Právě čtete

Ušetříte, když plánujete dovolenou s předstihem?

971  
Sdílet: 

Ušetříte, když plánujete dovolenou s předstihem?

Když jsme začínali cestovat, využívali jsme služeb cestovních kanceláří – přeci jen je to jistota a většinu věcí za vás někdo zařídí. Teď už ale jezdíme na vlastní pěst a známe způsoby, jak na tom při včasném plánování ušetřit.

28. 2. 2020 5 min. čtení Jana Duffková
Ušetříte, když plánujete dovolenou s předstihem?

Dovolená s cestovkou pro mě byla dříve jediným způsobem, jak se někam podívat. Měla jsem obavy z toho, jestli bych sama dokázala všechno naplánovat tak, aby to správně klaplo. Takhle o mě bylo perfektně postaráno, ale také to samozřejmě bylo zohledněno na částce, kterou jsme za takový pobyt platili. Je ale fakt, že i tady existují způsoby, jak se dostat na nižší cenu.

Levnější dovolená s cestovkou?

Zájezdy řešíme s velkým předstihem, nebo na poslední chvíli. Last minute zná už dneska každý. Když má ale člověk štěstí, chytne nějakou speciální nabídku. Také je možné dostat se na zajímavou cenu díky first minute, což je vlastně opakem nákupu zájezdů na poslední chvíli.

Ať už jsme se rozhodli pro nákup v první možné chvíli, nebo naopak až těsně před odjezdem, rozhodně jsme nikdy neskočili po první nabídce, co jsme viděli/dostali. Je totiž důležité porovnat si vše napříč cestovními agenturami, protože jejich nabídky se mohou lišit i o nemalou částku.

Největší výhoda first minute: neřešíte, jaký pokoj na vás zbyde

Kdybych si měla vybrat, raději zvolím first minute možnost, protože nabízí větší výběr hotelů, i pokojů, což jsme ocenili hlavně v době, kdy už s námi k moři jezdil malý syn a my potřebovali větší pokoj nebo přistýlku. Takové pokoje jsou totiž hodně žádané a při pozdější rezervaci nemusí být volné.

Ve chvíli, kdy jsme už pár zemí procestovali a začali si být v zahraničí jistější, chtěli jsme zkusit větší svobodu v podobě cestování, které si naplánujeme celé sami.

Sami si zorganizujete nejenom poznávací, ale klidně i čistě odpočinkové výlety | Ilustrační foto

Na vlastní pěst: můžete ušetřit na letenkách i ubytování

Zlomilo se to naší svatební cestou do Asie – bez cestovní kanceláře jsme se sami vypravili na měsíc po Japonsku a Jižní Koreji. Pro cíl naší cesty jsme se rozhodli poměrně neplánovaně, koupili jsme totiž letenky ve skvělé akci a ty určily, kam poletíme. A to je můj první tip pro levnější cestování: přihlásit se na nejrůznější servery zabývající se vyhledáváním slev a chybných tarifů letenek.

Kde a jak pořídit levné letenky?

Všechny vyhledávače letenek nabízí možnost sledovat akce a často je najdete i u samotných leteckých společností.

My nejčastěji využíváme náš oblíbený vyhledávač, kde jsme si nastavili oblíbené a vysněné destinace, a když jsou „za hubičku“, přijde nám e-mailové upozornění. Jako třeba, když jsme před pár lety koupili letenky do Londýna za neuvěřitelných 25 Kč. Jak na letenky & další cestovatelské tipy jsem na Tchibo Blogu shrnovala tady.

Jak se zabalit do příručního zavazadla

Jak se zabalit do příručního zavazadla

Zabalit jen do příručního zavazadla? Klidně i na měsíc! Přečtěte si, jak se sbalit efektivně.

To mě zajímá

Často jsme se díky tomuto postupu tedy dostali na opravdu zajímavé ceny, ale má to i svá úskalí:

  • Většinou je potřeba koupit letenku opravdu rychle, klidně i v řádech několika minut.
  • Výhodnější ceny se často týkají jen některých konkrétních termínů, takže si termín dovolené vybírá vás, a ne vy jej. :-)

Když máme letenky, je jasné, že je potřeba řešit ubytování.

Bydlet můžete draze i levně

I na ubytování platí first-minute a last-minute trik.

Při cestách na dlouhou dobu, třeba na 30 dní (kde střídáme místa v rámci země nebo spojíme návštěvu více zemí), si většinou ubytování předem zajistíme jen na část dovolené a potom se rozhodujeme podle toho, kde se nám líbí a kam se chceme ještě podívat.

Ilustrační foto

Hotely, které si zamlouváme předem, většinou hledáme na Booking.com, ale zjistili jsme, že se často vyplatí kontaktovat daný hotel ještě i přímo, protože manažer nám někdy tímto způsobem nabídl i lepší pokoje, nebo výhodnější cenu. Samozřejmě jsou ve hře také byty a pokoje nabízené na Airbnb a u těch se včasná rezervace vyplatí ještě více než u hotelů, protože zkrátka každá nabídka je tam unikátní.

Pokud chcete jet opravdu na punk, můžete:

  1. Vyzkoušet aplikaci HotelTonight, která vám nabídne ubytování pro daný den. Většinou je za mnohem nižší cenu než při rezervaci předem, ale taky se může stát, že nenajdete nic. Vyplatí se tedy jen ve větších městech a pokud netrváte na konkrétní části města, kde chcete přenocovat.
  2. Zkusit nabídku hostelů, kde spíte v jedné místnosti s více lidmi. My už se na to necítíme, rozhodně ne s malým dítětem, ale dobrodružné povahy si naopak nečekaná setkání užijí.

Šetřit na pojištění? Dá se, ale ne za každou cenu

Ať už cestujeme sami, nebo přes agenturu, vždy dbáme na kvalitní pojištění, protože člověk nikdy neví, co ho může potkat.

U pojištění se vyplatí porovnat nabídky různých pojišťoven. Na internetu existují portály, které vám připraví přehled cen na stejný produkt různých pojišťoven. Vy si tak můžete vybrat tu nejvýhodnější a rovnou pojistku sjednat online.

Na místě neutrácíme víc než musíme

V neposlední řadě si předem zajišťujeme i některé vstupy na aktivity, které plánujeme na dovolené vyzkoušet, nebo třeba záležitosti týkající se dopravy.

Při našich cestách jsme nejednou ušetřili včasným nákupem jízdenek na místní dopravu. Když jsme byli nepřipraveni, stalo se nám, že v době příjezdu byly vlaky plné a my jsme tak museli platit více peněz za přepravu taxíkem.

Objednat si předem vstupy na památky, do muzeí nebo na sportovní aktivity se hodí nejen proto, že máte jistotu, že se na danou atrakci dostanete (a možná i bez front), ale navíc při objednávání přes internet často narazíte i na různé výhodné balíčky, jako jsou kombinace památek, muzeí a MHD. To je podle mě i část, kde více ušetříte, když pojedete sami, oproti tomu, kdybyste jeli s agenturou. S tou jsou všechny výlety a aktivity dražší zkrátka proto, že často obsahují i doplňky, které nevyužijete.


I když jsme na dovolené s cestovkou, na místě se někdy sami poohlížíme po nabídkách výletů, které se dají koupit přímo a nemusí vám je zajištovat přidělený delegát.

V rámci zařizování dovolené s předstihem vzniká prostor i pro sledování měnových kurzů a následnou výhodnou výměnu peněz. My si ale do většiny zemí měníme jen určitou část peněz a zbytek platíme na místě kartou, nebo vybereme z bankomatu. Vždy si ale předem ověřujeme místní podmínky a poplatky, protože ne v každé zemi to je výhodné. Samozřejmě taky záleží na podmínkách vaší banky.

Ilustrační foto

A když už jsme u včasného plánování – před dovolenou si vždy kontrolujeme, jak dlouho nám ještě platí cestovní pas. Za expresní vystavení nového si totiž člověk připlatí a do některých zemí je třeba vstupovat s dokladem, který má platnost ještě alespoň následujících 6 měsíců.

Je to jasné, když člověk nad dovolenou včas přemýšlí, může se to vážně vyplatit. A kromě ušetřených peněz jsou tu ještě další výhody. Včas si domluvíte volno v práci, s klidem si obstaráte všechny nákupy, nastudujete si informace k výletům a dalším aktivitám.

Jak mít co nejdelší dovolenou za „utracení“ co nejméně volna v práci?

Když chytře spojíte zákonnou dovolenou s volnými dny, můžete jet na pořádně dlouhý výlet. (Jen pozor, porovnejte, jestli se vám v populárním termínu zájezd nebo letenky vyplatí. Ale to už teď víte.) Podívejte se, kdy nejlépe vyrazit.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články