Právě čtete

Babské rady na břichabol: jak na 6 nejčastějších problémů?

35072  
Sdílet: 

Babské rady na břichabol: jak na 6 nejčastějších problémů?

Žaludek občas potrápí každého. Posbírala jsem, a bohužel i vyzkoušela, šikovné rady pro chvíle, kdy je mi opravdu zle. Někdy pomůže čaj, jindy semínka nebo jednoduchý cvik. Tak se na ně podívejme.

28. 2. 2018 5 min. čtení Dana Reinišová
Babské rady na břichabol: jak na 6 nejčastějších problémů?

Než se s vámi podělím o rady, chtěla bych zdůraznit jednu důležitou věc: pokud jsou tyto problémy časté, intenzivní nebo je doprovází zvýšená teplota, určitě vyhledejte lékaře. 

Žaludek jako na vodě

První pomoc bývá většinou tekutá: babička mi v takových situacích vařila heřmánkový, třezalkový nebo meduňkový čaj. Pokud do sebe potřebujete dostat i nějaké živiny, není nad jemný kuřecí vývar (se zeleninou nebo bez). Vyplatí se mít pár porcí v mrazáku.

Já v těchto situacích navíc nedám dopustit na kolu. Ostatně, ty dva známé originály umíchali koncem 19. století nezávisle na sobě dva lékárníci, Caleb Bradham a John Pemberton, pro zákazníky trpící bolestmi žaludku a nechutenstvím.

Heřmánkový čaj zklidňuje žaludek

Modelku jsme oblékli do aktuální kolekce Tchibo V hlavní roli denim. Hrníček jsme si půjčili z velikonoční kolekce; na e-shopu bude k dispozici od 6. března 2018.

Podrážděný žlučník

Na bolest žlučníku zabere nepopulární, ale účinná krátkodobá, zhruba půldenní hladovka – jednoduše dáte odpočinout přetíženému trávení. Místo jídla piju odvar z heřmánku (ráda si do něj kápnu citron), mátový čaj, šťávu z červené řepy, jablek nebo rajčat. Méně známý je čaj z ostropestřce nebo čekanky.

Překvapilo mě, jak moc pomáhá být v teple. Buď si dám teplou vanu, nebo si na oblast žaludku přikládám nahřáté ručníky.

Červená řepa, heřmánkový čaj, jablko

S jídlem to určitě znáte: žlučník se zklidní, když si na den nebo dva odpustíte tuky, uzeniny, smažené a vše, co dráždí (pálivé, mák, ořechy, luštěniny). Slabší žlučník ale můžete pozlobit i jinak zdravou zeleninou a ovocem – pozor na kapustu, zelí, kyselé okurky, cibuli, zelenou papriku, česnek, třešně, hrozny a hrušky.

A pokud vám někdo doporučil, že máte vynechat i kávu, tak to je bohužel také pravda. Dočasně ji můžete nahradit slabším černým čajem.

Pálení žáhy

Nejdůležitější zjištění: hlavně si nelehat! Žaludek by měl být vždycky níž než hlava a část nepříjemných příznaků je rázem pryč.

Překyselení zpacifikuje jedlá soda, oloupané jablko (jen pozor na ta extra kyselá) anebo heřmánek – jak vidíte, mám ho doma skoro na všechno. :-) Ale opravdu je v takových případech k nezaplacení. Maminka nedala dopustit na mléko, kamarádka zase na aloe (prý ¼ šálku extraktu z aloe vera 15–20 minut po jídle jako prevence).

Med, mléko, jablko

Velmi mě překvapil med, ale vlastně se není čemu divit. Zklidňuje bolest, vytváří ochranný obal kolem sliznice jícnu a blokuje působení kyseliny a urychluje regeneraci sliznice po poškození.

Nejvíc se mi osvědčilo problémům předcházet díky sladkovodní řase chlorelle (pořídíte v tabletkách). Ta má vůbec skvělý vliv na celé trávení. Chce to ale trpělivost, výsledky nejsou hned, a důslednost, abych ji nebrala, jen když si občas vzpomenu.

Nadýmání

Tady konečně nesahám po heřmánku :-), ale uchyluji se k jednoduchému cviku z jógy. Osvědčená pozice je tzv. apanásana.

Jak si zacvičit apanásanu proti nadýmání

  1. Položte se na záda.
  2. S nádechem nejdříve pokrčte jednu nohu (začněte od levé), obejměte koleno a s výdechem zvedněte hlavu proti kolenu.
  3. Hluboce se v pozici nadechněte a s výdechem vraťte na zem. Je fajn, když nohu a paže vrátíte zpátky rychle, aby došlo ke správnému vyprázdnění plynů.
  4. Opakujte aspoň pětkrát na každou stranu.

Mezi opakováním na pravou a levou stranu chvíli zůstaňte v pozici mrtvoly, tzv. šavásaně, a pozorujte souměrnost pocitů mezi oběma stranami těla.

Přitahováním levé nohy dochází ke stlačení sestupného tračníku, přitahováním pravé nohy vytváříte tlak na vzestupný tračník. Tímto cvikem zároveň povzbuzujete a oživujete břišní orgány.

Můžete také vyzkoušet osvědčený trik, který se naučil můj přítel v Indii. Na každém stole v indické restauraci nechybí mistička s fenyklem. Pokud vždy po jídle rozkoušete pár fenyklových semínek, podpoříte tak nejen správné trávení, ale budete mít navíc i svěží dech.

Zácpa

Tímto babským receptem jsem nahradila přípravky z lékárny:

Semínka proti zácpě

Na 2 hodiny namočím 2 lžičky lněného nebo jitrocelového semínka do horké (ne vroucí) vody a vypiju před spaním. Úspěch je prakticky zaručený.

Z dlouhodobého hlediska ale nejvíc pomáhá kombinace tří věcí:

  1. Upravit jídelníček a snažit se do něj dostat aspoň 500 g zeleniny a ovoce denně. Já mám ještě k tomu ráda práškovou jablečnou vlákninu do jogurtu a slyšela jsem hodně chvály na psylium – obojí seženete v lékárně nebo obchodech se zdravou výživou.
  2. Hodně pít (neperlivou a neslazenou vodu). Trávení totiž spotřebuje spoustu vody, a když chybí, drhne. Stejně tak je potřeba zvýšit příjem vody, když máte hodně vlákniny, abyste se „nezabetonovali“.
  3. Nerezignovat na pohyb. Aby se hýbala střeva, musíme se holt hýbat i my. ;-)

Na mírnou okamžitou pomoc jsou tu také jablka, fíky, jahody, sušené meruňky, česnek (ale pozor na ten zlobivý žlučník!), silnější kalibr jsou kysané zelí nebo minerálka Šaratica.

Voda, sušené meruňky, ovoce

Průjem

Průjem podle mě musíte přečkat. Myslete na hydrataci a pijte víc než obvykle. Já si nejraději dávám neslazené minerální vody, které mi dodají i ztracený sodík, draslík a hořčík. Minerální látky můžete také doplnit speciálními rehydratačními roztoky, které koupíte v každé lékárně.

Když už se taková obtíž v mém životě objeví, je mi jasné, že mě čeká dietní režim. Běžné jídlo nahradí těch několik, které nedráždí: suchary, piškoty, starší bílé pečivo, banány, bílá vařená rýže, brambory nebo vařená mrkev, odvar z rýže, nemastné polévky, borůvkový kompot.

Taky tu mám tip od kolegyně z redakce, která se po operaci slepého střeva (kdy měla podobnou dietu) naučila jíst dvě tepelné úpravy zeleniny. Dušená paprika nebo rychle povařená mrkev jsou překvapivě dobré a je to způsob, jak se nemuset zeleniny vzdát zcela.

Dušená paprika

Na kousky nakrájenou papriku osmahněte (na trošce oleje nebo ghí), přiklopte a nechte podusit na mírném plameni. Na skus je po 2–3 minutách, opravdu hodně udělaná po 7–10 minutách.

Rychle povařená mrkev

Na kolečka nakrájenou mrkev vhoďte do osolené vroucí vody nebo vývaru a vařte 20–30 minut. Pokud je vám už lépe, stačí 10 minut, mrkev je pevnější a podle mě tedy chutnější.

Později si přidávám vařené kuřecí libové maso a zakysané mléčné výrobky. Jím malé porce a častěji, po dvou až třech hodinách. Dopřávám si i silný černý čaj, tentokrát takový, že až trne na jazyku.

Máte své tipy?

Také máte vyzkoušené zaručené tipy na tyto problémy? Budu ráda, když se podělíte v komentářích. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články