Právě čtete

Koupelnový detox aneb generální úklid v 10 krocích a za půl hodiny

7449  
Sdílet: 

Koupelnový detox aneb generální úklid v 10 krocích a za půl hodiny

Když přijde řeč na velký úklid koupelny, existují jen dva druhy lidí. Ti první postupně čistí každý den kousek, ti druzí na to radši vletí a vygruntují na jeden zátah. Já jsem dvojka. Mám totiž ráda ten pocit z perfektního a rychle dosaženého výsledku. A koupelnu zvládnu za půl hodinky. Nevěříte?

7. 1. 2024 4 min. čtení Lucie Mládková
Koupelnový detox aneb generální úklid v 10 krocích a za půl hodiny

Kouzlo spočívá v superschopnosti dělat víc věcí najednou. Prostě koupelnový multitasking.

  1. Najděte správnou chvíli. Tohle nezabere žádný čas, ale je to naprosto zásadní. Rozhodně nepotřebujete, aby vám během úklidu neustále někdo coural do koupelny nebo na záchod. (0 minut)
  2. Nejšpinavější práce. Odpady a WC mísa jsou první na řadě, aby měl čisticí prostředek dost času zaúčinkovat. Já na obojí používám obyčejnou jedlou sodu a bílý ocet. Nelekněte se bouřlivé reakce při jejich smíchání, vlastně je to moc pěkná podívaná. Toaletu zevnitř vystříkám octem a posypu sodou, odpady u umyvadla a sprcháče předtím ještě proliji horkou vodou. Totéž rovnou udělám i u kuchyňského dřezu – jako bonus k úklidu koupelny. (2 minuty)
  3. Vyperte. Zatímco uklízíte, pračka se postará o textilní součásti koupelny – koberečky, župany nebo sprchový závěs a cokoli dalšího tam máte. (2 minuty) 
  4. Všechno musí ven. Teď je ten správný moment vyklidit kosmetiku, organizéry a veškeré drobnosti. A když už každou věc berete do ruky, rovnou vyhazujte prošlé, poloprázdné, nepoužívané nebo vysloužilé kousky. Co chybí, připište na nákupní seznam. (5 minut)

Hřebeny a kartáče pod mikroskopem

To ani nechcete vidět. Kromě vlasů na kartáči i hřebenu ulpívají částečky kůže, mazu a prachu. Z kartáčů nejdřív odstraňte vlasy (skvěle to jde plochým hřebenem). Ty obyčejné plastové nechte odmočit v teplé vodě s trochou šamponu a pak je vydrhněte. Dražší kartáče z kančích štětin dlouho nemáčejte, jen je opatrně promněte prsty s šamponem, opláchněte a nechte uschnout štětinami dolů.

mytí kartáčů a hřebenů

  1. Zatočte s prachem. Dokud je všechno suché. Není nic horšího, než když začnete vlhkým hadrem rozpatlávat prach všude kolem. Takže pěkně prachovkou odshora dolů, i nahoře na skříňkách, na světlech a na bojleru! Jednou za čas je fajn rozebrat a multifunkčním štětečkem vyčistit i ventilátor/větrák. Nakonec zameťte nebo vyluxujte podlahu. (3 minuty)
  2. Co je mokré… Odteď už pracujte v rukavicích, abyste pak nemuseli další půlhodinu věnovat detoxu rukou. Já postupuju takhle: nejdřív komplet vystříkám sprcháč a umyvadlo čisticím prostředkem na vodní kámen (nebo domácím roztokem z octa a kyseliny citronové), nechám působit. Pokud na rozdíl ode mě patříte ke šťastlivcům s vanou, postup je stejný. V mezičase se věnuji obložení zbytku koupelny – klasicky čisticími utěrkami, které nepouštějí chloupky. Pak se vrátím ke sprchovému koutu, speciální úzkou houbičkou/škrabkou vydrhnu rohy, kolejničky a všechny hůř přístupné prostory. Kartáčem projedu spáry, vše opláchnu a vyleštím dosucha. Nakonec dočistím odpad a pořádně propláchnu horkou vodou. Totéž udělám s umyvadlem, případně i s vanou. (5 minut)

Zábava pro malé pomocníky

Jestli máte děti ve věku, kdy jsou ještě ochotné uvěřit, že úklid koupelny je hra, zapojte je do práce. Přidělte jim jasný úkol, třeba spáry. A když jim k tomu pořídíte elektrický kartáček (ne ten zubní, ale čisticí), budou tuhle „práci“ milovat!

  1. Poličky a skříňky stačí otřít. Zvenku i zevnitř. A když už máte v ruce hadříky, přejeďte i světla, pračku, bojler, regál a další vybavení koupelny. Zapřemýšlejte, co je ještě potřeba. Kdy jste například naposledy čistili filtr u pračky? Udělejte to teď! Tedy pokud už pračka doprala váš koupelnový textil. (3 minuty)
  2. Vítejte v bakteriálním ráji! Ano, jdeme čistit toaletu, ve které už nějakou chvíli pracuje soda s octem nebo WC gel. Pomocí štětky pořádně vydrbejte vnitřek celé záchodové mísy, věnujte péči každému zákoutí. Mísu omyjte zvenku, po stranách i zespoda. Pak se zaměřte na prkénko, alespoň občas ho vyšroubujte a umyjte opravdu celé. Osobně nejradši používám silikonové houbičky, které jsou hygienické a nepoškrábou keramiku, plast ani dřevo. Úplně nakonec ještě přejedu splachovadlo a celou toaletu dezinfekčním ubrouskem, kterých mám od covidu zásoby… (5 minut)

Nejvíc nehygienická štětka

Tohle je opravdu noční můra, WC štětky a toaletní kartáče jsou hnízdem bakterií a různých dalších ošklivostí. Kromě běžné údržby po každém použití je potřeba alespoň jednou týdně nasadit silnější kalibr! Pro důkladnou očistu aplikujte na 10 minut běžný dezinfekční čisticí prostředek a pak spláchněte. Důležité je nechat štětku důkladně oschnout, protože bakterie milují vlhké prostředí. A nezapomeňte ani na nádobu, ve které WC štětka stojí!

  1. Lesk blesk. Po čištění toalety si dopřejte nějakou hezčí činnost. Co třeba zrcadla? Ano! Každý má svoji oblíbenou lešticí metodu, já už léta používám zázračnou utěrku z mikrovlákna. Funguje skvěle na sklo i na nerezové baterie, a to bez čisticího prostředku. Zázrak. (2 minuty)
  2. Konec zvonec. Přichází nejoptimističtější fáze úklidu. Setřít podlahu, uklidit úklidové náčiní a je to. Sundávám rukavice a mám hotovo. A za odměnu si pouštím větrák, který odnese poslední částečky prachu i tu nezaměnitelnou octově dezinfekční vůni. (3 minuty)
  3. Já vím. Úplný konec to ještě není. Zatímco ventilátor dělá svou práci, já vracím zpátky kosmetiku, věším vyprané prádlo a v duchu už přemýšlím, kdy se pustím do kuchyně.

Ať očistu koupelny sfouknete už za 30 minut, nebo jí chcete věnovat více času, je jen na vás. Důležitý je pocit radosti z důkladně odvedené práce a vůně čisté koupelny.

Odteď už bude úklid zábava

Odteď už bude úklid zábava

Pořiďte si do domácnosti pomocníky, se kterými jednoduše odstraníte nečistoty i z těch nejnepřístupnějších míst.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články