Právě čtete

Moje tipy, díky kterým jsem si udělala pořádek v kabelce. Konec hledání klíčů!

19751  
Sdílet: 

Moje tipy, díky kterým jsem si udělala pořádek v kabelce. Konec hledání klíčů!

Moje kabelka je občas horší než ta Hermiony Grangerové. Vlastně – rozhodně je horší! Já z ní totiž nikdy nevytáhnu stan vybavený dokonce i palandou, maximálně tak posmrkané kapesníky. A co naopak nevytáhnu nikdy? To, co nutně potřebuju najít. Rozhodla jsem se s tím zatočit!

25. 10. 2021 3 min. čtení Jana Duffková
Moje tipy, díky kterým jsem si udělala pořádek v kabelce. Konec hledání klíčů!

Abych si konečně udělala systém, naučila jsem se dodržovat několik pravidel a světe div se – i já, největší zástupce všech žen, kterým se muži posmívají, že v kabelce nosí snad celý byt, jsem našla balanc! Taky se mi povedlo snížit její váhu, která už začínala být nepříjemná. Kabelku přecejen nosíme v jedné ruce, tím přetěžujeme jednu stranu zad a to pro ně není nic zdravého.

1. Pravidelná debordelizace

Úklid kabelky jsem dřív nedělala denně a podle toho to taky vypadalo. Nosím ji do práce a tak se mi během dne nahromadí spousta zbytečností.

Vždy večer kabelku vysypu, vyházím všechny jízdenky na vlak a použité ubrousky a protřídím zbytečnosti. Ne, opravdu nemusím ještě další den nosit panáčky z lega, co mi ráno dal syn na důležitou schůzku „pro štěstí“. Pravidlo zní možná primitivně, ale i co vím od kamarádek, málokdo denně třídí své kabelkové poklady.

2. Kosmetiku nosím, ale chytře

Při snižování váhy kabelky a zmenšování jejíjho objemu jsem se zaměřila na kosmetiku a každodenní „kápézetku“. Ta totiž hrála velkou roli.

Krém na ruce je pro mě nutnost, mám je suché. Nově ho odebírám do cestovního kalíšku (dají se běžně koupit v drogerii), nebo si kupuji miniaturku. Stejně tak i make-up, podobný princip platí u parfému. Nosit velký skleněný flakon je nesmysl, lepší je odstříknout do cestovního rozprašovače, nebo také pořídit druhou, menší verzi.

Moje kabelková KPZ


Abych měla vždy všechno po ruce, třeba když se před schůzkou chci upravit, nosím:

  • miniaturku antiperspirantu a parfému
  • malý krém na ruce a make-up
  • balzám na rty a decentní rtěnku, která se hodí ke všemu
  • miniverzi řasenky
  • 2 náplasti na puchýře a 2 klasické
  • odstřihnuté platíčko 2 prášků na bolest a alergii
  • intimní hygienické potřeby a malé balení vlhčených ubrousků
  • gumičku do vlasů, minibalení suchého šamponu a rozkládací hřeben
  • malý antibakteriální gel a náhradní respirátor
  • občas také náhradní silonky a kalhotky (nikdy nevíte, kdy se mohou hodit)

3. Nejsem Hermiona, ale ani klíčník Hagrid!

Dřív jsem ve svazku klíčů nosila snad všechny, třeba i od tátova domu, protože – co kdyby náhodou. Ale po pravdě… kolikrát za týden je použiju? Ani jednou.

Nejprve jsem zredukovala počet na ty, které opravdu využívám. Zbylé zůstávají doma. Taky jsem se zbavila velkých přívěsků. Velkou figurku na kroužku jsem si obhajovala tím, že díky ní klíče v kabelce snadno najdu, ale na to existuje mnohem lepší řešení. Připínat si dovnitř kabelky klíče pomocí karabiny vždy na stejné místo. Karabinu mám i místo kroužku na klíče, což se pohodlněji používá.

Znáte chytré přívěsky?


Jeden přívěsek přecejen nosím. Je to lokátor! Velký je asi jako kovová padesátikoruna a přes telefon mohu sledovat, kde se nachází. Kdybych klíče ztratila, nebo někde nechala rovnou celou kabelku, snadno zjistím, kde. Také si mohu z telefonu klíče prozvonit a naopak. Tuhle vychytávku naprosto miluju a vyrábí se i ve velikosti platební karty do peněženky.

4. Rozděluji do taštiček a sáčků

Ve změti všech nezbytností bývá logicky zmatek. Proto je dobré je podle jejich druhu zavřít do taštiček a látkových sáčků.

Využívám malé kosmetické taštičky, nejlépe ploché, z tenké látky a bez 3D aplikací, uzavíratelné na zip. Do taštiček dávám především věci ze své „KPZ“, ale jednu mám třeba i na peněženku a sluchátka, nabíječky zase ukládám do látkového stahovacího sáčku. Fajn jsou i plastové průhledné taštičky, které usnadní orientaci, ale například intimní potřeby raději dávám do diskrétního balení, se kterým mi nevadí vyrazit na toaletu třeba v restauraci, když nechci odnášet celou kabelku od stolu.

Pomáhá to při změně kabelky

Někdy si raději beru batoh, nebo střídám víc kabelek. Taštičková metoda při výměně ušetří čas a také se díky tomu vyhnu situaci, že něco v druhé kabelce zapomenu.

5. Skládám to s rozmyslem

Ani taštičky vás nezachrání, když tam všechno naházíte jen tak. Já udržuji následující systém:

Nejprve laptop k zadní stěně kabelky (mám tam na něj i kapsu, jinak bych ho raději dala do tenkého obalu, aby se nepoškrábal), před něj knížku (pokud mám zrovna rozečteno). Pak skládám taštičky podle velikosti. Nejlepší je dávat vše za sebe, když to kabelka dovolí. Volná místa po stranách můžete vyplnit většími věcmi, které nejsou do taštiček vhodné – třeba deštníkem, lahví na pití nebo nějakými drobnostmi.

Další kabelkové tipy:

  • Deštník: Pořídila jsem malý skládací, plochý a lehký, přesně do volného prostoru vedle taštiček.
  • Správný výběr kabelky: Z pevného materiálu a s dostatkem kapsiček, ideálně aspoň v rozměru A4. Já využívám hlavně velkou přihrádku na laptop a magnetickou zasunovací kapsičku na telefon. Vybírám také kabelky s delšími uchy, i když je nosím v ruce, v případě potřeby volných rukou tašku na chvíli můžu hodit přes rameno.
  • Místo knížek čtečka: Je lehoučká, tenká a vejde se do ní celá knihovna.
  • Zrušila jsem zápisník: Zapisuju si věci do poznámek a kalendáře v telefonu a v kabelce nosím jen maličký trhací bloček (ne v kroužkové vazbě, zbytečně by zabírala místo)
  • Svačinu mimo: Pokud si do práce nesu jídlo, vezmu ho do obědové taštičky zvlášť. Vyhnu se nechtěným nehodám, a když se vracím domů, prázdnou taštičku už jen sroluju do kabelky.
  • Chytré organizéry: Na internetu jsem narazila na už připravené kabelkové organizéry a do budoucna mi to přijde jako praktická investice. Celé vložíte, celé vyjmete.

Jsou to jednoduché tipy, ale věřte mi, že se vyplatí. Když jsem si díky nim udělala pořádek v kabelce já, věřím, že některé z nich mohou pomoci i vám.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články