hledání něčeho pěkného na sebe. Ne, děkuji pěkně, raději budu sedět doma a koukat do stropu. Tohle potěšení si rád nechám ujít, protože…

22. 10. 2018 3 min. čtení Martin Pistulka
Proč nesnáším nakupování a co s tím dělá moje žena

Vím, že nemůžu mluvit za všechny muže, ale tak je to ostatně se vším. Dokonce znám pár chlapů, kterým nakupování nevadí. Já u toho ale umírám. Chodit do obchodů mě prostě paralyzuje, a místo abych si hodiny nadšeně vybíral a vybíral, jako to umí moje žena (a spousta jiných žen), mám pocit, že mi mozek zmrzne ještě před tím, než vlezu do převlíkací kabinky.

Vůbec to ale neznamená, že bych neměl rád pěkné oblečení nebo chtěl chodit dvacet let v tom samém. Omyl! Nové hezké oblečení mám moc rád, ostatně komu by se nelíbilo, když mu to sluší, že. Nicméně vždycky, když si uvědomím, čím by byly fungl nové džíny vykoupené, mám chuť radši ty staré nosit do roztrhání.

Hlavní problém je totiž vybírání. Trpím tím, čím spousta mužů: těžko se rozhoduju podle líbí-nelíbí, neřkuli z tisíce možností, kterých je nákupák plný. Vždyť mně se líbí i havajské košile! Ale copak bych v nich mohl běžně chodit mezi lidi? Co by tomu řekli v práci? Jak by se na ni tvářila žena? Hodí se ke mně? Milé ženy, možná vám to bude znít neuvěřitelně, ale já prostě NEVÍM.

Když si budu vybírat třeba gramofon, telefon nebo auto, tak budu vědět hned, podle čeho vybrat, co vybrat a proč. V takovém případě si totiž zjistím racionální a měřitelné argumenty, proč je tenhle model lepší než jiný. Nákup oblečení ale tu absolutní racionalitu postrádá, a když stojím uprostřed obchodu, vidím jenom spoustu potenciálně špatných rozhodnutí. Že jsou špatná se samozřejmě dozvím až poté, co zaplatím a tu havajku přinesu domů.

Chápete to zděšení, že? A argument, že to nemám řešit, že se případně zítra vrátíme a nový kus vyměníme za jiný, mě moc neuklidňuje, protože pak mě vybírání ze spousty, spousty, spousty (!!!) možností čeká znovu.

Tak. Teď víte, co některé muže (troufám si říct, že jich nebude zrovna málo) na nakupování děsí a proč s vámi chodí tak neradi. Moje žena na to má několik fíglů, jak se mnou nákupy zvládnout a ušetřit nervy nám oběma.

6 způsobů, jak s mužem bezbolestně zvládnout shopping

Máme jasný plán. Na nákupy vyrážíme, když víme, co potřebujeme. Žádné „Podíváme se, co mají, a uvidíme…“

Nákupy jsou krátké a víc lovíme než sbíráme. Proto nechodíme všude, ale jenom tam, kde víme, že se dá koupit to, co potřebuji nebo potřebujeme. Ideálně si uděláme plán, že se podíváme tam, tam a tam. Jakmile se nákupy začnou neúměrně protahovat a procházíme obchody, kde ani nezavadíme o kýženou věc, přijde křeč a odpor.

Usnadníme si to. Odložíme si bundy a svetry, ať se s nimi pořád nemordujeme v kabinkách, netaháme s sebou zbytečné tašky a nekomplikujeme to dalšími úkoly („A pak ještě nakoupíme jídlo a tak.“)

Jsme rozhodní. Zkoušíme jenom nezbytné minimum kusů a vybíráme jednoduše ano/ne, nic mezitím. Věta „Tak se sem třeba ještě vrátíme…“ neexistuje.

Nakupujeme po jídle, nebo jídlo následuje za odměnu. Víte, po jídle je chlap trochu apatický a zvládne cokoli. A když ho jídlo čeká, má se aspoň na co těšit.

Přecházíme na online nákupy. Ty jsou super, protože mi žena může rovnou poslat několik odkazů na konkrétní věci a já řeknu ano/ne. Když nakupuju sám, tak si otevřu jenom konkrétní kategorii a vybírám ano/ne. Změřit se a naklikat na první dobrou správnou velikost taky bolí míň než chodit do kabinky. A když se přece jenom netrefím, tak to stačí zase zabalit a poslat zpátky a nemusím znova do jámy lvové. Uf.

Takže dámy, pokud to má váš muž podobně, zkuste mu trochu vyjít vstříc. A třeba mu (před)vybrat něco na sebe v aktuální kolekci Tchibo.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články