Právě čtete

Jak jsem si vyhrála s organizací a údržbou kostiček lega

7233  
Sdílet: 

Jak jsem si vyhrála s organizací a údržbou kostiček lega

Taky vaše děti milují lego? U nás je to jedna z nejoblíbenějších hraček. Syn si se stavebnicemi vydrží hrát každý den hodiny a já se k němu často moc ráda připojuju. Lego rozvíjí představivost a kreativní myšlení. Už méně zábavné je ale jeho uklízení. Proto mám pro vás několik tipů, jak kostičky hravě zorganizovat.

9. 11. 2023 5 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Jak jsem si vyhrála s organizací a údržbou kostiček lega

Přemýšlela jsem tedy, jak lego uspořádat, aby syna bavilo jej uklízet a já mu nemusela ničit výtvory. Myslím, že se to celkem povedlo. Jenom tedy doporučuju, abyste kostky nejdříve zorganizovali bez dětí. Nevím, jak vy, ale já bych těžko synovi vysvětlovala, že se mu bude výsledek líbit.

Kde se vzaly kostky lega


Firma LEGO byla založena už v roce 1932 dánským podnikatelem Olem Kirkem Kristiansenem a původně vyráběla hračky ze dřeva. Kostičky stavebnice, jak je známe dnes, vznikly až později, v roce 1958. Název LEGO je vlastně spojením dvou dánských slov „leg godt“, což znamená „hraj si dobře“ – že tohle poslání naplňují děti po celém světě, je snad všem jasné. Stačí se podívat do pokojíčku našich dětí. Firma je i po těch desítkách let rodinným podnikem, vlastní ji vnuk zakladatele, Kjeld Kirk Kristiansen.

Krok č. 1: Kostičky roztřídím podle potřeb stavitele

Nejdříve jsem sledovala, jak syn při hře postupuje a jak si vybírá kostičky. Na prvním místě byl pro něho tvar a až poté barva, která ne vždy hrála roli (jsou mu teprve necelé 3 roky). Často mu trvalo, než našel přesně to, co potřeboval. A když hledal něco specifického, třeba zvíře, jídlo, židli nebo postavičku, vždy vyžadoval mou asistenci, protože se v kostkách nevyznal a v krabicích se mu ztrácely.

třídění lega

Samozřejmě, ještě třeba před rokem jsme tenhle problém neřešili. Synovi nebyly ani 2 roky, tedy sbírka lega nebyla nijak velká a stačila nám jedna krabice, ve které jsme byli schopni se celkem rychle zorientovat. Pokud nechcete, aby krabice dítěti zabírala příliš mnoho místa v pokoji, kupte takovou, která se vejde pod postel. Ideálně s víkem kvůli prachu.

Až se vám začne sbírka lega rozrůstat, určitě oceníte pár organizačních tipů. Pro menší děti, které stále používají lego duplo, postačí kostky rozdělit podle barev a následně tvaru. Já jsem ještě vytvořila kategorie postavičky, jídlo, židle, kostky s nápisem/obrázkem a „speciální“ tvary kostek. Takhle jsem část dala do sáčků a zavařovacích sklenic. Syna baví kostky uklízet a já mám radost, že si přitom procvičí barvy a tvary.

Pokud už máte starší děti nebo sami rádi stavíte lego, takže máte doma opravdu hodně kostek, můžete postupovat víceméně stejně. Jenom budete mít více tvarů – kromě klasických kostek také „ploché“, vyšší, nižší a podobně. Organizovat lego můžete také podle jednotlivých setů. Nevýhodou ale je, že tenhle způsob dle mého názoru zabere v pokojíčcích více místa a nepodporuje tolik fantazii. Je zde totiž v podstatě jasně daný výsledek.

Pojďme si to tedy shrnout. Jak organizovat lego, aby se k němu děti rády vracely:

  1. Malá sbírka lega: není třeba přílišné organizace, vše je v podstatě přehledné.
  2. Střední sbírka lega: třídění podle základních tvarů (čtverec, obdélník, speciální kostky). Nebo podle barev a setů.
  3. Velká sbírka lega: třídění podle tvarů, setů a barev. Přičemž tvarů už máte pravděpodobně více – kostky jsou „ploché“, nízké, vyšší apod. Tenhle bod není samozřejmě jenom pro děti, ale i dospělé stavitele.

Osobně doporučuji organizování lega časem obměňovat. Asi bych začala skladováním po setech (později to pravděpodobně nebude možné) a potom pravidelně obměňovala třídění dle tvarů a barev, případně kombinaci obou. Dětem to zážitek ze skládání ještě víc obohatí a budou mít pořád něco nového, aniž byste museli pořizovat nový set.

Krok č. 2: Využívám úložné systémy pro kutily, švadlenky i kuchařky

Ideální pro skladování menších dílů lega jsou opět zavařovací sklenice, sáčky nebo třeba šuplíky na hřebíky a šroubky, případně kufříky pro kutily. Využít můžete i plastové krabičky, které určitě máte doma v kuchyni.

Jak roztříděné kostičky skladovat

  1. Malá sbírka lega: stačí jedna velká krabice.
  2. Střední sbírka lega: můžete využít více menších krabic, případně zavařovací sklenice a sáčky, do kterých roztříděné kostičky uložíte, a nic se tak nepomíchá.
  3. Velká sbírka lega: krabice, zavařovací sklenice, šuplíky na šroubky nebo kufříky pro kutily/švadlenky. Případně kombinace těchto věcí. V momentě, kdy využijete úložné systémy pro kutily, bude to děti o to víc bavit. Můžou si na svém pracovním stole vytvořit dílničku se všemi stavebními komponenty po ruce.

Krok č. 3: Kostičky nechávám podstupovat očistné kůry

Důležité je také udržovat lego čisté. A to jak v případech, kdy ho máte vystavené a chytá se vám na něj prach, tak i když máte kostičky uklizené v krabicích, obzvlášť pokud vás zrovna přišly navštívit „cizí“ děti nebo jestli vaše ratolesti při hře s legem i rády svačí. Kostičky tak můžou být plné bakterií. Proto je nutné dílky stavebnice pravidelně umývat a dezinfikovat.

K mytí lega nedoporučuju používat vroucí vodu. Přeci jen se jedná o plastovou hračku, která se může v kontaktu s vysokými teplotami zdeformovat. Ze stejného důvodu nedoporučuji kostičky dávat ani do myčky, ve které navíc můžete jednotlivé kostky ztratit. V ideálním případě je omývejte v teplé vodě zhruba jednou za týden nebo dva, pokud si vaše děti staví dennodenně.

A jak přesně postupovat?

Já se inspirovala expertkou na úklid Gagliardi, na kterou jsem narazila na blogu Marthy Stewartové. Akorát místo přípravku na mytí nádobí často používám vinný ocet jako přírodní alternativu. Jednoduše s ním odstraním nečistoty a zároveň slouží jako dezinfekční prostředek.

  1. Nejdříve jednotlivé díly lega oddělte od sebe.
  2. Vložte je do teplé vody (do dřezu, umyvadla nebo kyblíku).
  3. Přidejte zhruba 1 lžíci přípravku na nádobí.
  4. Ve vodě vytvořte vodní vír a točte kostky zhruba 3–5 minut.
  5. Vypusťte vodu a oplachujte lego, dokud ho nezbavíte veškerého mýdla.
  6. Lego rozprostřete na ručník a lehce ho vysušte. Pak nechte kostky takhle ležet, dokud samy neuschnou. Občas je můžete otočit.

No a pokud máte doma vystavený složený model lega, který nechcete rozdělávat, tak je důležité ho pravidelně oprašovat. Gagliardi radí přesunout sadu na větší pracovní plochu, abyste ji mohli snadno otáčet a otevírat dveře. A potom buď natáhněte síťovinu na hadici vysavače, abyste zabránili, že vám vysaje kousky lega, a lego vysajte, nebo make-upovým kartáčem vyčistěte prach. Začněte od vrchu a lego otáčejte, jak potřebujete.

Třeba vám moje tipy budou inspirací. Zvlášť teď před Vánoci je lego jedním z témat spousty rodičů. Určitě uděláte pod stromečkem radost další novou stavebnicí, ale nezapomeňte na hromady neuspořádaných kostiček, které leží ladem ve skříni nebo pod postelí. Taky si zaslouží druhou šanci a spolu s novým setem udělají ještě větší parádu.

Hřejivá rodinná pohoda

Hřejivá rodinná pohoda

Nechte váš domov zářit se spoustu hřejivých dekorací a světýlek.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články