Právě čtete

Jóga je skvělá i pro malé děti

3810  
Sdílet: 

Jóga je skvělá i pro malé děti

Představujete si jógu jako pomalé cvičení náročné na koordinaci a soustředění, které je pro děti nudné a obtížné na zvládnutí? Nenechte se zmást! Jóga je pro děti velmi přirozená a dokáže zabavit i hyperaktivní jedince. My samy s ní máme jen trochu zkušeností, tak jsme se rozhodly na toto téma vyzpovídat povolaného člověka, kterým je Aneta Králová, lékařka na dětské rehabilitaci v Motole a zároveň lektorka dětské jógy.

21. 1. 2016 3 min. čtení Sexy Mamas
Jóga je skvělá i pro malé děti

Jaký je rozdíl mezi klasickou jógou a jógou pro děti?

Dětská jóga využívá hlavně přirozeného pohybu dětí, cvičí se formou hry, používají se říkanky, písničky, vyprávění pohádek. Hodně pozic kopíruje právě vývoj dítěte v prvním roce života – kočička, pejsek (medvěd), židlička. Pro děti je často velmi intuitivní.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od kolika let je dětská jóga vhodná?

Některé prvky lze cvičit už od prvního roku, od chvíle, kdy děti začnou samy chodit – kočička, pejsek, lezení po čtyřech. Lekce dětské jógy bych doporučila od 3 až 4 let v závislosti na vyspělosti dítěte, schopnosti spolupracovat a fungovat v kolektivu.

Jaké neduhy je možné dětskou jógou odstranit?

Velkou výhodou dětské jógy je její komplexnost. Pracuje s celým tělem, s dechem, emocemi. Pomáhá upravit vadné držení těla, zlepšuje zapojení břišních svalů, pracuje se svaly plosky a upravuje plochonoží. Rozvíjí také stabilitu, rovnováhu a koordinaci. Učí orientaci na vlastním těle, zlepšuje vnímání těla. V neposlední řadě také učí správné technice dýchání a učí relaxaci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je pravda, že jóga dokáže odstranit astma?

U klasického astmatu je spouštěčem alergen, který způsobuje alergickou reakci – zúžení průdušek a dušnost, zejména obtížný a prodloužený výdech. Děti s astmatem dýchají povrchově, neefektivně a často nepoužívají správně bránici a břišní svaly. Proto je astma také často spojené s refluxem. Alergickou příčinu jóga odstranit nedokáže, dokáže ale zlepšit dechové funkce, upravit reflux a zmírnit tak projevy astmatu.

Co jóga a hyperaktivita?

Jóga překvapivě hyperaktivní děti velmi baví. V hyperaktivních dětech je často spousta nevybité energie a emocí, které chtějí ven. Když si s ní děti nevědí rady, mohou se jevit jako zlobivé. Pokyny „Uklidni se!“, „Nezlob!“ a „Uvolni se!“ jsou pro děti velmi abstraktní a nedokážou jim vyhovět. To pak může vést k jejich další frustraci a pocitu, že nesplnily úkol. Děti potřebují pohyb, akci – aby v ní mohly zastavit a přejít do klidu. Dětská jóga proto využívá aktivní relaxaci, opět formou hry.

Pro hyperaktivní děti je také velkou výhodou pravidelnost, drobné rituály a určitá forma stereotypu – toho, co znají a je jim příjemné. To vše jóga pod vedením zkušeného lektora nabízí.

IMG_3421

Jak často na jógu s dětmi chodit?

Na lekce dětské jógy děti chodí je většinou 1 až 2x týdně. Lekce může trvat 15 až 30 min (aby maminky nebyly nervózní, že děti nevydrží – zezačátku vydrží jen krátce) v závislosti na věku dětí. Určitě je však možné si s dětmi zacvičit každý den. Volila bych pak kratší časový úsek 20 až 30 min, po tuto dobu děti udrží pozornost a cvičení je baví. Také je možné jednotlivé prvky zapojit do hry nebo běžných činností.

Co vše může jóga ovlivnit u dítěte a matky?

Cvičení by mělo být pro děti i rodiče hlavně radost. Když si maminka řekne, že by dítě mělo cvičit jógu jen proto, že by se to mělo, a bude ve stresu z toho, že „dnes ještě necvičili“, nebude to fungovat. Aby naše děti byly v klidu, musíme být v klidu nejprve my sami. Jóga pak může podpořit vztah mezi rodičem a dítětem, přinést nové nápady ke hře a k rozvoji dětí, rozvinout dětskou fantazii a probudit v sobě tu naši ztracenou hravost. Zdravé a správně fungující tělo je pak neméně důležitým výsledkem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jestli se chcete o dětské józe dozvědět víc, můžete se podívat na web České asociace dětské jógy nebo na web Lali jógy.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články