Právě čtete

Pomáhá ženám srovnat cyklus a říká: „Není normální, aby menstruace bolela.“

27927  
Sdílet: 

Pomáhá ženám srovnat cyklus a říká: „Není normální, aby menstruace bolela.“

Bolestivá menstruace, velké výkyvy nálad, nepravidelný cyklus ‒ to všechno jsou věci, na které si ženy zvykly a berou je jako nutnou součást života. Katarína Baniariová, pohybová a výživová specialistka, která se věnuje lektorování o ženském reprodukčním zdraví, ale říká: „Nic z toho není normální. Je to signál, že musíte něco změnit.“

10. 10. 2023 7 min. čtení Michaela Černá
Pomáhá ženám srovnat cyklus a říká: „Není normální, aby menstruace bolela.“

Dá se vůbec říct, jak vypadá zdravý ženský cyklus? Každá jsme přece úplně jiná…

Dá. Zdravý cyklus se pohybuje v rozsahu 21‒35 dní. A když je to kratší nebo delší, tak něco není v pořádku. Zdravá menstruace trvá dva až sedm dní a dojde při ní ke ztrátě asi 50 ml krve. Cyklus by neměl bolet, neměl by nás omezovat, žena by neměla mít silné PMS (premenstruační syndrom) stavy. Není normální mít tak obrovské výkyvy nálady, že se při nich téměř rozcházíte s partnerem. Není normální trpět migrénou, enormní únavou, velkými chutěmi, trávicími potížemi a muset polykat prášky na bolest. To vše značí problém.

To, že by menstruace neměla bolet, bude možná řada žen číst poprvé. Často je to bráno jako nutné zlo, které k cyklu patří.

Je to obraz toho, co se děje v našem těle. Často tím trpí ženy, které se o sebe zapomínají starat, neodpočívají, moc cvičí a jsou ve stresu. Někdy je na vině nevhodná životospráva či alergie a záněty v těle. Při velmi silných bolestech může jít o srůsty, myomy. Extrémní bolesti, velké průjmy a zvracení zase odpovídají endometrióze.

To všechno vyžaduje vyšetření a změnu životního stylu, ale můžete aspoň doporučit něco jako první pomoc při menstruační bolesti?

Často postačí, aby se tělo uvolnilo. Doporučuji lehnout si na gauč, chytit se v oblasti podbřišku a zkusit rozdýchat a rozhýbat břicho. Dostatek kyslíku, rozhýbání oblasti břišní dutiny a pánevního dna může pomoci. Mně pomáhá i kombinace hořčíku, zinku a omega-3 mastných kyselin, nahřívání břicha či kontryhelový čaj. Obecně je v období menstruace dobré konzumovat teplá jídla a nápoje.o ženském cyklu

A jak se o sebe v tomhle období starat?

Už začíná být běžné, že si ženy mohou vzít třeba den volno z práce, což je dobré využít, i když je menstruace bezproblémová. Je důležité si uvědomit, že při menstruaci nepřemýšlíme úplně stejně jako jindy. Je pro nás těžší dodržet termíny a deadliny. Měly bychom víc odpočívat, dodržovat pracovní dobu a nepracovat přesčas. Víc spát a procházet se, aby mělo tělo kde brát energii.

Pomůže pro snadnější menstruaci i volba hygienických pomůcek?

Klasické konvenční tampony z drogerie obsahují látky, které nám mohou způsobit bolest. Na základě toho vznikly české i zahraniční projekty, které využívají kvalitní biobavlnu, nejsou napuštěny bělidly a dalšími látkami, po kterých je sice tampon krásně bílý a navozuje pocit čistoty, ale může v těle způsobit problém. Sliznice naší pochvy lehce vstřebává látky, a proto je důležité si dobře vybírat.

Mohou pomoci alternativní menstruační pomůcky jako kalíšek či menstruační kalhotky?

Každá žena by si měla vybrat, co jí vyhovuje. Někomu může sedět kalíšek, jinému tampony a vložky, dalšímu menstruační kalhotky. Někdy je dobré to kombinovat podle síly menstruace.

Co by měly matky říci ‒ a neříkají – dcerám, které dostaly první menstruaci?

Sdílet s nimi, čím si kdysi prošly i ony samy. Podporovat je v tom, co je baví, bavit se o tom, co je trápí. Dívkám se mezi třináctým a osmnáctým rokem rapidně mění těla, z holčičky se stává žena. Potřebují více odpočívat, někde přiberou, nemají chuť sportovat a jsou trochu nemotorné. Je to proto, že se tělo tvaruje, mění se biomechanika a úhly našich kostí. Zvyšuje se estrogen, mají potřebu se líbit, ale přitom jejich tělo může připomínat vše, jen ne ideál, po kterém touží. V tu chvíli by měli mít rodiče pro dítě pochopení a vysvětlit mu, že je to jen dočasný stav. Ale zase jim nenarušovat intimitu, dát jim prostor a nevyzvídat.

o ženském cyklu

Vznikají v dětství problémy, které se mohou později projevit na reprodukčním zdraví?

Nejčastějším důvodem, proč mají ženy silnou PMS či bolestivou menstruaci, je nedostatečná výživa či nekvalitní stravování. A v tu chvíli je potřeba se podívat na návyky, které jsme si přinesly z domova. Jedí naše mámy dostatečně? Jsou věčné dietářky? Sedí při jídle v klidu u stolu, nebo si jen tak občas něco zobnou? Máma je pravá hrdinka našeho života a v nás se zrcadlí to, jak se chová ona. Nejhorší je, když máma řekne dceři v pubertě: Nejez tolik, budeš tlustá. Přitom dívky v tomhle období potřebují hodně jíst a ano, možná přiberou, ale to je jen součást vývoje. Tam začíná mnoho problémů s jídlem a výživou.

S jakými problémy se na vás obracejí ženy nejčastěji?

Určitě s bolestmi při menstruaci a s absencí menstruace po užívání hormonální antikoncepce.

Ženy mají spoustu otázek a gynekologové jim dávají odpovědi jen na část z nich. Já nedělám diagnózy, jen říkám fakta o jejich těle, která třeba neznají.

A co jim radíte?

Ať se nebojí, že se tělo potřebuje dát dohromady a může to nějakou dobu trvat. Měsíce, až pár let. Častokrát se za tím schovávají ještě další problémy, které je potřeba řešit. Třeba velký stres. Ono když vás, obrazně řečeno, nahání medvěd a mozek se cítí ohrožený, tak se ovulace nespustí. Takže je potřeba pravidelně jíst, hýbat se, nepřetěžovat se a zjistit, jestli za tím není skrytý ještě jiný problém.

Co bývá u žen takovým častým medvědem, který jim rozhodí jejich reprodukční zdraví?

Že si toho na sebe berou moc. Od malička jsme prostředím vychovávané k tomu, že si nesmíme stěžovat, že musíme všechno bez řečí zvládnout. Ať je to moc práce, nefunkční vztah, těžké studium, úmrtí někoho blízkého. Přitom ženy jsou vnímavé a dokáží mnohem rychleji než muži vyhodnotit, že něco není v pořádku, že je toho na ně moc. Jen mají pocit, že musí mlčet, aby nebyly za hysterky.

Všechno to, co zmiňujete, jde jen těžko změnit. Co dělat místo snahy to ustát?

Uvědomit si, že nemusím absolutně nikoho na tomto světě uspokojovat. Nemusím být dokonalá. Nežiju pro nikoho jiného než sama pro sebe. Nemusím uspokojit rodiče, ti mě budou mít pořád rádi. Žijeme tu pro sebe, svoji vlastní misi. Je potřeba si uvědomit, co se nám na vlastním životě nelíbí.

o ženském cyklu

Často se povídání o cyklu ženy zredukuje jen na menstruaci. Ale co ten zbytek času? Co by o něm ženy měly vědět?

Především to, že nefungují jako muži a jsou cyklické. Když jsem si to uvědomila, vše se mi v životě ulehčilo. Cyklus má dvě hlavní fáze. V té první, postmenstruační fázi, dokážeme vést čtyři projekty najednou a stihnout všechny deadliny s předstihem. V těle se zvyšuje estrogen a máme pocit přívalu energie. Pak přijde ovulace trvající 24 až 48 hodin, kdy je žena symetričtější v obličeji a úplně září. V tom období doporučuju rozhovory, rande…

Nebo focení na občanku!

Ano, v tuhle chvíli nám to nejvíc sluší. K tomu jsme velmi starostlivé, empatické a rádi se potkáváme s lidmi. Pak přichází premenstruační fáze a PMS. Už nemáme tolik energie, trochu se utlumíme, máme chutě, chceme být spíše samy. Někdy se nám zvýší bazální teplota a zvýší se progesteron, pak přichází samotná menstruace a útlum, prostor sama pro sebe. A když si žena uvědomí, že se to děje každý měsíc, tak je to úleva.

V čem přesně?

V tom, že pochopíme, že nefungujeme jako muži. Oni se vzbudí, zvýší se jim hladiny hormonů, fungují naplno v práci a okolo šesté odpoledne mají útlum. Už potřebují jen odpočinek či sport. Je krásné vidět, že muži si za tímto programem stojí. A když my se naučíme fungovat stejně podle našich těl, tak můžeme být úspěšné v byznysu, partnerství… Stačí využít 14 dní, kdy je žena efektivní jako raketa, a pak si může oddychnout.

Katarína Baniariová

Katarína Baniariová pochází ze Slovenska, vystudovala obor Antropologie a Aplikovaná kineziologie na Masarykově univerzitě. Věnuje se lektorování o zdravém životním stylu a cyklu žen.

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Připravte se na pošmourné víkendy s kolekcí pohodlného domácího oblečení i povlečení v uklidňujících odstínech zelené.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články