Právě čtete

Kempování nanečisto

4738  
Sdílet: 

Kempování nanečisto

Některé děti nemají úplně rády nové a neznámé věci. Proto je fajn je dopředu připravit na to, co je čeká, co jako rodina plánujete, povídat si o tom a nejlépe si to pro lepší představu vyzkoušet dopředu. Názorná ukázka je totiž nad všechna vysvětlování a povídání. To se týká třeba kempování.

18. 5. 2016 4 min. čtení Sexy Mamas
Kempování nanečisto

Pokud se chystáte poprvé s dětmi někam pod stan, je fajn si o tom s nimi popovídat, povědět nějaké historky o stanování z dětství a klidně nanečisto zkusit tábořit. Třeba i uprostřed obýváku nebo na zahradě. Už jen pro ten pocit, jaké to ve stanu je. A když tam budou chtít přespat – jenom dobře! Vyvarujete se totiž potom nějakého nepříjemného okamžiku, kdy na místě zjistíte, že vaše dítě nesnese malé prostory nebo že není schopné spát jinde než ve svojí posteli.

Nechte je zabalit si s sebou batoh a pak můžete společně probrat, jestli se vybrané věci pro táboření hodí, či nikoli, a případně je navést na to, co by nemělo v batohu na kempování chybět. Pokud jste jako malí tábořili, bude pro vás hračka děti nalákat zajímavými historkami nebo je naopak varovat před různými nástrahami, které je mohou v přírodě potkat. Hlavně nic nehrotit a vše pojmout jako jedno velké dobrodružství!

Naše děti jsou na kempování docela malé, ale znám i takové rodiny, kde se jezdí pod stan i s malými miminky. Každopádně my s dětmi pod stanem ještě nebyli, a tak je to pro ně velká neznámá a obrovské dobrodružství! Rozhodně se tomu však bránit nebudeme a už se těším, až doopravdy vyrazíme kempovat se vším všudy! Zatím jsme jen v rámci příprav zkusily s dětmi kempování nanečisto. Nesměl chybět stan na zahradě, pár potřebných věcí ke kempování a nezalekly jsme se ani špatného počasí. Vždyť jak se říká: těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Tchibo-1

Zkusily jsme se zeptat dětí před tímhle improvizovaným kempováním na pár otázek a zmapovat si tak terén – co o kempování ví, co by si vzaly s sebou, a to samé pak zopakovat po svém propršeném cvičení. Odnesly si z toho děti něco? Zjistily něco nového?

Před naší kempovací akcí děti o kempování a stanování nic moc netušily. Jen náš nejstarší respondent  má se stanováním zkušenosti, a tak byl nejsdílnější:

Tadeáš (10 let)

„Mě baví kempovat! Hlavně mě baví spát na zemi ve spacáku.“

A co by sis s sebou na takový výlet vzal?
„Určitě kapesní nůž a baterku. Kdyby to šlo, tak klidně xbox.“

A co bys pod stanem jedl?
„Jedl bych rohlíky s nutellou a pil bych kolu.“

Co myslíš, jak dlouho bys vydržel na táboře bez rodičů?
„Asi měsíc. Ale stýskalo by se mi!“

Tchibo-21

Ostatní děti spíš poslouchaly Tadeáše a moc se do debaty nezapojovaly. Po kempování nanečisto si ale udělaly mnohem lepší představu a my vám přinášíme některé osvícené názory i těch mladších.

Bela (4 roky), Tinka (4 roky), Karolínka (4 roky), Evelínka (2 roky), David (7 let)

Tak děti, teď už tušíte, co byste si vzaly s sebou třeba na tábor?
Děti se překřikují:
„Batoh, tenisky, spacák, stan!“
David: „Fotbalový míč!“

A co kdyby pršelo, co by se vám mohlo hodit?
Holky:
„Deštník a holínky!“
David: „Nepromokavá bunda a pláštěnka!“

Chtěly byste na táboře bydlet raději v chatkách, nebo ve stanu?
Většina dětí:
„V chatce!“
Bela: „Ve stanu, protože tam neprší a je to větší dobrodružství.“

Tchibo-29

A myslíte si, že je těžké postavit stan?
Všechny se shodnou: „Jo!!!“

A co k tomu potřebujete?
Tinka:
„Kolíky!“
David: „Tyčky ke stanu!“
Kája: „Kladivo!“

Co byste si do toho stanu daly?
David:
„Peřinu a matraci!“
Bela: „Polštář!“
Po chvíli se děti shodnou: „No, možná lepší bude spacák.“

A co byste jedly, kdybyste byly pod stanem?
Holky:
„Bonbonky!“
David: „Housky z domova a jogurty.“

A jak byste si uvařily?
Děti netuší.

Jak dlouho byste na táboře vydržely bez rodičů?
Všechny:
„Jenom jeden den!“

Myslím, že je evidentní, že kempování dětem (obzvláště těm městským) jenom prospěje! Navíc je to pro všechny fajn společně strávený čas! Také se při tom děti dozvědí spoustu nových informací a dostanou se do situací, které nemají šanci jinak zažít! Proto neváhejte sbalit stany a hurá s dětmi do přírody!

Tchibo-11

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články