Lívance jsou totiž geniální jídlo! Jsou za chvíli hotové, pro děti hned do ruky, dobré i na druhý den a máte nekonečně možností, jak je servírovat. A nejen to, je i spousta variant těsta. Každý si najde to svoje a třeba zkusí i něco nového. Dnes jsem vybrala bezlepkovou a bezlaktózovou variantu z kokosové mouky, čokoládové lívance s vločkami a veganské mandlové lívance.
Lívance – kokosáky
Práce s kokosovou moukou je velmi specifická. Tím, že neobsahuje lepek, nedrží těsto tak dobře pohromadě. Navíc kokos stále pohlcuje tekutinu, takže těsto časem houstne. Proto jich dělám vždycky jenom pár – pro každého u stolu jeden nebo dva kousky. Vynikající jsou například se šlehaným mascarpone nebo crème fraîche a jahodami, v zimě třeba s kiwi.
Suroviny na 6 lívanečků:
- 100 ml kokosového mléka z plechovky
- 50 g jemné kokosové mouky
- 2 vejce
- 1 lžička cukru (můžete je zkusit i úplně bez cukru)
Šlehejte kokosové mléko s moukou, vejci a cukrem. Těsto nechte pět minut odstát a smažte na nepřilnavé, nejlépe keramické pánvi. Můžete si pomoct trochou kokosového oleje.
Někdy mají kokosové lívance tendenci se trhat, proto je lepší začít s menšími lívanečky. Až okoukáte, kdy je pravá chvíle k otočení, můžete se pustit i do větších. Ty menší jsou podle mě ale stejně lepší.
Čokoládové obláčky
Ve které rodině není milovník čokolády? Já takovou neznám! Když si chceme dopřát něco opravdu výjimečného, sahám po tomto receptu.
Suroviny na 6 čokoládových lívanců:
- 40 g čokolády s vysokým obsahem kakaa (min. 70%)
- 2 lžíce másla
- 3 dl plnotučného mléka
- 80 g hladké špaldové mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 1 lžička kakaa holandského typu
- 1 vejce
V rendlíku nebo ve vodní lázni pomalu rozpouštějte nalámanou čokoládu, máslo a trochu mléka. V míse zatím smíchejte veškeré suché suroviny – mouku, jemné ovesné vločky a kakao. Pokud neseženete jemné vločky, stačí, když klasické rychle promixujete na hrubou moučku s kousky. Suchou směs zalijte mlékem a promíchejte, poté přidejte směs zchladlé rozpuštěné čokolády a potom také vejce. Pokud budete mít hodně savé vločky nebo třeba menší vejce, nebojte se směs více naředit mlékem.
Těsto bude hrudkovité kvůli vločkám, ale to vůbec nevadí. Nechte jej deset minut odpočinout. Nyní můžete smažit nasucho nebo na troše másla. Lívance můžete zdobit ještě čokoládovou omáčkou (tu získáte stejně jako čokoládový základ na lívance), také oříšky a ještě můžete posypat kakaem. Skvělé jsou obláčky s ořechovým máslem, kvalitní nutelou a banánem.
Mandlové ráno
Jestli jste ještě neochutnali mandlové rostlinné „mléko“, určitě to zkuste! Já jsem si tu nezaměnitelnou chuť i vůni zamilovala.
Suroviny na 12 kousků:
- 1 měkký banán
- 400 ml mandlového rostlinného mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 sáček (7 g) prášku do pečiva
- 1 lžička mandlové esence
- 1 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
- 1 lžíce tmavého třtinového cukru (nemusí být)
Nejprve vidličkou rozmačkejte banán, pak do mísy přidejte všechny zbývající suroviny a šlehejte, dokud není těsto zcela kompaktní, jednolité a bez hrudek. Stačí na to i míchačka. Nechte jej asi deset minut odstát. Smažte nasucho nebo na troše kokosového oleje.
Mandlové lívanečky jsou jemné, pokud chcete zachovat veganskou snídani, podávejte je s kokosovým nebo sójovým jogurtem a čerstvým ovocem. Vynikající je také kyselejší marmeláda – například rybíz nebo malina, protože mandle a banán v těstě jsou spíše sladké.