Právě čtete

Tři návody na malování na trička nejen s dětmi

5850  
Sdílet: 

Tři návody na malování na trička nejen s dětmi

Děti milují malovat na oblečení, které potom mohou nosit nebo věnovat jako dárek. Vyzkoušejte jeden z našich návodů. Věříme, že se budou bavit nejen děti, ale i vy, dospělí.

18. 12. 2020 5 min. čtení Denisa Charvátová
Tři návody na malování na trička nejen s dětmi

Jak denního světla ubývá, večery ukusují z odpolední stále větší díl. Pro děti příchod zimy znamená, že se hry dříve přesouvají za dveře domovů. Pokud jim chcete domácí zábavu alespoň trochu okořenit, výroba trička je ideální hned ze dvou důvodů. Jednak jde o zábavnou tvůrčí činnost, prováděnou rukama, která tříbí fantazii, a jednak na konci vznikne třeba i hezký vánoční dárek pro kamarády nebo příbuzné. Jak na to, si ukážeme hned ve třech variantách. A nebojte, batikovat se tentokrát nebude!

Tvoření s nejmenšími

Jelikož nejraději tvoříme celá rodina společně, snažím se pokaždé hledat možnosti, jak zapojit i nejmladší členy domácnosti. První variantu můžeme proto brát jako odrazový můstek v tvorbě triček a základ k dalším postupům tvoření.

Co budete potřebovat:

  • Bílé bavlněné tričko/plátěnou tašku
  • Tvrdý karton/desku/plastové prkénko
  • Fixy na textil
  • Foukací fixy na textil
  • Razítka na textil (příp. potřeby na výrobu vlastních razítek)
  • Fantomový fix
  • Transferový fix
  • Lepidlo na textil
  • Nýtky a hotfix kamínky
  • Štrasové kamínky
  • Třpytky

Nezapomeňte na pracovní oděv

Počítejte s tím, že při práci s barvami na textil je potřeba děti obléct do starého oblečení, u kterého vás nebude mrzet kdejaký čáranec, co už nepůjde vyprat. To už je ale riziko výroby

Tričko, na které budete malovat, předem vyperte a pro snadnější kreslení i vyžehlete. Poté ho vyložte kusem kartonu nebo plastovým kuchyňským prkénkem, aby se vám malůvky nepropily na druhou stranu. Zejména menší děti mají tendenci na fixy hodně tlačit. Aby tričko neujíždělo, upevněte karton za ramena třeba kancelářskými sponkami.

Jak na to?

Naše děti moc rády razítkují. Máme sice spoustu kupovaných razítek, ale tvoření není nikdy dost, a tak jsme se rozhodli vyrobit si i pár vlastních. Všichni určitě znáte bramborovou metodu, ale stejně dobře se dá použít i houbička nebo vyřezaná razítka z gumy. K přenosu na tričko poslouží fixy. Když gumu důkladně a rovnoměrně nabarvíte, stačí rychle otisknout a je to. S kupovanými razítky je princip stejný. Pokud nechcete vytvářet koláže na ploše trička, můžete razítky ozdobit třeba jen lemování rukávu nebo u krku. Na rukávy se hodí i foukací fixy.

Když malujeme samotnými fixami, vždy je lepší začít obrysem kýženého obrázku, nechat barvy zaschnout a teprve poté se pustit do vybarvování, aby se vám do sebe barvy zbytečně nevpíjely. Na předkreslení motivu je skvělý fantomový fix. Většinou totiž zmizí po 24 hodinách (některé typy po třech až čtyřech dnech) nebo po prvním vyprání a na tričku zůstane jen výsledný obraz.

I pokud jste nedostali výtvarný talent do vínku, nezoufejte. Stačí vám tři kouzelné věci: transferový fix, pečicí papír a žehlička. Vyberete si motiv, který si přejete přenést na tričko. Položte na něj pečicí papír a motiv obkreslete transferovým fixem. Pokreslenou stranu následně přiložte na tričko a přežehlete. Výsledek stačí jen vybarvit.

A to nejlepší na závěr. Jestli i vaše malé princezny milují všechno, co se třpytí a blyští, můžete výsledný obrázek (nebo razítka) dozdobit nažehlovacími nýtky nebo hotfix kamínky, případně přilepit štrasové kamínky lepidlem na textil. Třpytky jednoduše nasypte na nanesené lepidlo, opatrně vmačkejte a přebytečné množství sklepněte. Princezna tak bude mít korunku s opravdovými diamanty a kouzelné šaty jako z pohádky.

Zdobte textil všeho druhu

Pokud nechcete vyrábět jen tričko, stejně dobře se dá s dětmi malovat i na plátěné tašky, které udělají radost třeba babičkám.

Práce se šablonami

Druhá metoda výroby trička využívá šablony. Práce s nimi je snadná a výsledek vás mile překvapí.

malování na trička

Co budete potřebovat:

  • Bílé bavlněné tričko
  • Tvrdý karton/desku/plastové prkénko
  • Foukací fixy na textil nebo barvy na textil
  • Samolepicí tapety/etikety/lepenku
  • Nůžky
  • Houbičku
  • Pečicí papír
  • Žehličku

Jak na to?

Rozmyslete si, jaký tvar by vaše šablona měla mít, respektive jaký obrázek chcete na tričko přenést. Pro menší děti je lepší obrys bez větších detailů, protože o nějaké střídmosti v nanášení více barvy u nich nemůže být řeč, takže by se vám šablona taky mohla snadno poničit nebo rozmočit. Nabízejí se motivy žraloků, aut, dinosaurů, motýlků, květin nebo třeba jednorožců.

Jak pracovat s šablonou?

Šablonu nejsnadněji vytvoříte ze čtvrtky a přilepením na tričko lepenkou. Pro lepší upevnění (a tím i snadnější následnou práci) jsou nicméně dobré i samolepicí tapety či etikety.

Na zvolenou šablonu si předkreslete obrázek. Pamatujte, že i materiály, které máte doma, mohou nalézt nové využití. Nám třeba z někdejší renovace zbyl kousek samolepicí tapety, který skvěle posloužil jako materiál pro šablonu. Střed šablony vystřihněte a celý zbytek, tedy obrys, následně nalepte na zvolené místo na tričku.

Další krok se týká barev na textil. Jako nástroj domácím umělcům bohatě postačí prsty nebo kousek houbičky. Barvy nanášejte ťupáním (nebo foukáním, pokud pracujete s foukacími fixami), dokud nebude vystřižená plocha šablony celá zabarvená. Jakmile barvy zaschnou, šablonu opatrně odstraňte. Výsledkem bude krásně žíhaný obrázek.

Metodu jde samozřejmě i otočit, pokud ze šablony nalepíte na tričko pouze vystřižený středový obrázek a obarvíte tričko kolem. Třeba v odstínech duhy.

Abstraktní vzory z lepenky

Pokud si na tričko nalepíte rovnoměrně pruhy lepenky, můžete si takto snadno vyrobit i pruhovaný vzor.

Pozor! Většina barev potřebuje na závěr zafixovat teplem, aby byla odolnější vůči praní. To provedete buď jednoduše žehličkou přes pečicí papír (ten je důležitý, protože ochrání žehličku před natavením barev). Některé druhy barev je možné zapékat i v troubě, ale v takovém případě doporučuji opatrnost, aby se hezká kratochvíle s dětmi rázem neproměnila v návštěvu hasičů.

Tričko, které svítí

Věděli jste, že existují i barvy na textil, které svítí ve tmě? Těmi zaručeně uděláte radost starším dětem.

Co budete potřebovat:

  • Bílé bavlněné tričko
  • Tvrdý karton/desku/plastové prkénko
  • Barvy na textil svítící ve tmě
  • Houbičku
  • Tavnou pistoli s lepidlem
  • Pečicí papír
  • Žehličku

Jak na to?

Tričko pořádně vypněte a tavnou pistolí na něj předmalujte obrázek nebo nápis. Umístění je na vás, běžně se používá spodní hrana trička nebo doprostřed na prsa. Po nanesení nechte lepidlo pořádně vychladnout. Následně vezměte barvy na textil se světelným efektem a celý obrázek nebo nápis i jeho okolí naťupejte pomocí houbičky. Psychedelickým fantaziím barevných kombinací se meze nekladou. Barvy můžete nanášet do ztracena nebo z nich vytvořit nějaký tvar, ale jakmile zaschnou, sloupněte lepidlo. Na jeho místě vám vnikne bílé místo. Přes pečicí papír barvy opět zažehlete. Zbývá jen vyčkat na tmu.

Tričko můžete ozvláštnit také prostřihy, buď z boků nebo na zádech. Raději zvolte jen jednu variantu, aby z trička něco zbylo. Na bocích můžete prostříhat pravidelné žebrování, přičemž na zádech si vyměřte čtyři pruhy o šířce 1 cm. Tyto pruhy vystřihněte a pak je rozstříhejte na kratší části, zhruba o délce 5 cm. Zbylé širší pruhy, které zůstaly na zádech trička, uprostřed obmotejte vystříhanými tenkými proužky. Jakmile domotáte proužek na konec, přilepte jej k sobě lepidlem na textil. Vzniknou vám tak jakési mašličky.

U všech tří způsobů, které jsme si ukázali, můžete dle libosti kombinovat či zaměňovat jednotlivé techniky. Přes lepidlo se dá foukat i foukacími fixami, šablony můžete zdobit kamínky, svítícími barvami můžete razítkovat. Základem a středobodem každého tvoření je především rozmanitost.

Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, zábavu si s dětmi užijete zaručeně. A ať už tričko vyrobíte pro sebe nebo někomu jako dárek, radost budou mít nakonec všichni.

Výbava pro malé i větší děti

Výbava pro malé i větší děti

Vše od oblečení po výbavu dětského pokoje najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články