Právě čtete

Aby po smažení kapra nezbyly jen ucpané trubky, likvidujeme olej ekologicky. Je to snadné!

33379  
Sdílet: 

Aby po smažení kapra nezbyly jen ucpané trubky, likvidujeme olej ekologicky. Je to snadné!

Moje babička byla přebornicí ve smažení koblih. Báječně chutnaly ještě teplé. S bílými vousy od cukru jsem jako dítě mívala pocit, že vím, jak chutná ráj. Jestli je správné, když pak babička použitý olej naleje někam do zahrady, v lepším případě na kompost, mi tehdy bylo fuk. Teď už mi to jedno není a tak jsem se naučila olej správně třídit, aby ho bylo možné recyklovat.

24. 12. 2023 2 min. čtení Jana Bohutínská
Aby po smažení kapra nezbyly jen ucpané trubky, likvidujeme olej ekologicky. Je to snadné!

Jak na to? Než to prozradím, ještě vás budu chvíli napínat a svěřím se vám s další vzpomínkou. Moc dobře si pamatuji, jaká to byla pecka, když jsme si domů pořídili první fritovací hrnec. Už žádná pánvička a olej, který při troše štěstí postříkal jen zeď za sporákem. Hranolky, řízky, ryby i náš zamilovaný květák v trojobalu jsme pěkně v sítku nořili do rozpáleného oleje ve friťáku. Když jsme si jídlo naservírovali, pouštěla jsem se do něj s blaženým pocitem.

Co se po smažení dělo s použitým olejem, už teď v dobré společnosti skoro ani nemůžu přiznat. Končil spláchnutý do záchodu nebo slitý do dřezu. Dnes mám z takového ekologického prohřešku husí kůži a červenám se jen z toho, jak to píšu. Do kanalizace tuk rozhodně nepatří. Po ochlazení se srazí a kanalizaci ucpe. A je to ekologicky škodlivé.

Smažené, nebo vařené?

Trochu zodpovědněji nyní přistupuji i ke smažení jako takovému. Pokládám si otázku: Je nezbytně nutné konkrétní jídlo smažit? Vždyť smaženým jídlem příliš nepodporuji ani své zdraví. Často zjistím, že můžu zvolit jinou přípravu, že můžu spíš dusit, péct a vařit než smažit – a jídlo bude, s trochou koření, i tak výborné.

Kompostovat? Ano, ale…

Teď už mám naštěstí dost informací a o použitém oleji více přemýšlím. Olej v kompostu je ještě s odřenýma ušima snesitelná cesta.

Použitý olej je biologicky rozložitelný komunální odpad a zkompostování je jedna z cest, jak se ho zbavit. Ale určitě není dobře ho do kompostu rozpálený jen tak nalít a dělat to ve velkém. Jak jsem se poučila v Ekologickém institutu Veronica, správný potup vypadá jinak:

  • Ne: Nelijte olej do kompostu v tekuté formě a ve velkých objemech, tím by se mohla kontaminovat půda a spodní vody, což je špatně.
  • Ano: Lepší je, když necháte olej nasáknout do pilin, papírového kartonu nebo ubrousků a tak ho do kompostu uložíte.

Kompost se dá akceptovat v malém a stejně to není ideální cesta. Nejekologičtější je, když dáte oleji a tukům druhou šanci, vytřídíte je jako jiný komunální odpad, a tak umožníte jejich recyklaci.

Proč třídit? Hlavních důvodů je hned několik:

  1. Nezanesete potrubí a odpady.
  2. Je to ekologické – špatně zlikvidované oleje a tuky znečišťují odpadní vody a půdu.
  3. Recyklace odpadních olejů snižuje množství CO2, které uniká do ovzduší.
  4. Recyklovaný olej a tuky jsou surovinou pro výrobu biopaliv do letadel a aut.

Jak to dělám já


Po použití oleje počkám, až úplně vychladne, a pak ho přeliji do PET lahve se širším hrdlem. Většinou to trvá nějakou dobu, než doma spotřebuji tolik oleje, abych ji celou naplnila, takže olej do lahve sbírám postupně a jednou za čas ji dojdu vyhodit do k tomu určeného kontejneru.

Najděte si třídicí místo

Nyní je třídění snadné. Všechny obce jsou povinny zajistit sběr jedlých tuků a olejů. Třídit přitom můžete úplně všechny jedlé tuky a oleje, které doma používáte, nejen ty ze smažení, ale třeba i z konzervy od rybiček nebo nakládaných potravin.

Záleží na tom, kde bydlíte. Někde jsou speciální nádoby na olej v rámci tříděného odpadu. Jinde je olej potřeba donést v uzavřené nádobě do nějakého sběrného střediska. Třeba moje máma, která smaží více než já, nosí olej přelitý do PET lahve do ekologického centra. Má ho pár minut od bytu.

Nejlepší je informovat se na radnici nebo si na internetu najít, kde se olej sbírá co nejblíž od vás. Mrkněte na mapu na webu Třídím olej, kde je seznam popelnic na olej, možná ji dokonce máte blízko od domu. Třeba v Praze nebo v Ostravě už jich jsou v každém městě přes čtyři stovky.

Letos o Vánocích už jen ekologicky. Nevím, jak u vás, ale u nás se o Vánocích smaží tradičně kapr a pro mne, vegetariánku, obalený květák nebo brokolice. Sousedi zase k bramborovému salátu nejvíc milují řízky přes půl talíře. Obzvlášť na Vánoce tedy většina domácností tento druh odpadu vyprodukuje a určitě ulevíme přírodě i potrubí, když se ho zbavíme správným způsobem.

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Vychutnejte si sváteční čas s Tchibo

Nadělte sobě a své kuchyni nové pomocníky na vaření i stolování.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články