Vždycky mě překvapí, co se ještě nedovím! Řeknete si bábovka, no, ale magie? Ráda se nechám unášet světem symbolů. Je to tak romantické, to musíte uznat. Lidé jsou úžasní, co si na sebe nevymyslí, aby dokázali překonat strasti života a zachovali si to pěkné, co si stále dokola mohou připomínat. A když si při tom upečete takovou prezidentskou bábovku, tak vám garantuji, že si ji budete chtít péct zas a znova. Není to sice pravá věštecká bábovka z hutného kynutého těsta, ale ta nejjemnější a nejlahodnější baba, kterou jsem kdy jedla.
Recept na prezidentskou bábovku
Recept mám od své tchyně, která zřejmě magii v kuchyni používá. :) A prezidentskou jsem ji nazvala proto, že je svou vyváženou chutí a konzistencí hodna významných státníků. Na počest. Abychom nezapomněli.
Proto i ten portrét prezidenta Masaryka. A jarní magnolie jako symbol nového života, je tam vlastně také správně. Bábovce se prý totiž říkalo novoročka a vázala se k zimnímu slunovratu. A ten už tu brzy bude. Tak schválně, kolik babůvek do té doby upečete?
300 g polohrubé mouky
1 sáček prášku do pečiva
100 g mletých vlašských ořechů
50 g strouhané čokolády
200 g másla
200 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
6 vajec
250 ml smetany ke šlehání
máslo na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Postup:
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Mouku prosejeme do mísy, promícháme s kypřicím práškem, ořechy a čokoládou. Máslo utřeme s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky a smetanu a obdobně vmícháme mouku s ořechy. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta. Vlijeme do formy, uhladíme špachtlí a pečeme v předehřáté formě zhruba 45 minut. Upečenou bábovku necháme zcela zchladnout a vyklopíme.