Právě čtete

13 tipů na levnější cestování

18523  
Sdílet: 

13 tipů na levnější cestování

Letos jsme si předsevzali, že zase začneme cestovat. Už jsme si vyzkoušeli, že nás baví cestovat ve dvou, ale stejně tak je to super i s naším synem, který konečně dorůstá do věku, kdy nám dělá parťáka.

24. 4. 2019 8 min. čtení Jana Duffková
13 tipů na levnější cestování

Je jedno, jestli poznáváme evropská města, nachodíme kilometry divokou přírodou, vyrazíme za exotickou kuchyní nebo ležíme v bílém písku a posloucháme šumění moře. Jenže jak u toho nepřijít na mizinu? :-) Sepsala jsem 13 tipů, které nám fungují, a na názor se zeptala také cestovatele Jiřího Spolka ze Zaleťsi.cz.

Hledejte cestovatelské „podpultové informace“ na internetu

Získáte nečekané tipy na zážitky zadarmo, dobré levné ubytování a podobně, které kolikrát v průvodci nenajdete. Bavila mě kniha Travelbible, a proto se občas vracím na stejnojmenný blog. Z blogerů si ráda přečtu články od Weef, a když „googlím“ informace k určené destinaci, vždycky narazím na další zajímavé blogery.

Využívám i Instagram – vyhledávám fotky podle označení místa nebo #hashtagů, a sleduju facebookové profily stránek, které se specializují na výhodné nákupy letenek.

Jiří Spolek: Mrkněte také na přednášky či festivaly, které se týkají destinace, kam pojedete. YouTube je po zadání země + slova „přednáška“ plný pokladů.

Kupte levné letenky nebo zájezd

Nezapomeňte cenu vyhlédnutého first nebo last minute zájezdu porovnat s jinými agenturami, abyste se ujistili, že to není jenom reklamní tahák. Taky se hodí zkontrolovat samostatnou cenu letenky u letecké společnosti a podívat se na daný hotel třeba přes Booking.cz. Samozřejmě počítejte s tím, že v ceně zájezdu s agenturou máte většinou i přesun do hotelu, služby delegáta a podobně, což naopak u samostatného cestování musíte zvládnout sami.

Při cestování po vlastní ose je shánění dobrodružnější, zato máte vyšší šanci na cestu „za hubičku“ díky serverům shromažďujícím akce. Já jsem třeba díky chybnému tarifu letecké společnosti letěla do Londýna a zpět za neuvěřitelných 40 Kč. Při nákupu levných letenek se vyplatí, když nehledáte podle místa ani termínu, ale podle ceny. Zásadní je reagovat na akci rychle, takže já mám nastavený odběr novinek na Zaleťsi, které mám vyzkoušené. Můžete jich odebírat samozřejmě i víc. :-)

Jiří Spolek: U letenek se zaměřte i na odlety z okolních letišť. Třeba z Pardubic se dá dostat levně do Alicante či Londýna, z Karlových Varů zase levně do Moskvy. 

Jezděte mimo sezonu

Opravdu je tam hezky jen v „sezoně“? Zeptejte se přátel, kteří už na místě byli, a podívejte se na zkušenosti na internetu (viz první bod). Počasí zkontroluju prostě tak, že napíšu do vyhledavače např. „Milano počasí duben“ a zpravidla jeden z prvních tří nalezených odkazů mi odpoví průměrnou teplotou a porovnáním teplot a srážek napříč celým rokem.

Nemusíte jet uprostřed hlavní sezony, abyste si dané místo užili. Naopak! I před sezonou nebo po ní se dá vychytat příjemné počasí, navíc na vás pravděpodobně budou čekat přátelštější ceny a méně turistů. Když jsme loni v prosinci odlétali do Thajska, na Ko Samui bylo období dešťů – a aplikace o počasí to potvrzovala každodenním mrakem s bleskem. Pravda nakonec byla, že každý den opravdu třeba hodinu pršelo, ale jinak bylo nádherně a my si výběr termínu vůbec nevyčítali.

Stanovte si „kapesné“ na den

Před cestou si spočítáme, kolik maximálně můžeme utratit, a částku si rozpočítáme na počet plánovaných dnů. Můžete si ji klasicky „po staru“ rozdělit do obálek, případně využít funkci obálek na bankovním účtu (některé banky to už dnes nabízí), nebo si prostě jen každý den odebrat stanovené množství z celkové částky, kterou budete mít zatím uloženou třeba v trezoru v hotelovém pokoji.

My pro přehled o financích na dovolené používáme mobilní aplikaci Spendee (web je v angličtině, ale aplikace komunikuje i česky). Když do ní poctivě zaznamenáváme, pomáhá nám to i při plánování dalších cest, protože se můžeme zpětně podívat, kolik nás stála například doprava a kolik jídlo.

Jiří Spolek: Pokud potřebujete rozpočítat náklady mezi více cestovatelů, skvěle funguje aplikace Dlužníček (původně česká aplikace se vydala do světa jako SettleUp).

Bydlete „u domorodců“

Pokud netrváte na hotelu, podívejte se po možnostech bydlení u místních. Využijte krátkodobého pronájmu bytu nebo pokoje přímo od místních (např. na Airbnb). Dobrodruzi mohou bydlet zdarma díky CouchSurfingu – to jsem ale ještě nikdy nezkoušela a asi už se na spaní na cizím gauči nebudu cítit nikdy. :-)

My máme díky Airbnb „naše domácí“ v Chorvatsku, ze kterých se dokonce stali přátelé. Vždy nám připraví domácí jídlo plné ryb a mimo sezonu nás zvou na návštěvy.

Jiří Spolek: Ubytování si rezervujte určitě předem, na poslední chvíli na vás zbudou jen ty dražší hotely nebo ubytování daleko od centra. Last minute na vlastní pěst moc nefunguje.

Choďte pěšky, jezděte na kole!

Některá města mají MHD cenově příznivé, jinde se jedná o celkem zásadní částku, pokud se člověk chce pohybovat po městě celý den. V tom případě chodíme pěšky. Je to úžasné, protože si díky tomu prohlédnete i části města, kam byste se normálně nedostali, nasajete místní atmosféru a ještě uděláte něco pro své zdraví :) A koho tlačí čas, může si půjčit kolo. Většina (nejen) evropských měst je na to jako dělaná. Mimochodem, i peníze na MHD si nezapomeňte přidat do denního rozpočtu!

Ceny MHD najdete na oficiálních webech měst a většinou vám odpoví i nová vydání tištěných průvodců. Myslím, že chybu neuděláte s průvodci od Lonely Planet.

Pozor na platby kartou a směnárny

Než pojedete, je dobré opatřit si alespoň nějaké peníze v hotovosti v měně vaší destinace – ne všude totiž berou karty. Mimo Evropu s sebou bereme eura nebo dolary, které se za místní platidlo mění snáz. Ať už měníte u nás, nebo na místě, porovnejte nabídky více směnáren a kurz si ověřte na internetu (vyhledejte „kurz CZK + zkratka dané měny“). Divili byste se, o kolik korun se někdy nabídka ve směnárnách liší…

Nezapomeňte si před cestou zjistit, kolik ve vaší bance činí poplatky za výběr a platby mimo ČR. Po Evropě jsme nikdy zatím neměli problém, ale například v Thajsku byl za obyčejnou platbu kartou poplatek asi 200 Kč.

Jiří Spolek: Jsou místa, kde akceptují jen Mastercard a ne Visu – a obráceně. Vezměte si tedy karty dvě.

Vstupy na památky a atrakce řešte s předstihem

Zásadní body programu si stanovte už předem. Někdy se totiž vyplatí koupit vstupy na památky a atrakce ještě před cestou, přes web města nebo na oficiálních stránkách atrakcí/památek (většinou ale najdete nabídku jen v angličtině nebo němčině + místním jazyce). Nejenže tím často můžete výrazněji ušetřit, ale také se na místě vyhnete frontám, případně tomu, že na ten den už bude úplně plno.

Některá města nabízejí několikadenní „permice“, které vám otevřou dveře hlavních památek, nebo dokonce platí i na MHD. Když nic takového nenajdete na internetu, určitě se zeptejte v nějakém informačním stánku hned po příjezdu. Pokud toho chcete vidět co nejvíce, takový nákup vám může pomoci, ale já si vždycky spočítám, jestli bych opravdu navštívila tolik muzeí, aby se mi daná karta vyplatila.

Bavte se zadarmo

Ve městech se podívejte po výstavách, galeriích, památkách a muzeích, které často bývají úplně zdarma, nemluvě o přírodě nebo místech, která jsou nádherná i zvenku. I tady vám může pomoci aktuální tištěný průvodce městem, oficiální internetové stránky daného místa nebo i jednoduchý dotaz v turistickém infocentru. Ve vyhledávači na internetu použijte název místa + „for free“ (zdarma).

Jezte jako místní!

Vyhněte se turistickým „lapačům“ v centru a poblíž velkých památek. Jezte tam, kde uvidíte nejvíc místních. Nebojte se ochutnávat i jídla ze stánků nebo nakoupit dobroty na trhu a udělat si královský piknik (třeba i na hotelové posteli, pokud je venku ošklivo). Na skvělá jídla a drinky jsem narazila, když jsem zahodila ostych a zeptala se místních, co by mi doporučili. A protože zrovna my s manželem jsme opravdu nadšenci do jídla, vyhledáváme si zajímavé restaurace v dané cenové kategorii už dopředu (skvělý web je Tripadvisor) a děláme si rezervaci předem. Člověk pak netápe a jde na jistotu do místa, které odpovídá jeho možnostem.

Některé hotely nabízejí „all inclusive“, což se často může zdát jako výhodné řešení, ale pokud se chystáte trávit celé dny po výletech, zvažte, zda tuto službu opravdu využijete, nebo stejně budete platit za další jídlo na cestách. Vyplatí se taky spočítat si cenu za all inclusive versus průměrné ceny jídla v místních restauracích.

Elegantním řešením je podle mě mít předplacenou hotelovou snídani, která je často tak vydatná, že až do odpoledne nemíváme hlad.

Nejlepší suvenýry jsou zážitky

To, že se nevyplácí utrácet za suvenýry, se nám opakovaně potvrdilo. Většinou skončí zastrčené někde v šuplíku. Tak místo toho hodně fotíme a natáčíme, super je psát si i deník.

Pokud si přece jen chceme dovézt něco hmotného, hledáme spíše v běžných obchodech něco, co je pro danou oblast typické. Mým koníčkem je vaření a stolování, a proto často vozím suroviny na vaření nebo místní nádobí.

Můžete to usmlouvat?

Pokud jedete do země, kde smlouvání berou jako součást „nákupní hry“, nebojte se to zkusit. Týká se to většinou trhů a malých obchůdků, třeba v Istanbulu jsme tak dost ušetřili za koření a čaje. Smlouvání se naštěstí chopil manžel, já bych to, přiznám se, asi nedokázala. :-)

Jiří Spolek: Řekněte si, kolik byste před koupí za to zaplatili osobně, a trochu tu cenu podstřelte. A pak se pomalu dohadováním dostaňte na tu cenu, za kterou to koupit chcete. Nebojte, prodejce vám to nikdy pod náklady neprodá.

Při přípravách neplaťte za věci, za které nemusíte

Pojištění je samozřejmost, tak zdůrazním jenom dvě věci: zaprvé porovnejte různé nabídky (dost se liší) a zadruhé zvažte, zda si pár korun nepřiplatit za speciální případy, kdy vám třeba ukradnou zavazadlo nebo něco rozbijete. Neušetříte tak sice před cestou, ale v případě nešťastné náhody ano.

Jestli do některých exotičtějších destinací potřebujete speciální očkování, zeptejte se ve své pojišťovně – často dávají příspěvek nebo vakcinaci zpětně proplatí.

Jiří Spolek: A jestli rezervujete hodně dopředu, zvažte i pojištění storna, kdybyste nemohli odcestovat kvůli nemoci nebo kvůli práci, pojišťovna vám obvykle vrátí 80 % ceny letenek a ubytování.

A nakonec: pas si zařiďte včas (30 dnů před odjezdem a více + myslete na to, že při cestě do některých zemí musí platit dostatečně dlouho po vstupu do země). Nejednou jsem v okolí slyšela příběh o tom, jak někdo krátce před odjezdem zjistil, že mu expiruje cestovní doklad, a musel tak platit celkem vysokou částku za expresní vystavení nového.

Jiří Spolek: Kromě pasů si zkontrolujte ještě razítka z předešlých cest, některé země nemají rády razítka z jiných zemí a můžete mít problém. To se dá jednoduše vyřešit druhým pasem, který vám v ČR bez problému vydají.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články