Právě čtete

Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2020 co nejvíce volna

39005  
Sdílet: 

Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2020 co nejvíce volna

Otevřít prázdný diář na nadcházející rok a svěřit mu své plány a cíle je pro mě jako napsat si notovou osnovu, podle které budu v dalších měsících tančit. A víte, na co se vždycky dívám jako první? Na dny volna a státní svátky! A neříkejte, že to neděláte taky. :-)

19. 10. 2019 4 min. čtení Olga Sládková
Jak z 20 dnů zákonné dovolené vytěžit v roce 2020 co nejvíce volna

Naplánovat, jak z volných dnů vytěžit maximum a kam se vydat, znamená, že od teď už se celý rok mám na co těšit.

53 dnů co nejdelšího volna

Na pomoc jsem si vzala Tchibo diář 2020 a vypočítala jsem si, jak dlouhé úseky odpočinku bych získala, kdybych využila všechny svátky a volna k dovolené (20 dnů ze zákona). Navíc – byť to zrovna neznamená 14 dnů volna v srpnu, má to něco do sebe i po stránce finanční – úseky volna většinou padají mimo hlavní turistickou sezonu, kdy je všechno o chlup levnější.

Než se pustím do podrobností, možnosti jsem shrnula do tabulky. Tučně najdete vybrané zákonné volno přesně v délce 20 dnů, ale možností máte více.

 

Měsíc Volný pracovní den Den v týdnu Investice zákonné dovolené Délka volna v kuse při využití
Leden 1.1. 2020 středa 2 5
Duben 10. 4 a 13. 4. pátek a pondělí 0

4

8

4

10

16

Květen 1. 5. a 8. 5. pátek 0

4

3+3

10

Červenec 6. 7. pondělí 0

4

3

9

Září 28. 9. pondělí 0 3
Říjen 28. 10. středa 2

4

5

9

Listopad 17. 11. úterý 1 4
Prosinec 24. 12. a 25. 12. čtvrtek a pátek 4 11

Jak plánovat konkrétně?

Protáhnout si vánoční svátky

Nový rok k nám tentokrát dorazí ve středu – což už je na pováženou. Pokud vám zbývá jakákoli nevyčerpaná dovolená z roku 2019, nacpěte ji sem a nebudete litovat. Protáhnout si zimní lyžovačku nebo vánoční prázdniny nemusí být od věci.

I bez dovolené před Silvestrem, ale až po něm, s investicí 2 dnů dovolené získáte 5 dnů na svahu. (A nebo o 2 dny delší zimní prázdniny.) K čerpání vám zůstává ještě 18 dnů.

Prodloužené Velikonoce

Na další zákonné volno si počkáme až do Velikonoc, které tentokrát (opět) připadnou až na duben. Velikonoční svátky letos začínají v pátek 10. 4. a končí v pondělí 13. 4. Čtyři dny volna „zadarmo“ (bez utracené dovolené) už se dají hezky využít i k cestě do zahraničí, na menší výlet po Evropě. Nejlevnější a nejméně frekventované budou v tomto období destinace, které tomuto svátku nepřikládají zásadní význam, stihnout můžete i poslední lyžování v Rakousku a podobně. Jen pozor, v dopravě může být poněkud těsno.

Pokud byste chtěli vyrazit na delší cestu, vezměte si dovolenou na 6.–9. 4. Reálně tak získáte volno od soboty 4. 4. do pondělí 13. 4. (včetně), tedy 10 dnů volna za „útratu“ 4 dnů dovolené. Nicméně, pokud neřešíte velikonoční prázdniny a školou povinné děti, stejně to vychází, i pokud si vezmete volno 14.–17. 4., tedy čtyři dny v týdnu po Velikonocích.

No a kdybyste si vzali volno před Velikonocemi i po nich, utratíte 8 dnů dovolené a získáte 16 dnů nepřetržitého volna. To už stačí i na běžnou dovolenou, navíc před sezonou, a tím pádem levněji.

Při krátké variantě se 4 dny vyčerpané dovolené vám po velikonocích zůstává ještě 14 dnů zákonné dovolené. A to už jste jich 15 (5+10) strávili odpočinkem.

Květnové svátky vytváří prodloužený víkend

Oblíbené květnové svátky, Svátek práce (1. 5.) a Den vítězství (8. 5.), vychází na pátek. Hurá! A že vám dva prodloužené víkendy nestačí? Pak investujete 4 dny dovolené, získáte 10 volných dnů za sebou.

Využít květnové svátky může být o dost zajímavější než využívat velikonoce z jednoduchého důvodu – zatímco Velikonoce se slaví všude a tím mohou zvedat ceny ubytování i letenek, květnové svátky tak univerzální nejsou. Vzít si 4 dny volna v květnu tak může nakonec vyjít o dost výhodněji.

Za 4 dny pracovní dovolené získáte dalších 10 dnů odpočinku. K čerpání vám zůstává 10 dnů. A už jste odpočívali 25 dní.

Co o prázdninách?

Radost nám ani letos neudělá červencový dvojsvátek Upálení mistra Jana Husa 5. 7. a Cyril a Metoděj 6. 7. – ten totiž vychází na neděli a pondělí, víkend si tak prodloužíme pouze o 1 den.

Pokud by prodloužený víkend nestačil a vy byste si vzali volno na následující týden, tedy 7.–10. 7., vaše dovolená bude trvat od 4. 7. do 12. 7., což je 9 dní volna s investicí 4 dnů zákonné dovolené. K čerpání vám zůstává ještě 6 dnů a už jste si užili 36 dnů dlouhého volna.

Podzimní svátky a volna

Den České státnosti v září (28. 9.) je dárek pro všechny milovníky podzimu. V roce 2020 se odehraje se v pondělí – a prodloužený víkend, ideální na výlet do hor, tak máte jako na stříbrném podnose.

„Neutratíte“ ani den z limitu dovolené v práci, a odpočinete si už 39 dnů.

Oproti tomu Den vzniku samostatného Československého státu (28. 10.) připadá na středu. S investicí 2 dnů dovolené tak získáte volno od 28. 10. až do 1. 11. a stihnete i Halloweenskou party nebo zapálení dušičkových svíček. Zároveň bývá konec října jednou z možností, kdy dává smysl vyjet s rodinou třeba na surf – zvláště proto, že 28. 10. začínají dětem podzimní prázdniny.

S investicí 2 dnů dovolené vám ještě 4 zůstanou, a užijete si už 41 dnů volna.

Když to posledního říjnového týdne vrazíte 4 dny dovolené, získáte příjemných 10 dnů volna. (Za cenu pouhých dvou omluvenek pro mládežníky.)

A listopad ještě nekončí. 17. listopad oslavíme v úterý. Pokud vás v pondělí 16. 11. nečeká celozávodní volno nebo něco podobného, vemte to po vlastní ose, investujte den dovolené – a o dva dny si prodloužíte víkend. To může být fajn na wellness pobyt nebo poznávání Říma (kde bude ještě hezky teplo).

Skorovíkendové Vánoce

Letošní Vánoce nejsou žádná tragédie – ale už mohlo by to být i lepší. Štědrý den připadá na čtvrtek, vánoční svátky pak na pátek a sobotu – a Nový rok opět na pátek. Při vynaložení 4 dnů dovolené se tak můžete cpát cukrovím od 24. 12. až do 3. 1.

Na prosinec jsme si v té nejdelší variantě schovali poslední 4 dny z celého letošního limitu. A dostali jsme celkem 52 dnů dlouhého volna.

Vyhrajte Tchibo diář 2020 a naplánujte si příští rok


Napište nám do komentářů na Facebooku k tomuto příspěvku tip na to, jak strávit některou z dovolených z tohoto článku, třeba kam vyrazit během prodloužených Velikonoc nebo na Svatého Václava. Autory 10 nejzajímavějších tipů odměníme diářem. Soutěž trvá do 4. listopadu, 15.00. Kompletní pravidla najdete zde.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články