Právě čtete

Tmavý chléb s melasou a červenou pšenicí

6654  
Sdílet: 

Tmavý chléb s melasou a červenou pšenicí

Zkusila jsem si do chleba namlít mouku z červené pšenice. Mouka pečivo krásně ztmaví a to se mi do receptu na tmavý chléb hodí, to je jasné. Mohou za to antokyany. Přírodní barvivo, které se vyskytuje například v červeném víně. Antokyany mají antioxidační účinky a působí proti předčasnému stárnutí buněk, které navíc chrání před volnými radikály. Tyto látky jsou obsaženy ve svrchních částech zrna červené pšenice, a pokud ho semelete celé, můžete se těšit z dobrého tmavého pečiva.

25. 11. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Tmavý chléb s melasou a červenou pšenicí

Poprvé jsem o domácím mlýnku na mouku četla v kuchařce Hanky Zemanové. Vůbec jsem netušila, že je možné zmenšit mlýn na kuchyňskou velikost a mlít si mouku sama doma. Přišlo mi to v tu chvíli stejně převratné jako vynález mobilního telefonu. Pak mě hned napadlo něco o dalším krámu do kuchyně, ale když jsme pak mohli takový mlýnek vyzkoušet i v Herbáři, pochopila jsem, že to nebude jednoduché nepřemýšlet o možnosti mít ho doma.

Ono to totiž dělá i vločky a mele to skoro všechna obilná zrna! A jaký je to zážitek, když se dají do pohybu mlýnské kameny schované uvnitř dřevěné skříňky! Má sílu tenhle malý mlýn, to se musí uznat. To máte pak doma pořád čerstvou mouku, celozrnnou, s tak zdravými neobroušenými klíčky a v různé hrubosti. Nemusíte své pečení podřizovat tomu, jestli vám zrovna nezavřeli v obchodě, když nemáte doma třeba hladkou pšeničnou. Můžete se také těšit na to, že třeba mlýnek přinese Ježíšek. A to by se taky hodilo, ne?

PUMRNIKL 7.12.2015 stateo00366

Suroviny

3 hrnky žitné mouky
4 hrnky chlebové mouky (2 hrnky chlebové, 2 hrnky mouky z červené pšenice)
1 polévková lžíce a 1 a 1/4 čajové lžičky sušených kvasnic
2 polévkové lžíce kvalitního oleje
1/2 hrnku melasy
2 hrnky teplé vody
1 polévková lžíce soli
1/2 hrnku ovesných vloček

Postup

Žitnou mouku, sůl a polovinu ostatní mouky smícháme se sušenými kvasnicemi. Přidáme vodu, olej a melasu a prohněteme. Postupně přisypáváme zbytek mouky a vypracujeme pěkné těsto. Vytvoříme kouli, kterou lehce pomažeme olejem. Uložíme do mísy a necháme pod utěrkou kynout 1 hodinu. Předehřejeme troubu na 200 °C. Poté těsto znovu prohněteme, rozpůlíme a vyválíme dvě šišky, které vložíme do dvou obdélníkových forem vymazaných tukem a vysypaných ovesnými vločkami. Necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme asi 35 minut na 200 °C.

PUMRNIKL _MG_3548

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články