Právě čtete

Nejlepší místo pro pokojové rostliny? Koupelna!

24023  
Sdílet: 

Nejlepší místo pro pokojové rostliny? Koupelna!

Pokud pomineme sukulenty a kaktusy, většina pokojových rostlin v českých domácnostech pochází z tropických a subtropických lesů. Proto jim svědčí vyšší vzdušná vlhkost, a ta právě v koupelně bývá nejvyšší. Má to jenom jeden háček: musí mít přístup ke světlu, ale dá se to vyřešit i bez okna. Které pokojovce bude místo vedle sprchy svědčit nejvíc a jak se o ni starat?

25. 1. 2019 4 min. čtení Pokojovky
Nejlepší místo pro pokojové rostliny? Koupelna!

Na začátek prozradíme ten tajný trik s oknem: květiny ho budou potřebovat. V koupelně bez oken možná přežijí pár týdnů, ale dlouhodobě jim takové místo svědčit nebude. V tom případě si přichystejte kalendář. Rostlinu do koupelny můžete umístit, když ji alespoň na dva dny v týdnu přenesete na světlo. Ne každé květině ale častá změna místa vyhovuje, takže sledujte, jak na přesuny reaguje.

Stejně jako jinde v bytě i v koupelně platí, že většina rostlinek by neměla přijít do kontaktu s přímým sluncem. Obzvlášť si na to dejte pozor v létě, kdy by sluníčko mohlo listy rostliny nenávratně popálit. Na druhou stranu zas potřebuje dostatek nepřímého světla, a tak se při výběru vhodného místa řiďte naším heslem: dále od okna, ale dostatečně blízko, aby rostlinka „viděla nebe“.

Druhů rostlin, které lze v koupelně úspěšně pěstovat, je více. My jsme vybraly ty, které máme samy vyzkoušené. Obecně však platí, že chybu neuděláte s žádnou rostlinkou, která se přirozeně vyskytuje v nižších patrech subtropických a tropických lesů a pralesů – tedy méně světla a vysoká vlhkost.

1) Kapradiny – stačí jim i malé okno

Chcete pěstovat kapradiny a už se vám několikrát stalo, že se jim v běžných podmínkách nedařilo? Přesuňte je do koupelny. Nejsou nijak náročné na světlo, a pokud máte v koupelně třeba jen malé okno, měly by to zvládnout. Zalévejte je tak, aby měly vždy lehce vlhký substrát. Existují desítky druhů kapradin a mezi naše nejoblíbenější patří například ledviník, parožnatka nebo netík. A to hlavně proto, že mají krásné listy.

2) Asparagus plumosus – přesun do koupelny na zimu vyloženě vítá

Neexistuje nic roztomilejšího než asparagus plumosus. Díky velmi drobným lístkům na dlouhých větvičkách může někomu připomínat stromeček nebo jemnou kapradinu. Často se stává, že mu především teď v zimě zasychají konečky lístků. Vyšší vzdušnou vlhkostí tomu však vesele předejdete. Stejně jako kapradinám udržujte od jara do podzimu stále vlhký substrát. V zimě naopak zálivku omezte a zalévejte asi jednou až dvakrát měsíčně.

3) Lucky Bambus – květina ve váze

Na tento „bambus“ jste už určitě narazili třeba někde v restauraci. Rostlina vypadá sice jako bambus, ale jedná se o dračinec pruhovaný, který je často s bambusem zaměňován. Péče o něj je velmi nenáročná, a pokud pěstujete rostlinu hydroponicky (ve vodě), odpadá vám i povinnost zalévání. V případě, že jej pěstujete v květináči, udržujte stále vlhký substrát.

4) Dracény – květina pro začátečníky

Stejně jako výše uvedený Lucky Bambus jsou do koupelny vhodné také další druhy dracén. Dracény nebo také dračince patří mezi oblíbené pokojové rostliny, které svým vzhledem připomínají palmy, ale péče o ně je oproti palmám jednodušší. Stačí je zalévat tak, aby zemina mezi každou další zálivkou lehce proschla.

5) Šplhavnice / popínavé filodendrony – do světlé i tmavší koupelny

Velmi vděčné rostlinky, kterým se daří ve světlých i v tmavších místnostech, jsou šplhavnice neboli potosy. Druhů šplhavnic je spousta, takže je jen na vás, jestli si pořídíte oblíbenou žluto-zelenou či exotickou neonovou variantu. Tuto nenáročnou popínavou pokojovku doporučujeme všem, kteří čas od času na zalévání zapomenou. Před dalším zaléváním by měla svrchní vrstva proschnout.

Při vhodných podmínkách docela rychle roste, a můžete ji tak pnout z jedné strany místnosti do druhé. Podobně jako šplhavnice doporučujeme do koupelny umístit popínavé filodendrony. Péče o ně je velmi podobná a liší se jen tvarem listů, které připomínají srdce.

6) Begonia maculata – do koupelny bez přímého světla

Tahle puntíkovaná kráska je jednou z nejzajímavějších pokojovek našich domácností. Miluje vyšší vzdušnou vlhkost, a jestli máte v koupelně dostatek světla bez přímého slunečního záření, je to pro ni ideální prostředí. U většiny rostlin je možné zvyšovat vzdušnou vlhkost častějším rosením. To ale neplatí u begonie, která potřebuje vyšší vlhkost vzduchu, ale nesmíme rosit přímo její listy. Proto je pro ni koupelna ideálním místem.

7) Maranty – vlhkost koupelny jim svědčí

Maranty patří také k těm na vlhkost náročnějším pokojovkám, které vás za vlhčí prostředí koupelny budou milovat. Substrát udržujte stále vlhký, ale dejte pozor na přelití. Maranta by nikdy neměla stát ve vodě. Za to se vám odvděčí krásným zbarvením listů a drobnými kvítky.

8) Orchideje – v koupelně vykvétají opakovaně!

A pro milovnice kvetoucích rostlinek doporučujeme do koupelny umístit orchideje, obzvlášť ty tropické. V běžném pokoji sice orchidej roste, většinou však kvete jen poprvé a naposledy po přinesení z obchodu. V koupelně vykvétá opakovaně. Orchideje vyžadují o něco více světla než kapradiny, péče o ně je však velmi obdobná.

Pokud žádné okno nemáte

… a květiny nechcete „pravidelně venčit“ na světle (aspoň 2× týdně, jak jsme zmínily), můžete je nahradit umělými, my však zastánkyněmi plastových rostlin nejsme. Namísto nich můžete do sprchového koutu umístit svazek řezaného eukalyptu. Ten bude při sprchování uvolňovat vonné silice.

Tip Tchiba


Vyzdobte si koupelnu hravými doplňky – sluší koupelnám s rostlinkami i bez. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články