Právě čtete

Náramky přátelství známe z dětství a teď jsou zase v kurzu!

2796  
Sdílet: 

Náramky přátelství známe z dětství a teď jsou zase v kurzu!

Kdybych mému jedenáctiletému já řekla, že až mi bude skoro třicet, budu zase uzlíkovat a navíc se z náramků přátelství stanou doplňky outfitů známých módních značek, asi bych jen těžko uvěřila... :-)

27. 4. 2021 3 min. čtení Martina Kaufmanová
Náramky přátelství známe z dětství a teď jsou zase v kurzu!

Náramky přátelství asi vůbec nemusím představovat. Je to něco, co nás – holky – provází snad už od školky. V posledních letech se vrátily jako oblíbený módní doplněk, a dokonce je do prodeje zařadily i známé značky. Ale co si budeme povídat – kouzlo pravého náramku přátelství vždycky spočívalo právě v tom, že ho někdo vyrobil vlastnoručně.

K mému překvapení se k uzlíkování poslední dobou vrátilo hned několik mých kamarádek, které už jsou samozřejmě dávno dospělé, a i já jsem se nechala zlákat a nostalgicky usedla s bavlnkami a spínacím špendlíkem, jako kdysi na základce. Kromě toho, že je to super relax, miluji tu radost v očích, když náramek někomu dám jako dárek.

Náramky přátelství z korálků

Pletené (drhané) náramky z bavlnek, zdobené nejrůznějšími vzory, jsou asi nejznámější. V dnešní době se k nim ale přidalo i mnoho dalších druhů náramků přátelství.

Vyrábějí se například z nejrůznějších korálků rozličných tvarů a materiálů. Nejzajímavější mi připadají kovové nebo vyrobené z minerálů a dalších kamenů. Variant je ale opravdu nespočet. Při nákupu korálků se nezapomeňte podívat na průměr otvoru v korálku a vybrat bavlnku/provázek podle něj.

Co budete potřebovat?


Korálkové náramky jsou podle mě jednodušší než ty drhané a skoro nic na ně nepotřebujete. Stačí nůžky, bavlnka nebo hladký provázek a logicky i korálky. :-) Vše kupuji v galanterii nebo specializované prodejně s korálky.

Samotné navlékání korálků je jednoduché. Můžete navlékat naprosto klasicky, pustit třeba do kytiček (krásně jsou popsané například tady) nebo rovnou do širších náramků se vzory.

Co se zakončení náramků týče, tak zde je hned několik možností, jak si náramek budete zapínat nebo utahovat. Za mě je nejlepší způsob zapínání s možností utahování.

Pletené (drhané) náramky

Tyto náramky jsou pro mě opravdovou klasikou. Nostalgickou vzpomínkou na letní tábory a dětská přátelství.

Šířka náramku se odvíjí od počtu použitých bavlnek. Nejtenčí lze umotat ze dvou bavlnek, ty nejširší se motají klidně i z 36 nebo více. Průměrně široký náramek se plete ze 7 až 10. Srozumitelně to je ukázáno například na tomto videu. Lze použít jak lichý, tak i sudý počet bavlnek. Jeden z nejjednodušších a zároveň moc hezkých způsobů je ze 4 bavlnek. Obzvlášť do tohoto typu náramku je hezké přidat například na jeho střed i nějaký ten korálek.

Co budete potřebovat?


Na tyto náramky kromě bavlnek nepotřebujete skoro nic a to je na nich nejlepší. Samozřejmě se vám budou hodit nůžky a ideálně i spínací špendlík. Ten usnadní práci.

Pokud pletete slabší náramek, tak vám budou vám stačit bavlnky o délce +/- 1 metr (každý pramínek bavlnky). U náramku z 8 bavlnek jich tedy budete potřebovat 8 metrů. Pokud pletete silnější náramky, počítejte s větší délkou bavlnky. Na fotce můžete vidět začátek pletení náramku ze 4 bavlnek.

Spínací špendlík je super nejen pro začátečníky

Na jednom konci svazku bavlnek si udělejte uzel, ale pozor – nikdy ne úplně na konci. Vždy je lepší si nechat dostatek bavlnek na zapletení konce náramku. Skrz tento uzel nebo očko provlékněte spínací špendlík. Díky jeho upnutí se vám náramek bude lépe plést a budou se vám lépe utahovat jednotlivé uzlíky.

Technika pletení je pak už velmi snadná. Existují 4 různé druhy uzlů:

  • uzel vázaný vlevo
  • uzel vázaný vpravo
  • zpětný uzel vázaný vlevo
  • zpětný uzel vázaný vpravo

Rozdíl mezi nimi je jen ten, zda bavlnku pro uzel povedete horem nebo spodem, a buď zleva nebo zprava. Nejednoduší je zvolit si jeden druh uzlíku a ten používat.

Na začátku pletení si vždy upevním uzlík pomocí spínacího špendlíku a rozložím vedle sebe jednotlivé bavlnky. Poté můžu začít plést – vždy si držím bavlnky hezky rozložené vedle sebe.

V průběhu pletení si náramek přikládám k ruce, abych ho nepletla zbytečně moc dlouhý. Na konci náramku opět myslím na ponechání si bavlnek na zapletení zapínání.

Osobně se mi moc líbí, když má někdo na ruce například tři náramky, které spojuje jeden prvek. Může to být třeba jeden druh korálku, jedna barva bavlnky… a vše se dá krásně barevně kombinovat i s gumičkami do vlasů, šátky a vůbec celým outfitem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články