Právě čtete

Kdo dává přednost jaké kávě a proč?

3235  
Sdílet: 

Kdo dává přednost jaké kávě a proč?

Určitě nemusíte dlouho přemýšlet, aby vás napadl dobrý důvod, proč si dát vaši oblíbenou kávu. Častokrát se těch důvodů najde ještě mnohem více než jen jeden. Lidé kávu pijí proto, aby se ráno lépe probudili, případně se nabili novou energií přes den. Pijí ji i proto, že má různé pozitivní účinky na naše zdraví, například snižuje stres a uklidňuje. A nakonec, častým a neméně důležitým důvodem, proč lidé pijí kávu, je, že jim prostě chutná. Jak se však liší důvody a konzumace kávy napříč věkem a pohlavím?

31. 8. 2017 3 min. čtení Redakce
Kdo dává přednost jaké kávě a proč?

Více kávy v Česku vypijí ženy než muži

Zatímco ve světě je trend opačný, u nás podle výzkumu provedený agenturou Stem/Mark pije kávu 87 % žen a 75 % mužů. Ženy si kávu nejraději dopřávají, když se chtějí uvolnit a odpočinout si, muži kávu obvykle pijí, aby se lépe nabudili do práce. Není tedy divu, že ženy si spíše dopřejí „latté“, se kterým si rády spolu s kamarádkou sednou do příjemného prostředí kavárny či domova a povídají si. Muži, jimž jde především o pracovní výkony, sáhnou spíše po espressu a vypijí průměrně až dva šálky kávy denně, přičemž ho nejčastěji pijí při snídani a pak po obědě.

Kvalitní káva především

S přibývající konzumací kávy, která podle National Coffee Association vzrostla oproti roku 2016 celkově o 5 %, si lidé dávají záležet především na její kvalitě, a to zejména mezi mladou generací. Zdravý životní styl je populární napříč různými odvětvími, a tak není divu, že se nevyhnul ani kávě. Postupně ubývá konzumace té instantní a lidé se soustředí více na výběrovou a fair trade kávu, kterou často odebírají z lokálních pražíren.

Na souvislosti mezi zdravým životním stylem a konzumací kávy mezi mladými se zaměřil i výzkum Mintel Global Coffee Annual Review a zjistil, že lidi mezi 16–24 lety zajímají především složky v kávě obsažené, jako jsou vitamíny, kalcium, zinek či protein a nevidí v ní už jen „energický nápoj“. Vidina kávy jako rychlého zdroje energie přetrvává tak už spíše jen u starší generace, která je však stále jejím největším konzumentem. Podle National Coffee Association pije kávu mezi 18–24 lety 50 % lidí, u starších generací je to mezi 63–68 % lidí.

Káva jako umělecké dílo

Výzkum Mintel Global Coffee Annual Review se zaměřil i na trendy, které se v konzumaci kávy objevují. Ty opět převažují u mladších lidí, především ve věku 25–34 let, žijících ve městech. V této generaci je nejvíce milovníků tohoto nápoje, kteří jej vyhledávají spíše s gurmánským zájmem a nedají dopustit na jediný detail. Často je pro ně vedle chuti velmi důležité tedy i to, jak káva vypadá. 65 % souhlasí s tím, že se vyplatí za šálek kávy připlatit a rádi na ni chodí do specializovaných kaváren, pražíren a jiných podniků. Společně s tím se i zajímavě mění jejich preference. Například obliba ledové kávy je oproti jejich rodičům skoro až třikrát větší a rádi si ji pravidelně či občas dopřeje 66 % z nich.

Ukazuje se tak, že roste potenciál například kávy cold brew, která se louhuje za studena nejméně po dobu 12 hodin a dokonale osvěží především v letních měsících. Otevírají se tak dveře novým technikám přípravy kávy a v budoucnu se jistě máme na co těšit. Třeba některé z nich osloví i starší generaci, která zůstává spíše u klasického espressa nebo instantní kávy.

Pijte kávu s úsměvem

Ať je váš důvod k pití kávy jakýkoliv a ať už se řadíte do kterékoliv skupiny, nezapomeňte si ji především vychutnávat. Nezapomeňte na to, že všechny důvody jsou ty pravé, pokud jsou správné právě pro vás. My budeme rádi, když vám káva pomůže odpočívat, i když vás povzbudí k lepším pracovním výkonům. Ať už pijete espresso, latte, horkou kávu, nebo cold brew, pijte tento jedinečný nápoj hlavně s úsměvem.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články