Právě čtete

Může to být vaše poslední kubánská? Káva je v ohrožení

3981  
Sdílet: 

Může to být vaše poslední kubánská? Káva je v ohrožení

Kávovník je velmi citlivá rostlina a jak se zdá, vysoká vedra, dlouhá sucha přerušovaná intenzivními dešti, odolnější škůdci a rostlinné choroby – tyto děje spojené s klimatickými změnami dramaticky snížily v posledních letech kávovou produkci.

24. 11. 2016 2 min. čtení Redakce
Může to být vaše poslední kubánská? Káva je v ohrožení

Rostoucí denní teploty postupně vedou k úpadku mnoha rostlinných a živočišných druhů, a pokud se změny klimatu nezmírní, nebo vědci a farmáři nenajdou způsoby, jak plodiny přizpůsobit měnícímu se prostředí, budoucnost kávy může nabrat smutný zvrat.

V posledních letech se objevuje čím dál více varovných zpráv. Například v Indii se během let 2002 až 2011 snížila produkce kávy až o 30 %, což samozřejmě vede k pozvolnému růstu ceny za kávová zrna. Vědci se tedy rozhodli na problém blíže zaměřit a v Tanzánii pozorovali, jak se pěstuje populární kávová odrůda arabika. Jejich výsledky nejsou příliš růžové. Zjistili, že každý 1°C o které stoupne minimální teplota v dané oblasti, způsobí roční ztrátu okolo 137 kg kávy na hektar.

cubanska_DSC2118

To je v případě Tanzánie pokles až o 60 % průměrné produkce tamních menších farmářů. Kávovník se pohodlně cítí v teplotách od 18 do 21°C a jak se ukazuje, i minimální výkyvy na něj mají zásadní vliv. Vědci upozorňují, že pokles produkce je způsoben samozřejmě i jinými jevy, ale zvyšování teploty je pro kávu prý nekritičtější. „Průmysl si je vědom dopadů změny klimatu na výrobu kávy, ale pro přesvědčení politiků a úředníků, že je naléhavé rychle reagovat a implementovat patřičné strategie, je potřeba průkaznějších dat,“ říká dr. Piet Van Asten z Mezinárodního Institutu tropického zemědělství.

Farmáři se dnes alespoň snaží rozšířit svá pole do výše položených oblastí, ale i těch pozvolna ubývá a často se v nich nachází chráněné lesy. Vědci a ochránci přírody nabádají, aby se každý sám za sebe chopil iniciativy a podílel se na různých řešeních, která sice nejsou absolutní, ale můžou během půl století rapidně zlepšit situaci. Navštivte stránku Climate Hot Map k inspiraci, kávu si přece nenecháme vzít.

cubanska_DSC2097

Kubánská káva

Suroviny
70 g kávy
1 l vody
smetana
0,05 l rumu na osobu

Postup
Filtrovanou, french press nebo moka express připravenou kávu nechejte pořádně vychladnout. Smíchejte ji pomocí mixéru či shakeru spolu se smetanou a rumem. Mix nalijte do předem vychlazených sklenic, nejlépe z mrazáku, a po okraj dolijte vychlazenou sodovkou.

cubanska_DSC2227

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články