Právě čtete

Trendy jako na kolotoči: Jak vychytat, ať co chvíli nekupujete totéž?

12209  
Sdílet: 

Trendy jako na kolotoči: Jak vychytat, ať co chvíli nekupujete totéž?

Jeden rok jsou v kurzu dlouhé vzorované sukně, druhý úzké mini, třetí pro změnu volné kalhoty a pak – pak se zase vrátí maxi. Aha?! Jenomže já už jsem mezitím 4× vytřídila šatník a ty kousky, co jsem jich měla plnou skříň a teď se „vrací do módy“, už jsem dávno poslala pryč. Buď si můžu povzdechnout a jít zase nakupovat… anebo si konečně vybuduju šatník, který funguje vždycky.

12. 9. 2018 4 min. čtení Nela Hanáková
Trendy jako na kolotoči: Jak vychytat, ať co chvíli nekupujete totéž?

Tzv. udržitelný šatník se teď skloňuje snad všude. Podle mě se dá shrnout jednoduše:

  1. Nemusíte do něj každý rok investovat, pokud vysloveně nechcete. To proto, že oblečení vám jednak vydrží několik sezon (je kvalitní), a jednak nevychází tak rychle z módy (nestojí na trendech).
  2. Věci, které máte, se dají vzájemně kombinovat, takže jich nemusíte mít zbytečně moc a ke každému kousku si nemusíte pořizovat šest dalších, které se ale zase hodí jenom k němu.
  3. Nepřetěžuje přírodní zdroje ani při výrobě, ani tím, že byste každý rok vyhodila pytel starého oblečení = v podstatě textilního odpadu.

Zní to hezky, že? Z vlastní zkušenosti ale vím, že dojít k něčemu takovému je hodně postupný přerod.

A co si budeme, vím, že můj šatník nikdy nebude udržitelný úplně na 100 %, ale jsem ráda, že z velké části ano. Má to své plusy, hlavně ušetřené peníze i čas strávený nakupováním. Nejdůležitější je ale pro mě fakt, že každý nový kus oblečení si opravdu užiju.

Tady jsou nejdůležitější tipy, které mi ze začátku hodně pomohly:

Udržitelný šatník začíná u nitě

Stávající kousky už donosím, ale u těch nových si dvakrát rozmyslím, jestli sáhnu po syntetice, nebo přírodním vláknu. „Uměliny“ totiž chytají daleko rychleji všechny pachy, tím pádem je peru častěji a tím se rychleji ničí a vyhazují. Nezatěžuje to jenom přírodu, ale taky stojí docela dost peněz za nové věci.

V mém šatníku převládá bavlna, vlna a viskóza, ale přírodních materiálů je celá řada. Že jsou příjemnější na nošení asi vysvětlovat nemusím, ale chtěla bych zdůraznit, že část z nich se dá vyrábět konvenčně, nebo způsobem šetrnějším k přírodě – „bio“ způsoby nebo třeba recyklací.

Jeden z nejdostupnějších udržitelných materiálů je biobavlna, která tvoří velkou část kolekcí Tchiba (80 % použité bavlny je biobavlna), což byl vlastně impulz, proč jsme společně vybrali toto téma. :-) Takže hurá, biobavlnu do každého šatníku!

Jaký je vlastně rozdíl mezi bavlnou a biobavlnou?

Při pěstování biobavlny se nepoužívají umělá hnojiva nebo umělé prostředky proti škůdcům. Půda díky tomu zůstává dlouhodobě úrodná a zdravá. To přispívá k ochraně klimatu a celého ekosystému.

Ve srovnání s konvenčním pěstováním bavlny se pro biobavlnu spotřebuje mnohem méně vody. Tchibo v roce 2017 takto ušetřilo 19 miliard litrů vody (asi 130 milionů naplněných van).

V kolekcích Tchiba najdete produkty z biobavlny označené zeleným lístkem. Prohlédněte si aktuální nabídku.

Udržitelný šatník si z trendů jen tak vyzobává

Pamatujete si na reflexní barvy, které byly tak trendy předminulé léto? Letos už jsem nikoho v podobně barevném tričku nepotkala. Ty úplně největší extrémy (většinou je to něco, co ve vás vyvolá obrovské nadšení nebo obrovské zděšení) prostě nevydrží, to je něco jako přírodní zákon módy.

Když mě „hit sezony“ nechává chladnou, prostě ho vynechám. Nikdo mě za to pomlouvat nebude, nosit ho by mě stejně netěšilo a za rok už by mi visel ve skříni úplně netknutý. Zbytečná investice pár stovek a ideální kandidát na skládku, v lepším případě bazárek – podle mě je to prostě zbytečnost.

Pokud mě ale trend naopak baví, jeden dva módní kousky si pořídím. Pořádně si je užiju, dokud se nosí a baví mě, a po sezoně je odložím. Když jde o kvalitní kusy oblečení z dobrého materiálu, můžu je schovat a tradá, za pár let, až se trend vrátí, jako když ho najdu!

Tip Tchiba: úložné boxy na oblečení se vejdou pod postel nebo do skříní a oblečení chrání před prachem a světlem.

Když jde o vzory, udržitelný šatník volí spíše klasiku

Líbí se mi módní teorie, kterou vyznává jedna moje kamarádka. Podle ní existují dva typy vzorů: nadčasové a trendové. Nadčasová je klasika – puntíky, proužky, kostky, květy. (Všimli jste si, že v podstatě každý rok časopisy hlásí, že letos se budou nosit květy?) Ty trendové jsou výraznější a živější, ale mezi sebou prakticky nezkombinovatelné – třeba „indiánský potisk“, co tak frčel předminulé léto.

Vzory mám ráda, beru je jako skvělé oživení. Vybírám si ty nadčasové, které můžou být třeba na trendy střihu nebo v aktuálně módních barvách. Pak se dá takový kousek nosit bez problémů několik let a pořád nebude ani nudný, ani zastaralý.

Tip Tchibaprohlédněte si kolekci s květinovým vzorem a nebo proužky a puntíky.

Udržitelný šatník upřednostňuje oblečení, které se hodí k více příležitostem

Jedním za základů udržitelné módy jsou kousky oblečení, které si můžete vzít do divadla, na třídní schůzky i na nákup. Asi je vám jasné proč – nepotřebujete toho mít ve skříni tolik, a když chcete oblečení vyměnit, nemusíte vyhazovat a znovu kupovat půlku garderoby.

Určitě už jste někde četli ódu na bílou košili: že se dá nosit zapnutá nebo rozepnutá, s ohrnutými rukávy nebo navážno s výrazným šperkem. Je to tak. U ní to ale rozhodně nekončí. Ten „svůj“ univerzální kousek určitě poznáte, až ho uvidíte. Můj tip jsou jednodušší hladké šaty, ty se dají nosit na milion způsobů!

Zvyšte šanci, že trendy oblečení vytáhnete i později

Trendům podléhají materiály, barvy, vzory i střihy. Šanci, že bude kousek nositelný i v dalším kole, až se trend vrátí, zvýšíte tím, že „trendovost“ se projevuje jenom v jedné vlastnosti: třeba klasicky střižené tričko v netradiční barvě, extrémní střih kalhot ušitých z neutrální látky nebo zvláštní vzor na úplně normální mikině.

Můj osobní tip: udržitelný šatník má o číslo navíc

Oversize věci prostě miluji. Většinu z nich už mám několik sezon a stále je ráda vytáhnu. Čím to je? Nejspíš proto, že zakryjí nějaké to kilo navíc, nikde mě netáhnou a můžu do nich postupně „dorůstat“ i deset let. A tak jsou ideálním parťákem pro udržitelný šatník.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články