Klasickému šálku horké nahořklé chuti se sice nic nevyrovná, existuje ovšem mnoho zajímavých receptů, jak tuto základní esenci přenést do nejrůznějších podob. Tak se nebojte experimentovat a s chutí do toho.
Pro dnešní den jsme přichystali přípravu kávové granity, desertu, který potěší nejen po nedělním obědě, ale klidně jako občerstvení na rodinné oslavě či při odpoledním dýchánku s přáteli. Příprava je jednoduchá a výsledek opravdu stojí za to. Granita se stejně jako zmrzlina servíruje nejlépe do skla, a i přes její sladkou chuť obsahuje jen velmi malé množství cukru. Smlsnout si na ni bez výčitek může tedy opravdu každý. A aby toho blaha nebylo málo, klidně ji servírujte společně s klasickou horkou kávou.
Dobrou chuť!
Ingredience
4 lžíce dobře pražené kávy s plnou intenzivní chutí
500 ml vody
1 citron
10 g třtinového cukru
Postup
Do hrnce nalijeme 500 ml vody a přidáme 4 lžíce kávy. Pomalu přivedeme k varu a poté necháme 5 minut zchladnout. Přefiltrujeme, přidáme citronovou šťávu a 10 g třtinového cukru. Směs nalijeme na plech a na 45 minut strčíme do mrazáku.
Po 45 minutách jej vytáhneme a zmrzlý základ rozškrábeme vidličkou na krystaly. Znovu necháme zamrazit a můžeme podávat. Servírujeme nejlépe ve skleničce se lžičkou k odpolednímu posezení u kávy.
Zalíbil se vám tento experiment a chtěli byste zkusit více chutných dobrot s příchutí kávy? Zkuste například kávový banánový chlebíček nebo pro ty náročnejší doporučujeme lahodné kávové makrónky. Dobrou chuť!