„Ten dort je ze špenátu? To nemůže být dobré.“ Slyšela jsem, když jsem se ho chystala poprvé upéct. Po zveřejnění mechového dortu na mém Instagramu se z něj stala mega bomba a k mému velkému překvapení ho pekl skoro každý. Proto jsem ráda, že se o něj můžu podělit s vámi i tady.
Mechový dort nejenže vypadá dobře, ale i skvěle chutná. Peču ho moc ráda, protože kdykoli ho položím na stůl, tak každého hned zaujme jeho typická zelená barva. To malé tajemství jeho zelené barvy si pro sebe nechávám do doby, dokud každý neochutná. Je super koukat na překvapené výrazy, když jim řeknu, že je dort ze špenátu.
Je špenátová chuť v dortu cítit?
Jak už víte, jeho typicky zelená barva je díky špenátu. Nemusíte se ale bát, v korpusu jeho chuť není vůbec cítit, a i pro nemilovníky špenátu bude dort milým překvapením. Korpus na mechový dort není nadýchaný jako piškotový korpus, takže se nelekejte, že tolik nevyběhne a nebude až tak nadýchaný jako klasický piškot. Je trochu hutnější, ale na chuti mu to rozhodně neubere. Na mechový dort nejraději používám krém z mascarpone a tvarohu, který je nadýchaný a „nezaplácne“ vás jako máslové krémy.
Opravdu snadné zdobení
Pro vzhled mechu seříznu horní část korpusu, ze které po vychladnutí udělám drobenku a nasypu ji na krém, nakonec dort ozdobím čerstvým ovocem nebo jedlými květy, aby byl oku lahodící.
Na mechovém dortu je super, že se do něj můžete pustit hned, jakmile ho dáte dohromady. Nečeká vás několikahodinové tuhnutí v lednici. Samozřejmě pokud ho připravujete den dopředu, je nutné ho v lednici skladovat. A jakmile ho jednou upečete, věřte, že ho stejně jako já zařadíte mezi své oblíbené dezerty.
Recept na mechový dort
Příprava mechového dortu vám zabere i s chladnutím asi tři hodiny vašeho času. Odměna je pak víc než sladká.
Ingredience na korpus:
- 100 g řepkového oleje
- 100 g baby špenátu
- 2 vejce
- 250 ml podmáslí
- 200 g cukru krupice
- 320 g hladké mouky
- 5 g jedlé sody
- špetka soli
Ingredience na krém:
- 100 ml 33% smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 10 g vanilkového cukru
- 35 g moučkového cukru
- 125 g tučného tvarohu ve vaničce
Postup přípravy těsta:
- Do nádoby mixéru nebo do vyšší sklenice vlijte olej a postupně přidávejte špenát, který vždy pořádně rozmixujte.
- Ve větší míse smíchejte vejce, podmáslí, cukr a přilijte špenát promixovaný s olejem. Nakonec prosejte mouku, kterou smíchejte s jedlou sodou a solí. Všechno hezky dohladka promíchejte.
- Těsto přelijte do 20cm kulaté formy, jejíž dno vyložte pečicím papírem. Pečte 45–50 minut v troubě předehřáté na 175 °C (vyzkoušejte špejlí, jestli je upečeno).
Postup dokončení dortu:
- Korpus nechte vystydnout, vršek seřízněte a odložte stranou.
- Připravte krém. Šlehačku vyšlehejte s mascarpone a vanilkovým a moučkovým cukrem. Nejprve pomalu (cca 1 minutu) a potom na nejvyšší otáčky (cca 2 minuty). Mixér zase zpomalte a po lžících zašlehejte tučný tvaroh. Krém naneste na připravený korpus.
- Odříznutý vršek, který jste odložili, rozdrobte a vzniklou „drobenkou“ posypte připravený krém. Dort ozdobte ovocem podle chuti.
Přečtěte si také:
Vše, co se hodí nejen na pečení
Šikovné pomocníky a doplňky do kuchyně najdete na Tchibo.cz