Právě čtete

Když už nevíte, co ještě s melounem: 3 melounové hitovky do letních dnů

3297  
Sdílet: 

Když už nevíte, co ještě s melounem: 3 melounové hitovky do letních dnů

Bez melounu není léto. Mám pro vás proto recepty, ve kterých hrají hlavní roli, a to ve všech barvách a velikostech. Osvěžující stolování může začít a vy se tak melounem ještě na pěkně dlouhou dobu nepřejíte!

16. 7. 2023 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Když už nevíte, co ještě s melounem: 3 melounové hitovky do letních dnů

Začneme melounovým gazpachem. To klasické mám už několik let v malíčku, strávila jsem totiž tři léta ve Španělsku jako au pair. Když moje španělská ‚‚maminka‘‘ přišla domů z práce a já měla ‚‚padla‘‘, sešly jsme se všechny v kuchyni a společně připravovaly večeři a oběd na další den. U toho jsme si povídaly, já si procvičovala španělštinu a poznávala místní kulturu a hlavně kuchyni. Gazpacho jsme dělaly každý týden, a to vždycky ve větším množství. Část jsme v uzavíratelné sklenici daly do lednice, kde vydrželo v pohodě tři dny, a bylo tak připravené k popíjení, kdykoliv byla chuť.

Tip na servírování gazpacha


Říkám schválně k popíjení, protože gazpacho se ve Španělsku většinou popíjí, a to z klasické skleničky. Na ledu či bez, dle vašich preferencí.

Melounové gazpacho

Melounové gazpacho jsem zkusila letos poprvé. A je výborné. Meloun nápoj příjemně osladí a zároveň zastane funkci tekutiny místo obyčejné vody. Moc doporučuji!

Ingredience:

  • 450 g melounu
  • 300 g rajčat
  • 300 g okurky
  • 150 g červené papriky
  • 120 g ředkviček
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • sůl

Postup:

  1. Zeleninu očistěte, nakrájejte a vložte do stolního mixéru.
  2. Přidejte na zhruba osminy nakrájenou a oloupanou mrkev a česnek.
  3. Dochuťte olivovým olejem, balzamikovým octem a solí. Rozmixujte.
  4. Ochutnejte a případně přisolte nebo zakápněte olivovým olejem či balzamikem.
  5. Servírujte.

S domácí zmrzlinou si udržíte i postavu do plavek

Domácí sorbety chutnají jako z nejlepší zmrzlinárny, a přitom jsou opravdu snadné. Jediné, co k jejich přípravě potřebujete, je kvalitní stolní mixér a libovolné ovoce (skvělé je zralé mango, banány, ananas…).

Stačí ho pak jen oloupat, nakrájet, vložit do sáčku a dát zamrazit. Mražené ovoce pak rozmixujete ve stolním mixéru a máte hladkou a nadýchanou zmrzlinu, kterou můžete okamžitě konzumovat. A kdyby vám náhodou nějaká zbyla, dáte ji do mrazáku, ze kterého stačí vyndat 20 minut před servírováním.

Melounovo-jahodový sorbet

Ingredience:

  • 300 g nakrájeného a zmraženého melounu
  • 200 g mražených jahod
  • sladidlo (množství dle chuti, já jsem dala trochu datlového sirupu)

Postup:

  1. Zmražený meloun rozdělte na kostičky (já ho dávám pod studenou vodu a následně pomocí nože od sebe odděluji jednotlivé kostky) a vložte ho společně s jahodami do mixéru.
  2. Mixujte, dokud nevznikne hladká zmrzlina.
  3. Servírujte.

Tip na servírování zmrzliny a ještě větší dávku osvěžení

Zmrzlinu můžete servírovat buď samotnou v misce, nebo v kornoutu, který seženete i v běžných supermarketech. Hodí se také jako zpestření letních dezertů, třeba bublaniny. A ještě ji můžete zpestřit limetkovou šťávou nebo čerstvou mátou.

Melounový salát

Salát, kterým potěšíte snad každou návštěvu v létě. Je svěží, lehký, a navíc vám hezky ozdobí prostřený stůl. Jestli meloun nakrájíte na kostičky, nebo jinak, je jenom na vás. Stačí, když tvary budou alespoň trochu stejnoměrné, a salát pak bude vypadat skvěle. Já jsem si vzala malou naběračku na zmrzlinu, díky které mám kousky pěkně kulaté.

Ingredience:

  • 300 g vodního melounu
  • 1/2 melounu cantaloupe
  • 1/2 žlutého melounu
  • trochu čerstvé máty

Na zálivku:

  • šťáva z 1/2 limetky
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup:

  1. Nakrájejte melouny a promíchejte je s natrhanou mátou.
  2. Smíchejte všechny ingredience na zálivku.
  3. Zakápněte zálivkou nakrájený meloun.
  4. Servírujte.

Tip na dětskou narozeninovou oslavu

Vytáhněte vykrajovátka na perníky a vyhrajte si s tvary! Zapojit se do přípravy zvládnou i samy děti. Vykrojené tvary pak napíchejte na špejli a barevné melounové špízy jsou hotové.

Jaké další dobroty osvěží vaše letní dny? Zkuste některých z našich dalších jednoduchých receptů, ve kterých nesmí chybět meloun:

Tři variace gazpacha

Melounová sangria

Melounová pizza

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články