Právě čtete

Měsíčky už nerozhodí mě ani mé plány. Mám na ně menstruační kalendář

4104  
Sdílet: 

Měsíčky už nerozhodí mě ani mé plány. Mám na ně menstruační kalendář

„Kdy jste měla naposledy menstruaci?“ Tahle otázka mě strašila už od puberty, kdy ji na mě sestřička vybalila při každé návštěvě gynekologie. Nevadilo mi, že by detaily o mém menstruačním cyklu znala celá čekárna, spíš jsem kolikrát sama neznala přesnou odpověď… „Bylo to tentokrát v pondělí, nebo v neděli? Jó, to jsem vlastně musela odpískat plavání!“ Na prohlídky jsem se zkrátka připravovala víc v koupelně než v trhacím kalendáři.

25. 2. 2022 5 min. čtení Helena Suchá
Měsíčky už nerozhodí mě ani mé plány. Mám na ně menstruační kalendář

Teď už jsem na tom daleko líp. Jakmile na mě kdokoli vytáhne tuhle otázku, vytasím se s telefonem (pokud je teda nabitej). Menstruační apka mi připomene, že za dva dny mám „po ptákách“ nebo že jsem třeba těhotná, to když občas zapomenu poslední cyklus zanést do kalendáře. Než jsem ale ke stažení menstruačního kalendáře dospěla, chvíli to trvalo (i chytré aplikace mají svoje proti).

Průběh „našich dní“ je zrcadlem našeho zdraví

Menstruační cyklus a vůbec vše, co se děje s mými vaječníky, je velká věda a rozhodně by se neměla podceňovat.

Chytrá aplikace mi pomohla pochopit cyklus, kromě kalendáře mi od ní chodí upozornění a když mám čas, tak se s ní i vzdělávám – ženské tělo je úchvatné dílo přírody. Nicméně nikdo mi procesy v mém těle nevysvětlí lépe než ten, kdo se ženskému ústrojí věnuje téměř celý život.

Dala jsem proto dohromady časté otázky, které pálí nejen mě, ale i další „holky“ v mém okolí, a nechala si je zodpovědět paní doktorkou Kamilou Žižkovou, kterou možná znáte z instagramu jako @moje_gynpor. Třeba pak budete moudřejší i vy. Takže pokud pořád nevíte, jestli si menstruační kalendář stáhnout do telefonu, nebo evidovat pěkně postaru na papír, případně co všechno je dobré si zaznamenávat, následující odstavce jsou právě pro vás.

Co o nás vypovídá délka, pravidelnost nebo třeba síla menstruace?

Zdravý menstruační cyklus hodně vypovídá o celkovém zdravotním stavu ženy. Proto nás gynekology před vyšetřením zajímá, kdy vaše poslední menstruace začala – od toho dne se totiž počítá menstruační cyklus. Síla menstruace může poukazovat na problémy, jako jsou například cysty a polypy. Také se ptáme na bolestivost menstruace nebo špinění a krvácení mimo cyklus, které může poukazovat na hormonální nerovnováhu. Opakovaná silná bolest během menstruace zase může signalizovat endometriózu.

Liší se fáze cyklu i podle věku?

U dívek nás zajímá, jestli už mají měsíčky, a pokud ano, tak zda jsou pravidelné. U starších žen zase, jestli je ještě mají, popřípadě jestli už vynechávají a nastává u nich takzvaný přechod. K tomu se taky ptáme, jestli má žena v tomto období další doprovodné příznaky, jako jsou například návaly nebo vaginální suchost. Samozřejmě řešíme i krvácení u žen, které už nemenstruují. To totiž může poukazovat na případnou patologii. V podstatě nás tedy zajímá krvácení z rodidel jako takové, ženy totiž samy těžko odhadnou, jestli jde o krvácení menstruační, nebo z jiných příčin.

Proč je fajn si tohle všechno zaznamenávat do menstruačního kalendáře, a to nejen pro lékaře, ale i pro nás samotné?

Pokud neužíváte hormonální antikoncepci, jsou tyhle záznamy vhodné především kvůli případnému těhotenství. Podle posledních měsíčků totiž datujeme jeho stáří. Tyhle záznamy nám taky můžou pomoci v diagnostice některých onemocnění. Je dobré si také zaznamenávat, jestli menstruaci doprovázely bolesti, pnutí prsou, zvracení, průjem nebo například bolesti hlavy. A v případě, že vás konkrétní symptomy obtěžují, je důležité, abychom znali jejich četnost a spojitost s menstruací.

Když nás kalendář upozorní na změny nebo nepravidelnosti, kdy bychom měly zpozornět a co s tím dělat?

Pokud jde o změny jednorázové nebo občasné, není většinou nutné zasahovat. Zpozornět byste měly, pokud se menstruace nedostaví a těhotenský test vám vyjde pozitivní, nebo pokud je negativní a měsíčky se nedostaví minimálně po dobu tří cyklů. Další důvod k návštěvě je podezřelé krvácení mimo cyklus nebo třeba velmi silné, neobvyklé krvácení. V podstatě pokud žena doteď menstruovala normálně a objeví se neočekávané znepokojující změny, nikdy není špatné obrátit se na lékaře.

Jsou podle vás vhodné k zaznamenávání cyklu i mobilní aplikace?

Určitě je doporučuji. Především ty, kde je možné si zaznamenat i doprovodné obtíže. Moc bych se ale neřídila tím, kdy vám aplikace napíše, že máte ovulaci, protože pořád to je jenom program, který vaše tělo nezná.

9 faktů o menstruačním cyklu, které je taky fajn vědět

  1. Menstruační cyklus začíná prvním dnem menstruace a končí den před nástupem té další.
  2. Obvykle trvá 24–34 dní. Neznamená to ale, že o něco kratší nebo delší cyklus nemusí být zdravý.
  3. V 1. polovině cyklu dochází k vývoji folikulu a růstu děložní sliznice – oba procesy jsou propojené a řízené hormony z mozku a vaječníků.
  4. Folikul je „měchýřek“ ve vaječníku vyplněný tekutinou, který obsahuje vajíčko. Vaječník jich po našem narození obsahuje zhruba 1,5 milionu, postupně zanikají a dozraje jich jen okolo 400. Každý cyklus by měl dozrát jeden.
  5. Každý měsíc jeden folikul vlivem hormonů dozraje a praskne. Při prasknutí uvolní vajíčko (= ovulace), které je následně chyceno vejcovodem.
  6. Mezitím opět vlivem hormonů roste děložní sliznice a připravuje se na uhnízdění oplozeného vajíčka. A mohou nastat dvě věci. Pokud dojde k oplození, vajíčko se usídlí ve sliznici. Pokud nedojde k oplození, vajíčko umírá a podléhá buněčné smrti (neodchází s menstruační krví).
  7. Z prasklého folikulu se stane žluté tělísko, které v případě těhotenství produkuje hormon pro udržení těhotenství.
  8. Pokud žena neotěhotní, žluté tělísko zhruba po 2 týdnech zaniká a vlivem poklesu jím produkovaných hormonů dojde k odlučování sliznice a tím k menstruaci.
  9. Každý menstruační cyklus (bez užívání hormonální antikoncepce) je v podstatě příprava na těhotenství. Při užívání antikoncepce jsou tyto procesy vypnuty, k ovulaci nedochází, a proto se tedy ani krvácení nedá nazývat menstruací, nazýváme ho pseudomenstruací.

Menstruační kalendář. Papírový, nebo chytrý?

Způsobů, jak si zaznamenávat čas a průběh měsíčků, je nespočet. Troufám si říct, že neexistuje jeden jediný správný. Každé ženě totiž vyhovuje něco jiného.

Mám kamarádky, které si vše zaznamenávají do papírových diářů. Dají se stáhnout nebo vyrobit i speciální kalendáře, kde si stačí odškrtávat trvání periody. Vytiskněte si třeba do peněženky ten náš!

A pak tu jsou mnou opěvované aplikace, které od vás ale mohou chtít někdy i víc informací, než jste možná ochotná poskytnout. Já s tím problém nemám. Kdybych byla tak organizovaná jako moje kamarádky a pořád nezapomínala na nedotčený diář na dně batohu, třeba bych každý měsíc o své periodě psala básničky. Elektronický menstruační kalendář mě ale nikdy nenechá usnout na vavřínech a je jen na mně, jestli si případnou sílu i bolestivost zanesu jen do paměti, nebo se o tyhle citlivé informace podělím s aplikací.

Aplikace, se kterými máme v redakci dobré zkušenosti:

  • Luna: Evidujete si do ní datum trvání menstruace, můžete přidat i informace o její síle a dalších doprovodných záležitostech. Aplikace celkem spolehlivě podle vašeho cyklu předpovídá i ty další. Aplikace je v češtině a blížící se menstruaci ohlásí notifikací.
  • Menstruační kalendář Flo: Funguje podobně jako Luna, ale má rozšířenější možnosti zaznamenávání doprovodných projevů menstruace. Vše zaklikáváte pomocí ikonek. Obsahuje také zdravotní rady a grafy proběhlých cyklů, dá se také přepnout do režimu těhotenství. Přístup do aplikace je chráněn heslem. Aplikace je anglicky.
  • Kalendář WomanLog: Klasické zaznamenávání cyklu a předpověď těch následujících – funguje celkem spolehlivě. Stejně jako u předchozích můžete ukládat doprovodné symptomy a nastavit si připomínky (třeba že máte užít antikoncepci a podobně). Data lze sdílet a synchronizovat s dalšími zařízeními. Aplikace je anglicky.
  • Clue Period & Cycle Tracker: Má podobné funkce jako předchozí aplikace, ale podle jedné z naší kolegyň je nejlepší ta, že i její partner může ve svém telefonu cyklus své ženy sledovat, takže přesně ví, kdy ji má doma očekávat s měkkou dekou a tabulkou čokolády. Aplikace je anglicky.

S článkem nám pomohla Kamila Žižková, lékařka v oboru gynekologie a porodnictví. Je maminkou roční holčičky a miluje Harryho Pottera. Spravuje také edukační instagramový profil @moje_gynpor, který otevírá nejen gynekologická témata, ale také témata z oblasti ženské sexuality a sexu obecně. Vše beze studu, jasnou a stručnou formou.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články