Právě čtete

Domácí domeček pro panenky pro vaši malou princeznu

38626  
Sdílet: 

Domácí domeček pro panenky pro vaši malou princeznu

Patřím mezi rodiče, kteří si díky dětem plní své dětské sny a zapomenuté touhy. Od začátku jsem se těšila, až budeme moct s holkama společně tvořit a vyrábět vše, co mě jako dítě tolik bavilo. Až konečně přišlo první narozeninové přání na domeček pro panenky.

24. 2. 2018 4 min. čtení Denisa Charvátová
Domácí domeček pro panenky pro vaši malou princeznu

Jasně, domeček pro panenky jsme s mužem mohli dcerám normálně koupit. V obchodech jich je na výběr spousty. Jenže i když proti plastovým hračkám nemám nic ani v nejmenším, tak ten „můj“ vysněný byl dřevěný – a ten je zase docela drahý.

Takže jsem se rozhodla, že ho postavím sama. Tedy sama, s kamarádkou, kterou nápad také nadchl. No a nakonec jsme domečky vyráběly hned tři, každý trochu jinak. Zpětně to byl fajn strávený čas začínající kafem a končící vyzvednutím dětí ve školce. A rozhodně to nebylo tak složité, jak se zdálo na první pohled.

Od nákresu až k „hrubé“ stavbě krok po kroku

Základem bylo určit, pro jakou panenku domeček bude. V našem případě se jednalo o klasickou panenku Barbie, která je zhruba 28 cm vysoká. Rozhodly jsme se proto nastavit výšku pater na 40 cm, aby se barbína mohla v pokojíčkách hezky pohybovat.

Další důležitý bod přípravy bylo promyšlení počtu pokojů. My se rozhodly pro čtyři pokoje (obývák, kuchyň, ložnici a koupelnu), k tomu podkroví, terasu a garáž (viz nákres včetně rozměrů).

Co budete potřebovat:

  • nařezané MDF desky široké 1 cm
  • lepidlo na dřevo Pattex
  • Balakryl vhodný k natírání dětských hraček (zhruba 2 plechovky v požadovaných odstínech)
  • malý váleček
  • kladivo
  • několik hřebíků
  • popř. lepidlo tekutý hřebík či dvoufázové lepidlo (na lišty oken)

1. krok – řezání

Nejprve je nutné nařezat MDF desky na požadované velikosti. V některých hobby marketech vás klidně nechají řezat, co a jak potřebujete, my si nařezání objednaly přímo u dodavatele desek.

Domeček pro panenky, který si vyrobíte doma (ilustrační fotka našeho domečku)

2. krok – nákresy a vyřezávačka

Na boční stěny si nakreslete obrysy oken a ty aku pilkou vyřežte. Může se stát, že nebudou úplně perfektní, ale nebojte, i na to jsme myslely :) (vizte krok 8). Pokud si ani tak netroufáte samy, poproste někoho zručného z okolí. Nám pomohl dědeček.

3. krok – minimalířina pokojů

Pak následuje poslední fáze, fyzicky a hlavně časově náročnější – barvení. Stěny lze nabarvit tlustým štětcem, který ale nenechává hladký povrch, a často jsou vidět i jednotlivé tahy. Mně se na barvení osvědčil malý malířský váleček, se kterým pak nátěr vypadá skvěle. Desky první vrstvu hodně nasají, je proto potřeba nanést 2–3 vrstvy (což zase záleží na tom, jak moc náročné jste). Menším štětcem zabarvěte hrany desek, které budou vidět, a vnitřky oken.

Stěny domečku musíte natřít barvou (ilustrační fotka našeho domečku)

4. krok – jdeme stavět, totiž lepit, stěny

Začíná se obrysovými stěnami. Na spodní podkladovou desku přilepíte boční krajovou stěnu s okýnky spolu se zadní stěnou. Podepřete ji souběžně s hranou podkladové desky. Nám pro tento účel nejlépe posloužily pořadače na recepty. Pro důkladnější stažení jsme boční stěnu přitloukly několika hřebíky (3–4 kusy dle potřeby). Totéž jsme učinily s boční stěnou s výřezem na terasu. A pak 24 hodin na zaschnutí.

5. krok – podlahy, první patro, druhé patro a každé další patro

V mém domečku je dole kuchyň a obývák. Jelikož jsem už věděla, jaká bude šířka kuchyně, posouvala jsem příčku mezi pokoji tak, aby se mi tam vešla. Příčku přilepíte k podkladové desce a pro jistotu ještě přitlučte, ať drží. Pak přijde na řadu první patro. To přilepíte ke stranám domečku a samozřejmě k dělicí příčce. A zase hřebíčky. No a necháte 24 hodin zaschnout.

Totéž pak zopakujte s každým patrem, které si naplánujete.

Dokončování domečku (ilustrační fotka)

6. krok – střecha, aby do domku nepršelo

Nejprve pomocí lepidla a hřebíků k sobě spojte desky střechy. Pod kraj delší střešní desky připevněte střešní desku kratší. Střechu jsme ihned přidělávaly k domečku. To znamená nanést lepidlo na hrany, nastavit si požadovanou polohu střechy a zezadu ji na několika místech přitlouct. Poté jsme nanesly lepidlo na hrany bočních stěn domečku tam, kde doléhají se střechou, a nechaly schnout.

7. krok – garáž a terasa aneb poslední velké lepení

V první řadě přilepte bok garáže a zase zapřete, třeba jako my, šanony. Hned poté jsme připevnily střechu a podlahu. Opět nechte 24 hodin zatuhnout.

Detail na terasu domečku pro panenku (ilustrační fotka)

Popř. 8. krok – vylepšení

Klidně se vám může stát (jako nám), že okna nebudou zcela rovná. No a s tím vám pomohou lišty (stejně jako doma :)). Buď si je můžete objednat na zakázku, nebo je najdete v hobby marketech. A pak už jen rozřezat a nabarvit.

Pak už zbývá jen vybavení…

A to je vše. Domeček byl připraven na předání. Nadšení bylo neměřitelné. V příštím článku vám ukážu, jak domeček vybavíme :) Zatím pro vás mám malé lákadlo:

Takto může být domeček vyzdobený (ilustračná fotka našeho domečku)

Na viděnou u druhého dílu!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články