Právě čtete

3 jednoduché hry na výlet, aby děti nebolely nožičky

54801  
Sdílet: 

3 jednoduché hry na výlet, aby děti nebolely nožičky

Schválně jestli víte, kolikrát zvládne pětiletá holčička během jednoho kilometru říct: „Kdy už tam budeme?“ Já to vím naprosto přesně. Tolikrát, že si buď další výlet odpustím, nebo přijdu s něčím, co ji u ťapání zabaví.

26. 5. 2018 3 min. čtení Martin Pistulka
3 jednoduché hry na výlet, aby děti nebolely nožičky

Ono to může vypadat vlastně celkem neškodně. Zabalíte svačinu, obujete boty a vyrazíte směr hrad nebo rozhledna. Teoreticky vás čeká krásný den. Teoreticky.

Moje dcera je nicméně kafrací typ. Prvotní elán z výletu jí obvykle vydrží tak k prvnímu ukazateli a pak už jí děsně „bolí nožičky“.

Tak jsem to na ni zkusil jinak, a z cesty udělal cíl. Na výlet jsem vymyslel a připravil „tajné“ hry. Od prvního výletu slavily úspěch: Pepina zvládla několik kilometrů bez remcání a pokud by bylo kam, klidně by šla dál. Stačilo, aby ji hra zabavila.

Pokud se tedy chystáte někam na špacír a máte doma malého frflala, třeba se vám pár nápadů, které jsme vyzkoušeli na vlastní kůži, bude hodit. Upravit si je můžete podle libosti. Štastnou cestu.

Rytířská výprava

Cesta na hrad (nebo kamkoliv vyrážíte) bude jednou velkou misí, na níž se musí plnit úkoly. Ty můžou být úplně jednoduché, s minimem rekvizit a náročností odpovídající věku dítěte.

Důležité je vtáhnout dítě do děje od samého začátku. U nás doma se v den výletu objevila tajemná zpráva, kde se psalo o rytířích, tajném řádu a také 15 úkolech, které je zapotřebí po cestě na hrad splnit.

Úkoly byly v pravdě triviální – chůze poslepu, šplhání na strom nebo stavba lesního domečku – ale stačilo je správně podat, vybrat vhodné místo k plnění a fungovaly. Na konci cesty pak byla slíbená odměna.

Je fajn pohrát si i s detaily jako je způsob doručení a drobné efekty. Naše zpráva přišla v lahvi a na první pohled pro dítě působila jako starodávný pergamen.

Co na hraní potřebujete?

  • pergamen s úkoly
  • šátek, lžičku, míček (záleží na úkolech, které budete chtít plnit; třeba na hru na přesnost jsem vzal dřevěný pentang, který je obecně fajn, protože v batohu skoro nic neváží)

Stáhněte si univerzální úkoly Řádu rytíře Mrakošlapa

Naše úkoly byly trochu přizpůsobené tomu, co baví moji dceru. Upravenou verzi pro každé dítko si stáhněte, vytiskněte a zabalte na příští výlet. Nemáte zač.

Cesta za pokladem

Místo, které znáte a kam se po výletě vrátíte, je zároveň cílem hry: dítko během výletu sbírá kousky „mapy s pokladem“ a v cíli ho pak za odměnu může najít.

Já jsem si třeba vybral chalupu, ze které ráno vyrážíme a večer se vracíme, a nakreslil ji. Vytvořte mapu se šipkami, popisky apod. a rozstříhejte ji na dostatečný počet kusů, aby vám vystačily na celou cestu.

Kousky mapy pak tajně rozmisťujte na místech, kde se společně zastavíte. Když to uděláte šikovně, dítě si určitě ničeho nevšimne. Jen nezapomeňte, že kousek mapy, kde je zakreslený poklad, si musíte nechat na konec. Ať nevyzradíte pointu! :-)

Až najdete všechny, tak je složte. Pak už můžete vyrazit hledat poklad. A pokud si k celé hře vymyslíte nějaký parádní příběh o loupežnících, co si u vás nechali svůj lup, jen lépe.

Co na hraní potřebujete?

  • mapu
  • nůžky
  • poklad

Tip a ťap

Nakonec maličkost, která vás nicméně na každém výletě zabaví na dostatečně dlouho. Princip je jednoduchý: dítě skáče tak, jak vy pískáte. Tedy velíte.

Na začátku si s dítkem vyjasněte, že „tip“ je levá noha, „ťap“ je pravá. Úkolem prcka je poskakovat přesně podle povelů, například: Tip, tip, ťap, tip, ťap. Je to legrace, zvlášť když pro plnění krokových variací vždy vyberete správné místo. Třeba potok, klády nebo louže.

A aby vám to nebylo líto, můžete se klidně s děckem v dávání povelů střídat. mám ověřeno, že si to oba užijete.

Co na hraní potřebujete?

Nic, případně nějakou odměnu :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články