Právě čtete

Jak předcházet bolestem zad

10029  
Sdílet: 

Jak předcházet bolestem zad

Chválí vám lidé držení těla, vypadáte vyšší než vaši známí se stejnou výškou a pohyb vás nebolí? Pak patříte k 30 procentům lidí, kteří nikdy netrpěli bolestmi zad. Zbylých 70 % někdy bolestmi zad trpělo a muselo vyhledat lékaře. Co za bolestmi zad stojí a jak jim předcházet?

29. 8. 2016 4 min. čtení Redakce
Jak předcházet bolestem zad

Bolest zad je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají lékaře. Na rozdíl od různých nemocí jsou ovšem problémy se zády něco, co můžete ovlivnit a sami (nebo s radami od fyzioterapeutů) na odstranění bolestí pracovat nebo jim zcela předcházet.

IMG_3784

Špatné sezení

Za vaše bolestivá záda může víc faktorů. Tím nejhlasitějším je špatné sezení, které si budujete například sezením u počítače, vliv ovšem může mít i krátkozrakost a přílišné předklánění se k pracovnímu stolu. Prvotní příznaky, že s vašimi zády není něco v pořádku, poznáte bolestmi za krkem nebo bolestmi v bedrech. Už v tuto chvíli byste měli příznaky řešit, a pokud za bolesti může špatné sezení, měli byste na něm zapracovat co nejdříve, špatného sezení se totiž těžko zbavuje.

Problémy se špatným sezením mají i děti. U těch nejsou příznaky tak brzo citelné jako u dospělých, ale když se děti naučí správně sedět už v nízkém věku, nebudou mít problémy v dospělosti. Proto byste měli dát pozor nejen na to, jak sedíte vy, ale měli byste kontrolovat i děti a snažit se jim pomoci.

IMG_3840

Kabelky, tašky, batohy. Co zádům škodí nejméně?

Jak často se vám stává, že vás bolí rameno z těžké tašky s nákupem a musíte ji přehodit na druhou stranu? Stejně by to mělo fungovat i s kabelkami nebo také hadrovými taškami. I když jsme zvyklí nosit je stále na jednom rameni a na tom druhém nám to přijde nepřirozené, tak i přesto bychom u kabelky měli přehazovat strany. Při nošení tašky jen na jedné straně může dojít ke skoliotickému držení těla, při kterém vám vybočuje páteř. Mírné změny na páteři lze pozorovat už celkem brzy, například už po půl roce. Vybočení páteře poznáte i sami (nebo ideálně s jedním párem očí navíc) při běžném pohledu na páteř.

Z tohoto důvodu je lepší nosit batoh, se kterým zatěžujete obě strany zad rovnoměrně. Ovšem i tady si musíte dávat pozor na tvar batohu nebo na cestovatelské krosny. Mírnější k zádům bude batoh, který bude stavěn spíše do výšky než do dálky. Ten do dálky vás bude převažovat a budete se zaklánět, batoh s tvarem spíš do výšky vám nebude bránit v rovném stání.

Při výběru aktovky nekoukejte jen na barvu a obrázek

Výběr aktovky je velkým zážitkem nejen pro dítě, ale i pro rodiče. Jako rodič si tento moment nemůžete užít jen jako další krok v životě dítěte, musíte při něm dávat pozor i na to, aby aktovka splňovala zdravotní požadavky. Nejde jen o velikost, kam se musí vejít sešity a učebnice ve formátu A4, přezůvky a vodovky, ale i o tvar.

Nejlepší jsou lehké aktovky, jejichž váha bez učebnic a sešitů na prvním stupni nepřesáhne 1,2 kg. Aktovka by měla mít pevný tvar a popruhy tlusté nejméně 4 cm, aby se její váha rovnoměrně rozložila na zádech dítěte.

V současné době je na trhu mnoho aktovek s anatomicky tvarovanými zády, které by neměly dětská záda tolik zatěžovat. I u nich si ovšem dejte pozor na váhu, často jsou polstrované natolik, že váží víc, než kolik by měly. Při výběru je dobrým ukazatelem i to, zda má aktovka reflexní prvky, aby dítě bylo na silnici vidět i při zhoršené viditelnosti.

Po naplnění aktovky všemi nezbytnými školními pomůckami by váha tašky neměla přesáhnout desetinu váhy dítěte. Pokud má tedy dítě 30 kilogramů a prázdná aktovka váží 1 kilo, neměl by být její obsah těžší než 2 kilogramy. Často tomu tak ovšem nebývá a děti nosí tašky těžší.

IMG_3820

I sportovci mohou mít problémy se zády

Pohyb prospívá všem a s bolestmi zad vám zajisté pomůže. Pokud ovšem sportujete pravidelně a zatěžujete jednu stranu těla, což se vám může stát třeba u házené nebo u hokeje, budete muset protahovat různé svalové skupiny, abyste předešli bolestem zad.

Pokud sportujete na profesionální úrovni nebo cvičíte velmi často, měli byste si nechat od fyzioterapeutů vytvořit kompenzační cvičení a různé protahovací cviky, se kterými se vás bolesti zad týkat nebudou.

Zvedání těžkých břemen v práci

Máte-li fyzicky náročnou práci, při které často zvedáte těžká břemena, jste pak k bolestem zad náchylnější. Často dochází ke špatnému zvedání předmětů, kdy se k zátěži předkláníte. Tím namáháte bederní páteř a může dojít k bolestivému výhřezu plotýnky. Správně byste měli jít do dřepu a zvednout se spolu s břemenem.

IMG_3799

Jak na správné sezení

Správné sezení je základ, jak ovšem na něj? Správné sezení vypadá tak, že se obě nohy dotýkají země a nejsou překřížené, nehrbíte se a snažíte se mít záda co nejrovnější, ramena máte mírně dozadu a hlava není v předklonu. Zároveň byste neměli sedět na kostrči, ale na sedacích hrbolech. To poznáte tak, že mezi stehny a pánví máte o málo víc než 90°. Bude trvat, než si na správné sezení zvyknete natolik, že budete rovně sedět automaticky, odměnou vám ale budou rovná záda a zmizí i bolesti zad.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články