Právě čtete

Česká ryba nesmrdí! Připravte sladkovodní ryby tak, že všem zachutnají

1912  
Sdílet: 

Česká ryba nesmrdí! Připravte sladkovodní ryby tak, že všem zachutnají

Také často od okolí slýcháte, že české ryby nejsou dobré? To je velký omyl. Jsou to ty nejčerstvější, které u nás můžeme sehnat, a záleží jen na nás, jak se popasujeme s jejich přípravou. Vyzkoušejte naše tipy a připravte si sladkovodní rybu tak, že bude chutnat i těm, kdo předem hlásí, že mají radši lososa.

25. 9. 2020 5 min. čtení Kitchen Story
Česká ryba nesmrdí! Připravte sladkovodní ryby tak, že všem zachutnají

Rybí maso patří od nepaměti do české kuchyně a naše prababičky je servírovaly mnohem častěji, než je tomu dnes. Podle odborníků by měl dospělý člověk zkonzumovat kolem 17 kg ryb za rok, což se neděje ani zdaleka. V Česku se sní okolo 5,5 kg ryb, z toho pouhých 1,5 kg ryb sladkovodních. Zkuste si sami vzpomenout, kdy naposledy jste jedli českou rybu. Budu doufat, že vaše odpověď nebude na Vánoce. :-)

My se doma snažíme jíst ryby pravidelně, mořské i sladkovodní, ale jestli jich zvládneme sníst doporučené množství, to si úplně jistá nejsem. To, že české ryby nepatří mezi nejčastější položku našich jídelníčků, tu asi moc rozebírat nemusím. Ale proč tomu tak je? A jaké výhody mají naše sladkovodní ryby?

Českou rybu můžete mít na talíři čerstvější

My si občas pro rybu rádi zajdeme do sádek, nebo ji dostaneme od kamarádu rybářů. Z toho pak máme největší radost, protože taková ryba zaručuje největší čerstvost. Ale nebojte, i když se pro rybu vydáte na trhy nebo do supermarketu, stačí se držet pár pravidel a nikdy nesáhnete vedle.

  1. Podívejte se rybě do očí, pokud jsou kalné a zapadlé, je něco v nepořádku.
  2. Sáhněte na rybu prstem (můžete přes sáček nebo rukavici, abyste neosahávali maso k prodeji) – maso by se mělo rychle vracet do původního stavu a neměla by tam zůstat prohlubeň.
  3. Kůže čerstvé ryby by měla být lesklá a pevně napnutá.
  4. Vyhněte se rybám s našedlými nebo bledými žábry. Ty musí být růžové nebo načervenalé.

Ryba by rozhodně nikdy neměla zapáchat, ale to je asi jasné. Čerstvé rybí maso můžete skladovat až 4 dny při teplotě 1–4 °C. Ryby se nedoporučuje mrazit v domácích podmínkách, protože se změní struktura masa a ztrácí kvalitu. Mražené ryby z obchodů jsou na tom lépe, protože jsou zamrazené správným způsobem, ale já mám stejně čerstvé mnohem raději.

Proč jsou ryby zdravé?


Rybí maso je zdrojem nejen bílkovin, ale i mnoha zdraví prospěšných látek. Bílkoviny rybího masa obsahují všechny esenciální aminokyseliny a jsou lehce stravitelné. Pravidelná konzumace ryb chrání cévy, a tedy i srdce před onemocněním. A jsou dobré i při redukci váhy. :-) Obsahují totiž jen málo tuku.

Zdravě se najíme a podpoříme český trh

Velikou výhodou domácích ryb je, že pochází z kvalitního prostředí našich rybníků. Doma se totiž obecně snažíme preferovat to, co pochází z naší krajiny.

Věříme, že podpora českého trhu a regionálních prodejců je v dnešní době obzvlášť důležitá. Pro lepší orientaci vám sem dávám odkaz na mapu, kde koupit čerstvou rybu. Nejenže podpoříte naše rybáře, ale zase se vracíme k už zmíněné čerstvosti. Česká ryba na talíř zkrátka necestuje přes „půl světa“.

Marináda nejen na rybu

Marináda nejen na rybu

Hledáte recepty na marinády? Máme pro vás tipy, které se hodí snad ke všem druhům masa.

Přečíst článek

Jak filetovat rybu?

Kromě kapra a pstruha, kteří se u nás konzumují nejvíce se nebojte sáhnout třeba i po candátovi, amurovi nebo štice. Z okolí víme, že mnoho lidí od konzumace ryb odradí kosti a samotné zpracování ryby. V pár krocích vám poradíme, jak ji správně vyfiletovat.

  1. Rybu osušte nebo použijte utěrku, abyste si rybu mohli chytnout a neklouzala vám pod rukama.
  2. Pokud má šupiny, nožem směrem od sebe rybu šupin zbavte. Dobře opláchněte.
  3. Použijte ostrý filetovací nůž, aby vám filetování šlo od ruky.
  4. Rybu řízněte šikmo těsně za hlavou až dolů.
  5. Pokračujte podél páteře dlouhými tahy přes žebra až k ocasu. Nůž stále lehce přitlačujte k páteři, aby na filetu bylo co nejvíce masa a vytvořte filet.
  6. Opakujte s druhou stranou.
  7. Odřízněte ploutve a pomocí pinzety vyberte všechny kosti.

filetování pstruha

Filety připravujeme i s kůží

Filety používáme vždy s kůží – maso zůstane šťavnatější a lépe během úpravy drží pohromadě. Pokud se jí ale budete chtít zbavit, nožem zajeďte těsně mezi kůži a maso, přitlačujte nůž naplocho ke kůži, kůži si přitahujte a poté odřízněte.

Recept na pstruha s krémovou rajčatovou omáčkou

Už umíte filetovat, tak si připravte filety ze pstruha tak, jak je máme nejraději my. Chutnají skvěle, uvidíte! Příprava tohoto receptu vám zabere asi 30 minut a suroviny vystačí na dvě porce.

recept pstruh

Ingredience na omáčku:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 g rajčat
  • 50 ml bílého vína
  • 150 ml smetany
  • 100 g čerstvého špenátu
  • sůl, pepř, cukr
  • šťáva z citronu
  • 3 snítky tymiánu

Ingredience na pstruha:

  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 snítky tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 filety ze pstruha
  • 2 lžíce másla
  • sůl

Postup:

  1. Rozehřejte středně velkou pánev s 1 lžící oleje.
  2. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánvi nejdříve orestujte šalotku, poté na chvíli přidejte česnek. Přidejte protlak a lehce orestujte.
  3. Rajčata omyjte, rozkrojte v půli, větší kousky na čtvrtky, a zbavte „bubáků“. Poté dejte na pánev a zalijte bílým vínem. Jakmile se vypaří všechen alkohol, stáhněte plamen na minimum.
  4. Přidejte smetanu, čerstvý špenát a nechte zavadnout.
  5. Dochuťte solí, pepřem, špetkou cukru a zakápněte trochou citronu. Nakonec zbavte tymián stonku a přidejte do omáčky.
  6. Na jiné pánvi rozehřejte olej, přidejte tymián, lehce rozmáčknuté stroužky česneku a nechte olej provonět.
  7. Filety ze pstruha rozkrojte v půli a osolte. Položte na rozehřátou pánev kůží dolů a lehce filet rukou přitlačte na pánev, aby se hned nezkroutil. Na mírném plameni opékejte do zlatova.
  8. V polovině opékání přidejte máslo. Jakmile se rozehřeje, lžící ho nabírejte a polévejte jím rybu. Do hlubokého talíře nalijte omáčku, nahoru položte rybu a podávejte.

Rybu vůbec neotáčejte

Rybu není třeba na pánvi otáčet. Poléváním horkým máslem se ryba dostatečně propeče. Díky tomu nebude filet ryby suchý.

Naše tipy, jak připravit rybu co nejlépe

Při přípravě ryb je potřeba brát ohled na to, že mají velice jemné a křehké maso, proto ho doporučujeme dochutit pouze solí, bylinkami a citronem. Z bylinek se nejvíce hodí kopr, tymián, hladkolistá petržel a estragon. Ryby by se měly upravovat šetrně, a ne příliš dlouhou dobu, aby se zachovala šťavnatost a přirozeně jemná chuť masa.

  • Vaření – z ryb můžete připravit nejrůznější polévky a třeba i guláš. Oproti jiným druhům masa ryba nepotřebuje dlouhou dobu přípravy.
  • Smažení – rybu obalte v trojobale a nebojte se strouhanku dochutit bylinkami. Smažte ideálně na řepkovém oleji, který je tepelně stabilní.
  • Grilování – nikdy nepokládejte rybu přímo na gril. Ideálně si pořiďte speciální rošt na ryby, díky kterému se maso nepřipálí a snadno se obrací.
  • Pečení – při přípravě na pánvi pokládejte filet kůží dolů a vyhněte se zbytečnému manipulování. Rybu není potřeba otáčet, stačí na pánev přidat máslo, kterým pak rybu poléváte. Tak jako v našem receptu. Pokud budete chtít péct rybu v celku, doporučujeme přípravu v troubě. Doba pečení závisí na druhu a velikosti ryby.
  • Přílohy – k rybám se obecně hodí lehké přílohy jako saláty, grilovaná zelenina nebo dušený špenát. Místo bramborové kaše zkuste připravit hráškovou.
Výbava do kuchyně

Výbava do kuchyně

Vyberte si pomocníky do kuchyně, aby se vám vařilo ještě lépe.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články