Právě čtete

Kompletní průvodce praním pro muže

9052  
Sdílet: 

Kompletní průvodce praním pro muže

Pračka a muž spolu svádějí odvěký souboj. Koneckonců, až v posledních sto letech se misky vah začaly vyrovnávat a domácí práce se začaly rozdělovat mezi oba partnery v domácnosti. Pokud je váš muž zdatný pradlák (ano, to je opravdu slovo, i když ne příliš často používané), jste šťastná žena.

26. 1. 2016 4 min. čtení Redakce
Kompletní průvodce praním pro muže

Pokud se váš partner místo úspěšného praní prádla spíš pere s tím, jak pračku zapnout, připravili jsme pro něj jednoduchý a jasný návod, co a jak. Vy nebudete už nikdy muset s hrůzou kontrolovat napáchané škody na vašich oblíbených kouscích a on zvládne s jistotou všechno správně vyprat, až budete nemocná, na návštěvě u rodičů anebo se zdržíte v práci.

Uložte si tento článek a podsuňte mu ho, až budete příště oba surfovat na internetu před spaním, nebo ho prostě vytiskněte a nastražte na dobře viditelné místo s poděkováním. Ideálně do koupelny poblíž pračky…

ZÁKLADNÍ POUČKY:

DSC_0092

1. Světlé zvlášť, tmavé zvlášť 

Držte se předpokladu, že cokoliv tmavého může pouštět barvu, a tak během jednoho jediného cyklu dokážou tmavé džíny nebo rudé tričko znesvětit její značkovou košili i vaše oblíbené trenky. Nebojte, úplně striktní dělení barev není zapotřebí. Bílou prostě míchejte jen se světle modrou a světle šedivou, tmavomodré až černé kusy klidně vyperte spolu s ostrými barvami.

2. Když si nejste jistý, vyperte to samostatně

Pestrobarevné vzory jsou matoucí, že? Obecně platí, že pokud máte tričko s modro-bílými pruhy, modrá část by tu bílou neměla obarvit. Záleží ale na kvalitě každého kousku a četnosti praní v minulosti. Když si chcete být stoprocentně jistý, že nic nezvoráte, vyperte to raději zcela sólo.

3. Třicítka nic nezkazí

Každá tkanina vyžaduje jiné zacházení. Na konci článku se dozvíte, jak zacházet se všemi základními typy prádla a materiály. Je-li ale vaše várka pestrým mixem všeho, na co si vzpomenete, vyperte to na 30 °C. Sichr je sichr.

4. Obraťte to naruby

Speciálně platí pro džíny, trička s potiskem a další věci, které jsou barevně jiné z rubu a z líce. Prodloužíte tak jejich životnost.

5. Nepřecpěte pračku 

Naplňte ji, ale nechte nějaký volný prostor. Pokud je prádlo v bubnu příliš napěchované, pračku můžete přetížit a prádlo se stejně dobře nevyčistí.

6. Aviváž raději ne

Prádlo je po ní sice voňavé a měkounké, ale pokud máte v pračce kousky s přidaným elastanem, sportovní prádlo, její oblíbené podprsenky, nebo cokoliv s gumou, zbytečně narušíte elasticitu vlákna a oblečení už nebude tak dobře držet tvar. Froté ručníky zase po praní s aviváží nebudou dobře sát vodu. Jestli vám jde o překvapení partnerky a chcete se blýsknout voňavým komínkem oblečení, až přijde unavená z práce, postříkejte usušené prádlo trochou aviváže smíchané s vodou ve spreji (trik profesionálních prádelen).

7. Čerstvý úlovek vyperte samotný a bez ždímání

Tohle se vám bude líbit, je to docela technická záležitost: každé vlákno má mechanickou paměť. Pokud ho tedy vyperete se ždímáním hned poté, co si nový kousek přinesete domů, narušíte paměť vláken a daný kus se neuzpůsobí tvaru při nošení a také se bude v budoucnu více mačkat. Méně mačkání, méně žehlení. Chápete tu pointu, že?

DSC_0333

EXTRA TIP:
Až budete prádlo vyndávat, pověste ho chytře. Pletené svetry si zaslouží ležet na rovném povrchu, jinak se vytáhnou. Džíny zase pomalu vytáhněte za nohavice a pas, aby se nezkracovaly. Košile pověste rovnou mokré na ramínko, uschnou mnohem méně zmačkané a vaše žena stráví méně času s žehličkou a více s vámi.

BLESKOVÁ ODPOVĚĎ

Podívejte se na cedulku, ať víte, s čím máte čest, a vyhledejte vhodný řádek v taháku.

  • Džíny s elastickou složkou: 40 ° a naruby.
  • Klasické džíny ze 100% denimu: 40-60 ° a naruby.
  • Běžný svetr z vlny nebo umělých vláken: 30 °
  • Mohérový svetr: Pozor, ošemetné! Perte jemně v ruce ve vlažné vodě s trochou šampónu a sušte naležato.
  • Kašmírový svetr: Pozor, ošemetné! Perte jemně v ruce ve vlažné vodě s trochou šampónu a sušte naležato.
  • Bavlněné tričko: 30-40 °
  • Tričko s potiskem: 30-40 ° a naruby.
  • 100% hedvábí: Pozor, ošemetné! Vyperte ho jemně ručně – ve vlažné vodě s trochou šampónu, neždímejte.
  • Umělé hedvábí (viskóza): 30-40 °
  • Samet: Prozkoumejte cedulku. Pokud je umělý, perte v pračce podle instrukcí od výrobce. Pokud je hedvábný, perte pouze v ruce (více v bodě 100% hedvábí).
  • Satén: Prozkoumejte cedulku. Pokud je umělý, perte v pračce podle instrukcí výrobce. Pokud je hedvábný, perte pouze v ruce (více v bodě 100% hedvábí).
  • Povlečení: Lněné, hedvábné a saténové zastudena, 30 °. Všechny ostatní 60 °.
  • Ručníky: 60 °C
  • Dámské spodní prádlo a košilky: Vše kromě hedvábí vložte do síťky na praní delikátních kousků a perte na 30 °. Hedvábné pouze v ruce (více v bodě 100% hedvábí).
  • Ponožky, trenky, slipy: 40 °

DSC_0290

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články