Právě čtete

I kávovníky mají svoje „kůrovce“

2515  
Sdílet: 

I kávovníky mají svoje „kůrovce“

Nikdo neví o výživě a péči o stromky víc než technický ředitel Ipanema Coffees Antonio Carlos Michelotto. Antonio pro Ipanemu pracuje přes 20 let a má v této oblasti snad nejvíc zkušeností z celé plantáže.

2. 2. 2016 4 min. čtení Markus Meusburger
I kávovníky mají svoje „kůrovce“

V Brazílii je léto a teploty se pohybují kolem 30 stupňů. Kvůli subtropickému klimatu tu všakje od ledna do března období dešťů. Například nedávno za den spadlo přes 300 mm srážek. Předpokládané roční srážky se přitom pohybují kolem 1750 mm, abych to ale uvedl do kontextu – roční úhrn srážek se v České republice pohybuje kolem 700 mm. Díky počasí tak trávím víc času zavřený doma než pobytem venku.

Co ale tolik nebaví mě, to už je lepší pro kávové stromky. V tomto ročním období jsou ve skvělé kondici, kávová zrna jsou stále zelená a zvětšují se každým dnem. Je pro ně zásadní, aby teď měly dostatek vody a živin a nebyl ohrožen jejich vývoj. Je tedy třebastromky chránit před nemocemi a před škůdci.

Beans 2

Co vám na plantáži dělá na kávovnících největší neplechu?

Především to jsou brouci nosatci, což jsou malí broučci, kteří plodinu navrtají a nechají ji nepoužitelnou pro spotřebu. Tím se sníží kvalita zrna a rostlina může být dále snáze napadnuta, což se projeví na chuti nápoje a váze zrna, protože se ovoce zkazí.

A potom to jsou hlavně larvy kávových molů, které pojídají kávové listy a dělají v nich malé tunely. Poté listy odpadnou, což ve výsledku snižuje produktivitu stromku.

Jak si s nimi dokážete poradit?

Pro každou výrobní jednotku školíme zaměstnance na monitorování škůdců a jiných nemocí. Ti pak pravidelně monitorují každou větvičku v oblasti. Přibližně 90 dní po květu stromky napadají brouci nosatci, tehdy začíná kontrola a může se v jedné oblasti opakovat i třikrát.

Kontrola napadením larvami kávových molů probíhá taky po oblastech, kde se vyčísluje počet napadaných listů, dospělých i zatím nevylíhnutých škůdců. Díky zaměstnancům technického provozu a poctivým zemědělských postupům musela společnost chemicky ošetřit kolem 30%, respektive 10% veškeré úrody.

Farm 2

Můžeš jmenovat ještě jiné postupy a techniky, které k ochraně stromků používáte?

Doporučujeme a používáme jen produkty schválené zákony a registrované pro použití v zemědělství. Na to stejné si dáváme pozor i s produkty, které by mohly mít omezení v nějaké zemi, kam kávu dovážíme.

Pracujeme pak pouze s lidmi, kteří mají nezbytné lékařské vyšetření a jsou trénováni na aplikaci pesticidů, poskytujeme zaměstnancům všechny nezbytné ochranné pomůcky na práci a používáme správně kalibrované zařízení bez možnosti úniku. Nakonec ještě dodržujeme doporučené zemědělské předpisy jako je dávkování, období užití produktu, správnou likvidaci obalů, mytí a mnoho dalších. A tyhle zásady nám spolu s integrovanou ochranou proti škůdcům dost dobře vystačí.

Jak vlastně vypadá tvůj běžný den na plantáži?

Technické oddělení, jehož jsem ředitelem, je zodpovědné také za bezpečnost práce a za dodržování environmentálních požadavků farem, tím pádem i za dodržování zákonů. Technické oddělení také posílá oddělení zemědělské produkce doporučení na inovativní procesy, kterými vyživovat stromky, udržovat je zdravé a bez škůdců. Všechno se dělá k podpoře produktivity, kvality kávy, výnosu, ochraně životního prostředí a ochraně práce. Od té doby, co jsem ve vedení oddělení, začínám den kontrolou mailů, schůzkami a plánováním aktivit týmu. Poté chodím kontrolovat technické procesy na farmu.

Potřebuješ k tomu nějaké speciální znalosti?

Ano, abych mohl dělat technického ředitele zemědělské firmy, musím mít titul ze zemědělského inženýrství se specializací na bezpečnost práce.

Tunico 4

Jak jsi pro Ipanemu vůbec začal pracovat?

V Ipanemě jsem začal pracovat v roce 1994 jako učeň v oddělení zemědělství. Pak jsem si dokončil bakalářský titul v zemědělském inženýrství na UFLA univerzitě v Lavras. Teď to je už 22 let, co v Ipanemě pracuju.

Co máš na své práci nejradši?

Těší mě, že můžeme používat nové techniky v oboru, které ostatní zatím neznají. Poté je analyzujeme a dále používáme ty techniky, které nám přinášejí výhody, zvyšují produktivitu, kvalitu nebo snižují náklady. Těší mě, že se můžu podílet na vývoji a růstu našich farem!

Děkuji Antoniovi za zajímavý rozhovor. Momentálně se Brazilci se připravují na slavný karneval na začátku února. Takže příští měsíc si řekneme víc o něm i o nejnovějším vývoji tady na farmě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články