Právě čtete

Co se před Vánocemi děje na kávové plantáži?

2226  
Sdílet: 

Co se před Vánocemi děje na kávové plantáži?

V listopadu jsem toho hodně nacestoval – při obhlídkách kávových plantáží jsem najel skoro 4000 kilometrů a mám pocit, že jsem viděl snad 100 milionů kávovníků. Cestuji tolik proto, abych viděl potencionální úrodu na příští rok. Zatím všechno vypadá moc dobře a pokud podmínky zůstanou, jaké jsou teď, bude za rok velká úroda. Jen musíme doufat v lednový a únorový déšť.

20. 12. 2015 2 min. čtení Markus Meusburger
Co se před Vánocemi děje na kávové plantáži?

Pro farmáře a zaměstnance Ipanema Coffees je listopad měsícem sázení nových stromků. Než je zasadíme, rostou 6 měsíců v takové školce, aby se vyvinuly v bezpečném prostředí. V listopadu se pak přesazují přímo na plantáž, stromek za stromkem. Záleží na velikosti pole, ale klidně to může trvat i 8 týdnů.

V Ipanemě tento rok takhle přesadíme kávovníky na celých 60 hektarů půdy. Jedním z největších odborníků na tohle téma je tady dozorce polních prací Jose Donizetti Gouvea, který na farmě pracuje už více než 35 let. Zeptal jsem se ho na pár otázek, aby nám celý proces osvětlil.

IMG_20151118_131247654

Co je podle tebe při pěstování kávovníků nejdůležitější?

Jednoduše záleží na perfektní koordinaci, kontrole a samozřejmě na samotných pracovnících. Jakákoliv chyba při pěstování vede k většímu objemu práce. Pro dobrý vývoj stromků je důležitá správná ochrana a péče v době, kdy jsou kávovníky ve školce. Později se to projeví na produktivitě a síle, s jakou dokáží bojovat proti nákazám.

Jak vypadala sklizeň v minulosti, když to porovnáš s dneškem?

Museli jsme všechno dělat ručně, protože první stroje na sklizeň nebyly dostatečně dobré, aby shodily na zem mnoho zrn. Navíc ničily úrodu. Naštěstí jsme měli zaměstnance s velkými rodinami, které se staraly o celou farmu. Později se stroje zlepšily a bylo zapotřebí méně ruční práce.

IMG_20151118_134322779

Jaké jsou největší problémy, s kterými se musíte při sklizni potýkat?

Musíme sklidit co nejvíc kávových zrn za co nejkratší dobu.

Jak vypadá tvůj normální den na plantáži?

Většinou začínám ráno koordinací týmu, kdy jim rozdělím úkoly na daný den. Pak musím jít zkontrolovat plantáže, jestli stromky nejsou nakaženy, jestli nemají na sobě škůdce nebo příliš pesticidů. Na konci dne plánuji práci na další den.

Potřebuješ k tomu nějaké speciální vzdělání?

Obětavost, zkušenosti a vůle jsou má hlavní kvalifikace.

Co máš na své práci nejraději?

Miluju kávu, takže si nedokážu představit, že bych pracoval jinde než na kávové plantáži. Je to velice uspokojující práce a navíc mám možnost pracovat s lidmi. Beru to jako dar.

IMG_20151118_130729143

Děkuji Josemu za zajímavý rozhovor. Zůstanu s ním i nadále v kontaktu, abychom se dozvěděli víc o vývoji stromků.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články