Právě čtete

Prázdniny v obytňáku ‒ při dovolené na kolech vzpomínáme na dětství

1696  
Sdílet: 

Prázdniny v obytňáku ‒ při dovolené na kolech vzpomínáme na dětství

Snad každý druhý jezdil jako dítě s rodiči na prázdniny s karavanem. Možná i proto se dnes z dovolené na kolech zase stává trend. Pomyslně se vracíme do dětství a bereme s sebou další generaci.

30. 5. 2020 5 min. čtení Redakce
Prázdniny v obytňáku ‒ při dovolené na kolech vzpomínáme na dětství

Od přátel o nich slýcháme čím dál častěji. Obytňáky! Tohle slovo se v poslendích letech skloňuje napříč společností. S „domečkem na kolech“ si vyrážejí manažeři, zarytí kempaři, party kamarádů nebo třeba rodiny s malými dětmi.

Od přátel o nich slýcháme čím dál častěji. Obytňáky! Tohle slovo se v posledních letech skloňuje napříč společností. S „domečkem na kolech“ si vyrážejí manažeři, zarytí kempaři, party kamarádů nebo třeba rodiny s malými dětmi.

Pro cestování s dětmi ideální volba

Procestovat kus Země a v pohodě to zvládnout i s dětmi, to je sen snad každého rodiče, který je zároveň milovníkem objevování nových míst.

Spousta rodičů malých dětí si stýská po cestování a často se necítí například na to, aby s dětmi cestovali letecky, a to z nejrůznějších důvodů. Stejně tak se setkáváme s tím, že si s dětmi netroufnou ani na dlouhou cestu osobním autem třeba někam k moři. Mnoho z nich proto čím dál častěji volí možnost cestování s vlastním zázemím obytného auta.

Člověk se nemusí držet striktních cestovních plánů a může rytmus dovolené přizpůsobit nejmladším. Možnost kdykoliv zastavit a klidně i na místě přespat je zkrátka s dětmi opravdovou výhodou. A navíc to je opravdové dobrodružství!

Obytňák jsme si poprvé půjčili před dvěma lety. Tehdy bylo naší dceři něco málo přes rok a my jsme vymýšleli, kam vyrazit na první velkou dovolenou. Zkusili jsme zvolit cestu pronájmu domova na kolech. Vyrazili jsme tehdy na náš první měsíční Eurotrip, který začal v srpnu 2018 svatbou našich kamarádů v Čechách, pokračoval cestou do Chorvatska/Itálie a návratem domů přes Rakousko a Německo. Na dovolené na kolech je nejlepší ta naprostá svoboda ‒můžeš zůstat tam, kde se ti líbí, a jak dlouho chceš. ‒ Iva Š.

S obytňákem je i cesta cíl

Když se jede na dovolenou, většinou jsme zvyklí dopravit se z bodu A do bodu B a dobu trvání cesty prostě nějak vydržet. S obytným autem tomu ale tak není.

Samotná cesta už je dovolená. Můžete každý den ujet další kus trasy, zastavit, kdekoliv se vám líbí, a na tom nejhezčím místě se zdržet přes noc ‒ nebo i déle. Člověk díky tomu stihne vidět a zažít daleko více věcí a přitom má „svůj pokoj“ stále k dispozici.

S parkováním a přespáváním na různých místech nám hodně pomáhala aplikace Park4night, díky které jsme si hledali místa, kam vyrazíme a kde přespíme. Neradi plánujeme cokoliv dopředu (což s dítětem vlastně ani moc nejde), a proto jsme si tenhle druh dovolené fakt zamilovali. ‒ Iva Š.

Uvařte i na hořáku skvělá jídla

Uvařte i na hořáku skvělá jídla

Tipy a recept, jak i na cestách uvařit pořádnou večeři

Přečíst článek

Půjčit si, nebo mít vlastní?

Obytných automobilů existuje celá řada a stejně tak i možností, jak a kam s takovým obytňákem vyrazit.

Můžete si ho půjčit z půjčovny (rovnou „doma“ nebo až na místě vaší dovolené), zrenovovat si starý karavan nebo obytňák, ale také si samozřejmě můžete koupit takový, jaký je podle vašich představ. Ze zkušeností cestovatelů slýcháme, že praktičtější je obytné auto než karavan připojený za osobní automobil ‒ s připojeným karavanem se hůře manipuluje a také nebývají až tolik komfortní. To platí například při cestování v chladnějším počasí, na které jsou obytná auta lépe vybavena.

Dnes existuje velké množství nadšenců, kteří si v obytný vůz přestaví například obyčejnou dodávku. Člověk kolikrát nevychází z údivu, co vše se může za dveřmi obyčejného vanu skrývat ‒ plnohodnotné spaní, kuchyňka a to vše navíc vypadá, jako byste byli někde na chatě. Taková auta bývají praktická vzhledem k snazším možnostem jejich „ustájení“ po zbytek roku.

K životu v obytňáku nás přivedl můj tchán. Pár výletů jsme absolvovali v jeho autech, abychom došli k závěru, že potřebujeme vlastní, i proto, že tchán si pořídil parník, na který je už potřeba řidičák typu C a ten nemám :) Šli jsme do krátké dodávky Fiat s vestavbou Concorde. Jsme čtyřčlenná rodina se dvěma malými kluky 5 let a 1,5 roku. Umíme se sbalit do dvou příručních tašek. Stačí nám menší, kompaktnější obytňák, se kterým se ale nemusíme bát manévrovat v úzkých uličkách. ‒ Filip U.

Je cestování s obytňákem levnější?

V diskuzích o cestování obytným autem vždy přijde řeč na cenu. Často to totiž působí tak, že cestovat s obytňákem musí být levnější než jakákoliv jiná dovolená (když nepočítáme túru s krosnou a stanem).

Je to jako s každou jinou cestou. Člověk si to může zařídit nízkonákladově, nebo uvolnit větší množství peněz. Obecně dovolená v obytňáku levnější nebývá, ale vyjde spíše na stejné a někdy i větší peníze, než ta „klasická“. Je potřeba myslet nejen na to, že vynaložíte prostředky na případné zapůjčení automobilu a pohonné hmoty, ale často vás čekají nejrůznější dálniční poplatky i nemalé částky za parkování v kempech ‒ pokud je budete využívat.

Na druhou stranu ‒ spousta kempů už bývá tak komfortně vybavena, že se ve svém obytňáku můžete cítit skoro jako v hotelu. Kromě kempů existují i speciálně vyhrazená místa pro zastavení obytných automobilů, kde můžete přenocovat zadarmo, nebo jen za menší poplatek, a přesto využívat místní elektřinu, vodu a někdy i sociální zázemí.

Půl roku po naší první cestě jsme vyrazili na další měsíční dovolenou po Evropě a procestovali jsme Francii a Španělsko. Nebýt stávající situace, tak jsme touto dobou zase na cestách, proto jakmile to bude možné, vyrazíme znova poznávat krásy Evropy. Půjčit si obytňák není zrovna nejlevnější záležitost, ale oblíbili jsme si tenhle způsob cestování natolik, že naším snem je si jednou takový pojízdný dům pořídit a procestovat v něm celý svět. ‒ Iva Š.

Co se hodí vědět při cestování obytňákem?

Než si půjčíte obytné auto, ověřte si, zda vám podle jeho velikosti stačí řidičský průkaz skupiny B jako na osobák. Plánujte si trasy předem, protože na rozdíl od cestování osobním autem si musíte dávat pozor na výšku vozidla, které si u obytňáku nemusí v některých místech trasy rozumět třeba s mosty a jinými podjezdy.

Dobré je také vědět, že ačkoliv můžete zastavit a přenocovat v nejrůznějších koutech Česka i světa (a samozřejmě si dát pozor, abyste nestáli na soukromém pozemku), nesmíte na místech, která k tomu nejsou vyhrazena například vypouštět odpadní vodu.

Podnikáme víkendová dobrodružství po kempech v ČR a hned, jak se zase otevřou hranice, to hodláme natáhnout i dál. Děti tohle karavanové dobrodružství milují. Každý den jinde, denně hromada zážitků, starání se o auto a úkoly s tím spojené. Hrnout si to po silnicích třetí třídy, pozorovat kombajny při práci a zastavovat u každé větrné elektrárny, vylézt na neznámou rozhlednu a čabrat se u rybníků bez lidí. Jíst špagety 5 dní v týdnu a odpoledne si uvařit s manželkou kávu v moka konvičce a přikusovat domácí bábovku. Doufáme, že na tohle dobrodružství budou naše děti i my rádi vzpomínat. ‒ Filip U.

Co si nezapomenout doma?

Vždy samozřejmě záleží na tom, co člověk individuálně potřebuje a také jakým způsobem bude cestovat. Naši spřátelení cestovatelé si vždy balí plynové lahve na vaření, chemii a speciální toaletní papír pro chemické WC (když je součástí jejich auta), případně klíny, kterými automobil při zaparkování vyrovnají.

Často se jim kromě klasické výbavy, kterou byste si tak jako tak zabalili třeba i na dovolenou pod stan, hodí kanystry s vodou, drobné nářadí, přípojky k elektřině nebo třeba plastový lavor na mytí nádobí. Při kempování oceňují vlastní skládací nábytek, případně plachtu proti dešti, díky které/kterým pohodlně tráví venku letní večery před přespáváním.

Ať už se člověk chystá na větší cestu, nebo jen na prodloužený víkend, pro letní dovolenou (nejen) v Čechách se to zdá jako skvělé řešení a pro mnoho z nás možná i trošku dobrodružné a netradiční. A co vy, vyrazili byste na dovolenou na kolech?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články