Právě čtete

Podzimní supersalát

15419  
Sdílet: 

Podzimní supersalát

Dneska jedu na zájezd s divadelním představením. Kamsi hluboko na Moravu, což je z Prahy pěkná štreka. Jsem vybavena polštářkem, textem nové role, který se musím po cestě naučit, lahví vody a nezbytnými pochutinami, které by mi měly nahradit svačinu i večeři.

4. 11. 2016 2 min. čtení Kateřina Winterová
Podzimní supersalát

Já se totiž na cestách moc dobře nenajím. Zastávky na pumpách u mě většinou končí džusem, někdy ovesnou tyčinkou a v nouzi drobíme na sedačky brambůrky. Nikdy totiž nejezdím sama. Vedle mě pravidelně sedává Petra Špalková a společně se dělíme o úlovky z bio obchůdků. Chroupáme pohankové tyčinky a sušené banánové lupínky a povídáme si. O divadle, bio kosmetice, o jídle…

Zrovna včera jsme se smály, že my dvě určitě nebudeme jako babičky chodit do cukrárny na rakvičku se šlehačkou a mazat si ruce indulonou, ale potkáme se vždycky někde u stánku na trhu s mladou řepou, nad kterou si předáme domácí koňskou mast a budeme básnit, jak nám ten rutin z pohanky dělá dobře na žíly. Myslím, že potrhlejší bio babičky byste těžko hledali! A když už dnes pojedeme tou přenádhernou krajinou, doslova hořící všemi podzimními barvami, až tam, kde zraje prosluněné víno, budu Petru provokovat tímhle receptem na božský salát s teplými sladkokyselými hruštičkami, mladým špenátkem, fetičkou, přelitý sirupem z marinády a posypaným opečenou slaninkou a jako bonus přidám čerstvě vyloupané vlašáčky! Při tom budeme křoupat čipsy a těšit se zpátky domů na děti, na hrušky, na saláty, na vaření… Taky se těšíte, až si tenhle salátek „uvaříte“?

_DSC1116

Suroviny

Salát
200 ml jablečného cideru nebo moštu
2 menší zralé, ale tvrdší hrušky
4 plátky kvalitní slaniny
2 hrsti listů mladého špenátu
50 g sýru feta, rozdrobeného

Marináda
1 šalotka, nadrobno nasekaná
šťáva z ½ citronu
50 g rozpuštěného másla
1 lžička třtinového cukru
sůl a čerstvě mletý pepř

Postup

Do rendlíku nalijeme jablečný cider nebo mošt a zhruba 30 minut ho necháme vařit na mírné teplotě, až vznikne hustý sirup, poté stáhneme z plotny. Mezitím oloupeme hrušky, rozkrojíme je na půlky, zbavíme jádřince a vložíme do větší mísy. Přilijeme marinádu – vyšlehanou z šalotky, citronové šťávy, másla, cukru, soli a pepře – a opatrně promícháme. Hrušky řeznou stranou poklademe do rozehřáté pánve, zalijeme marinádou a pomalu pečeme, dokud nezměknou. Na závěr dozlatova opečeme plátky slaniny.

Servírujeme na talíři vyloženém mladým špenátem, na který položíme upečené hrušky, slaninu, posypeme sýrem, a ještě zakápneme sirupem ze cideru nebo moštu (zbylý sirup si můžeme nechat na později na jiný salát nebo ho ochutnávat jen tak). Podáváme s křupavým toustem jako menší hlavní jídlo nebo předkrm.

_MG_6127

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články