Právě čtete

Kam za sněhem i po zimě

4052  
Sdílet: 

Kam za sněhem i po zimě

Zima pomalu končí, a přestože to u nás se sněhem bylo letos velmi slabé, jsou místa, kde si zalyžujete nejen na jaře, ale klidně i po celý rok. Spousta z nich leží hned za humny v Rakousku a my jsme si pro vás připravili výčet těch nejzajímavějších ski-areálů na zimní radovánky, které si můžete užít i v březnu.

29. 2. 2016 5 min. čtení Redakce
Kam za sněhem i po zimě

Hochzillertal / Rakousko

V roce 2014 byl tento resort zařazen na druhé místo nejlepších lyžařských středisek na světě a je součástí obřího lyžařského komplexu v rakouském Zillertalu. Skipas stojí necelých 100 eur na dva dny, pustí vás s ním však na všechny okolní sjezdovky. Od Prahy je vzdálené asi 6 hodin cesty autem, přičemž otevřeno je od 7:30 do 4 odpoledne. Čeká vás tu takřka stovka kilometrů perfektně upravovaných sjezdových tratí všech stupňů náročnosti s obzvláště vysokým procentem tratí středně těžkých a optimální sněhové podmínky jsou zde slibovány až do začátku května. Sněžit by zde mělo vydatně po celý měsíc.

průměrné březnové teploty:  -4°C
nejnižší březnové teploty: -11°C
nejvyšší březnové teploty: 12°C

TEASER_WINTER_FAMILIE_RODEL_923X456

Hintertux / Rakousko

Ledovec, který je také součástí zillertalského komplexu, poskytuje podmínky na celoroční lyžování. Čítá 86 kilometrů sjezdovek všech obtížností, které sahají až do výšky 3 250 m. Nová kabinová lanovka Gletscherbus 3 přepraví až 3000 osob za hodinu a je nejvýše položenou kabinovou lanovkou zavěšenou na dvou lanech na světě. Příznivci hlubokého sněhu si užijí pohádkové sjezdy pro freeride, snowboardisti a freeskieři mohou navštívit snowpark Betterpark Hintertux. Sjezdovky jsou neustále udržovány rolbami, a tak je vždy najdete v dokonalém stavu. Sněžit by mělo stabilně po celý měsíc.

průměrné březnové teploty:  -3°C
nejnižší březnové teploty: -5°C
nejvyšší březnové teploty: 4°C

Kitzbühel / Rakousko

Tohle exkluzivní středisko, které nabízí 170 km tratí, je známé extrémně náročnou sjezdovkou Streif, kde se každý rok koná závod Světového poháru. Přijdou si zde na své ale i nezkušení lyžaři a děti. Unikátní lanovkou 3-S, která překlenuje stametrovou propast, je areál napojen až na lyžařské terény kolem sedla Pass Thurn a Resterhöhe. Moderní kabiny s vyhřívanými sedačkami vyvezou na vrchol 8 lidí v jedné kabině, celý komplex je ale roztroušen po velké ploše, tudíž je možné, že v lanovce strávíte více času než na sjezdovkách. Je proto důležité si určit, jestli je nutné projet úplně všechny. Začátkem měsíce by mělo sněžit, v druhé polovině přijdou dle dlouhodobých předpovědí deště.

průměrné březnové teploty:  6°C
nejnižší březnové teploty: -1°C
nejvyšší březnové teploty: 12°C

Skiing, skiers on ski run

Kaprun Zell am See / Rakousko

Jediný ledovec v Salcbursku je příslibem dokonalých lyžařských radovánek na sjezdovkách nejrůznějších obtížností. Lyžařská sezóna zde trvá až do začátku léta. Dva vrcholy Schmittenhöhe a Kitzsteinhorn čítají dohromady až 138 kilometrů sjezdovek a pro ty náročnější mají připravenou každou středu večer noční výpravy na lyžích nebo několik sáňkařských drah. Z Prahy se do Kaprunu dostanete zhruba za 5 hodin. Střídat by se měl sníh s deštěm po dobu celého měsíce.

průměrné březnové teploty:  6°C
nejnižší březnové teploty: -5°C
nejvyšší březnové teploty: 12°C

Schladming-Dachstein / Rakousko

Toto středisko ve štýrském pohoří Dachstein Tauern patří mezi nejlepších 5 rakouských lyžařských oblastí. Tradiční pořadatelé nočního slalomu v rámci Světového poháru poskytují téměř 200 km sjezdovek, na kterých se můžete prohánět až do pozdního jara. Pro příznivce běžkařských tratí je zde připraveno 472 km klasických i skatingových drah včetně 220 km tratí na náhorní plošině Ramsau, která je Mekkou rakouského klasického lyžování a dějištěm mistrovství světa v roce 1999. Sněžit by mělo častěji po celý měsíc.

průměrné březnové teploty:  0°C
nejnižší březnové teploty: -8°C
nejvyšší březnové teploty: 11°C

Zermatt / Švýcarsko

Areál kolem skalního špičáku Klein Matterhorn je jedním z nejslavnějších, ale také nejdražších středisek na světě. Čeká zde 357 kilometrů sjezdových tratí jak na švýcarské, tak italské straně. Jedním z nezapomenutelných zážitků může být 17 km dlouhá sjezdovka z Klein Matterhornu do Zermattu. Sjezdovky stoupají skoro až ke 4 tisícům metrům. Pro milovníky prašanu tu čeká neobvykle široká nabídka freeride tras. Z Prahy je to však skoro až tisíc kilometrů daleko a svůj vůz budete muset kvůli zákazu vjezdu aut nechat ve velkém parkovacím domě nedaleko. Sněžit by mělo průběžně po celý měsíc.

průměrné březnové teploty:  0°C
nejnižší březnové teploty: -11°C
nejvyšší březnové teploty: 5°C

TEASER_RITTEN_TOURISMUSVEREINRITTEN-ALEXANDREIS_923X456

Passo Tonale / Itálie

Středisko v Dolomitech nabízí díky své nadmořské výšce celoroční lyžování. Čítá 80 km sjezdovek je rozděleno na pravou a levou lyžařskou část přičemž na vyznavače rychlého lyžování tu čeká trať Paradiso dlouhá 2,7 kilometrů s převýšením 700 metrů. Celý areál je situován na sever, a proto je také vyhledáván italským národním týmem, který zde často trénuje. Sněžit by mělo dle dlouhodobých předpovědí více až v druhé polovině měsíce, střídáno s občasnými přeháňkami v níže položených oblastech.

průměrné březnové teploty:  5°C
nejnižší březnové teploty: -5°C
nejvyšší březnové teploty: 11°C

Tignes / Francie

Lyžařské středisko je složeno z pěti částí, díky ledovci Grande Motte si zde můžete užívat sněhu po celý rok. Leží v Savojských Alpách a často se o něm říká, že je zde nejkrásnější lyžování na světě. Areál nabízí 150 kilometrů tratí, snowpark Val Claret a letos (11. až 12. 3. 2016) se zde pořádá semifinále Světového poháru v jízdě v U-rampě SFR Freestyle Tour. Mimo lyžování se zde můžete projet na psím spřežení po zamrzlém jezeře Tignes, nebo zažít potápění pod ledem.  Sněžit by mělo častěji po celý měsíc.

průměrné březnové teploty:  0°C
nejnižší březnové teploty: -9°C
nejvyšší březnové teploty: 10°C

Girl in mask stands and holds ski during day

Noeux-les-Mines / Francie

Unikát ve světě lyžování, který ke svému provozu nepotřebuje jedinou sněhovou vločku. Leží v nadmořské výšce 129 metrů a lyžuje se zde na speciálním syntetickém koberci, který je neustále zavlažován rozprašovači. Tento rok slaví 20 let své existence, jen je třeba dávat pozor na pády, které zde bývají poněkud tvrdší. Na druhou stranu vám tu ale nebudou mrznout prsty.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články