Právě čtete

Předejděte bolestem způsobeným prací za počítačem

5382  
Sdílet: 

Předejděte bolestem způsobeným prací za počítačem

Počítač a čas, který za ním strávíme, se stal přirozenou součástí moderního životního stylu. Někdo před obrazovkou tráví celou svou pracovní dobu, jiný na ní do noci sleduje filmy. Přes všechny výhody a zábavu, které nám tato technologie nabízí, se čas strávený za klávesnicí může projevit negativně na našem fyzickém zdraví.

18. 9. 2017 3 min. čtení Redakce
Předejděte bolestem způsobeným prací za počítačem

Bolesti v rukou, shrbená záda nebo bolesti za krkem mají často jednu společnou příčinu. Někdy bolesti přejdou samy, v horším případě může být bolest až chronická. Časté sezení za počítačem dokáže způsobovat bolesti a potíže i tam, kde byste to nečekali. Tím, jak jedny svaly trpí, zapojují se jiné, aby jim pomohly, a tím se vytváří svalové dysbalance, které mohou vzniknout třeba i v nohou, například vám začnou ochabovat hýžďové svaly nebo se budou zkracovat svaly na zadní straně stehen. Většina potíží se ovšem stejně projeví na horní části těla.

Naštěstí se dá bolestem jednoduchými cviky předcházet, stačí je cvičit pravidelně, ideálně si udělat v práci každodenní 5minutový rituál na protažení. Cviky jsou vymyšleny tak, aby se daly provádět v kanceláři, nepotřebujete tedy žádné sportovní oblečení ani žádné pomůcky.

Zápěstí

První problémy poznáte v zápěstí, které je v bezprostředním kontaktu s klávesnicí. Při časté práci na počítači může dojít k přetížení svalů v předloktí a může vzniknout až syndrom karpálního tunelu, který se projevuje mravenčením, sníženou citlivostí, otoky zápěstí a následně i bolestmi.

Protažení extenzorů ruky
Natáhněte ruku před sebe dlaní dolů, poté ruku v zápěstí ohněte a druhou rukou si chytněte dlaň a mírně táhněte k sobě. Vydržte 20–30 sekund a ruce vyměňte.

Krční a hrudní páteř

Málokdo z nás sedí za stolem správně, proto často dochází i k bolestem krční a hrudní páteře. Zároveň s tím dochází k předsunutí ramen a zakulacení hrudní páteře.

Protažení trapézů
Posaďte se rovně na židli a ramena tlačte směrem do země. Hlavu nakloňte nejprve do stran, poté šikmo dopředu. Na všech pozicích vydržte 20–30 sekund. Pro lepší protažení si můžete pomoct rukou, měli byste cítit mírné táhnutí, které by ovšem nemělo přecházet v bolest.

Zásuvka
Rovně se posaďte a dívejte se přímo před sebe. Poté mírně zasuňte bradu do krku, držte 20–30 sekund. Dejte si pozor, abyste hlavu nepředkláněli, měla by být v rovině.

Ramena

S nesprávným sezením za počítačem souvisí i předsunutá ramena, kvůli kterým nadměrně zatěžujeme prsní svaly.

Protažení prsních svalů
K protažení prsních svalů se postavte ke dveřím, ruku v pravém úhlu směřující nahoru opřete o futro dveří nebo o stěnu, hlavu držte rovně a mírně zatlačte. Měli byste cítit mírný tah prsního svalu. Po 20–30 vteřinách ruce vyměňte.

TIP: Nejlepší prevencí bolestí je správné sezení za pracovním stolem. Jak na rovná záda, se dočtete zde.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články