Právě čtete

Kdy postavit děti poprvé na lyže?

4201  
Sdílet: 

Kdy postavit děti poprvé na lyže?

Třebaže to ve městech nevypadá, na horách už napadly první vločky sněhu. Pro mnoho rodin je to signál, že se blíží lyžařská sezona a začínáme se těšit na hory. Některé děti zatím dávají přednost saním nebo bobům, ale některé už brázdí svahy bezpečně na lyžích. Pokud patříte mezi ty rodiče, kteří mají v plánu své děti postavit letos na lyže poprvé, tak pro vás je dnešní článek jako dělaný.

1. 12. 2015 3 min. čtení Sexy Mamas
Kdy postavit děti poprvé na lyže?

Rodiče začínajících lyžařů napadá spousta otázek. Zvládneme to? Je na to moje dítě dost staré? Jak ho mám nejlépe obléknout? Jelikož i my samy řešíme podobné otázky, vydaly jsme se proto za bývalým instruktorem lyžovaní Ivem, který má s učením dětí lyžovat bohaté zkušenosti. Ivo Šmíd v současné době vlastní obchod s lyžemi a lyžařskou módou, a tak ho vlastně téma hor provází po celý rok.

Sešli jsme se v jeho obchodě plném nádherného barevného oblečení na lyže pro všechny věkové kategorie a nad sklenkou Aperolu (atmosféra Aprés-ski jak vyšitá) jsme se začaly vyptávat.

Ivo, kdy je nejlepší věk postavit dítě poprvé na svah?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Je fajn postavit dítě poprvé na lyže ve chvíli, kdy na to jsou rodiče psychicky a dítě fyzicky připraveni, a ve chvíli, kdy na to všichni zúčastnění mají chuť. Dá se ale říci, že optimální je postavit dítě na lyže mezi 3. a 6. rokem. Přičemž většinou platí, že to, co se dítě naučí na lyžích za dva roky mezi 3. a 5. rokem, je schopné po 5. roce dohonit za krásné 3 dny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Máme jako rodiče lyžaři zkoušet své děti učit sami nebo je lepší využít služeb lyžařských školiček na horách?

Každý rodič své dítě zná a ví, jak na něj reaguje ve chvílích, kdy ho něco učí. Všichni, rodiče i děti, mohou mít z tohoto procesu jak příjemné, tak i velmi nepříjemné zážitky. Učit své dítě doporučuji pouze rodičům, kteří mají s tímto učebním procesem zkušenosti, nebo jsou sami velmi dobří lyžaři. Ostatním doporučuji využít zkušené profesionály v kvalitních lyžařských školách.

Jak poznám dobrou lyžařskou školičku?

Zejména podle přístupu samotných učitelů. Největším bohatstvím každé lyžařské školy jsou její učitelé. Proto doporučuji sledovat konkrétní hodiny, kdy učitelé učí podobně zdatné děti, jako je to naše. Pokud se nám průběh hodiny a chování učitele líbí, pak je to správná volba.

Je lepší začít učit na lyžích, na snowboardu nebo je to jedno?

Z mého pohledu je lepší začít na lyžích. Dítě je schopné se rychleji svézt a získá tak rychleji cit pro sníh a smysl pro skluz. Pak je i výuka snowboardingu jednodušší.

IMG_6917

Má smysl dítě nutit, když třeba ještě v pěti letech nemá do lyžování chuť a na kopci brečí?

Absolutně ne! Vždyť lyžování je zábava a nejen pro dítě, ale i pro rodiče, je v tomto věku nejdůležitější vytvořit v dítěti vztah k horám, k přírodě a potom teprve k tak krásnému sportu, jakým je lyžování. Lepší je vzít to oklikou a dítěti přibrat na kopec kamarády, nejlépe takové, kteří už lyžují. Pak může být všechno jednodušší a bez pláče.

Jaké oblečení je pro děti na svah nejvhodnější? Asi není vhodné je příliš nabalovat, ale hlavně maminky mají obavy, aby jejich děti neprochladly.

Nejvhodnější je děti obléct do kvalitního lyžařského oblečení! To je vybaveno kvalitní membránou, která nepropustí vlhkost dovnitř a naopak pustí ji ven, pokud se dítě zpotí. Dále je důležitý protisněžný pás v pase a v nohavicích, aby se sníh nedostal pod oblečení. Důležité jsou samozřejmě kvalitní rukavice a přilba, eventuálně kukla pod přilbu. Dítě je tak v suchu celý den i za špatného počasí.

Pak stačí stejný počet vrstev oblečení jako u dospělého. Při standardním zimním počasí tedy první funkční vrstva, která odvádí vlhkost, druhá, hřejivá vrstva a kvalitní lyžařská bunda. Dnešní výrobci lyžařského oblečení, produkují kompletní výbavu pro děti i dospělé.

IMG_0143

Tak co? Čekají letos právě vás první lyžařské úspěchy vašich dětí? Přejeme hodně trpělivosti, krásných zážitků a hlavně úspěchů vašich nejmenších.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články