Před dvěma lety jsem na veletrhu bio produktů Biofach v Německu narazila na pytlíčky se semínky bio pampelišky, které jste si mohli objednat a vysít. Někam… To mě fakt dostalo. Musela jsem se smát při představě, jak si hipsteři na balkoně v Berlíně pěstujou bio pampelišku na salát a zahradníci u nás úpí nad každým nevyrýpnutým kořínkem tohoto úžasného úporného plevele. Na záhoně to dělám samozřejmě taky, ale jinak na pampelišku v zahradě nedám dopustit. Na jaře je pesto z mladých lístků plných vitaminu C prostě nej a výroba pampeliškového medu je každý rok krásnou zkouškou trpělivosti nad mícháním a hlídáním hrnce s houstnoucím zlatavým sirupem na plotně.
A teď tu máme kořen. To prostě musíte vyzkoušet. Tak dobrou bylinnou kávu jste asi nepili. Já teda rozhodně ne. A k tomu ty léčivé účinky! Zrovna teď se tahle káva hodí k jarnímu detoxu. Smetanka lékařská totiž působí příznivě na očistu jater a žlučníku a zbavuje je nahromaděných toxických látek. Snižuje hladinu cukru v krvi a podporuje trávení. Má také schopnost pomoci tělu s odvodněním. A prý pomáhá i při chronické únavě. Pokud ale preferujete čaj před kávou, stačí čistý nakrájený kořen usušit za suchého počasí ve stínu. Pak ho jen povaříte ve vodě a léčivý čaj je na světě. Ale co si budeme povídat, pražený kořen má prostě výraznější, aromatičtější chuť.
Suroviny
kořeny smetanky lékařské (pampelišky)
mléko
med, sirup nebo cukr na doslazení
Postup
Na jaře či na podzim vykopeme ze země kořeny pampelišky. Sbíráme je na neznečištěných místech průmyslovým hnojením a postřiky. Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně opláchneme, ať nám kávu nekazí smítka hlíny. Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 200 °C. Hlídáme kořeny, aby se nespálily. Měly by být vysušené, tmavě hnědé. Případné černé „uhlíky” odstraníme.
Necháme zchladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Kávu připravíme ze 2 čajových lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Podle chuti zakápneme mlékem a osladíme.