Právě čtete

Ženský lední hokej na vlastní kůži

3885  
Sdílet: 

Ženský lední hokej na vlastní kůži

Odmala mě fascinovala rychlost, s jakou se hokejisti hnali za pukem, s jistotou si ho přihrávali, stříleli góly, nebo je chytali. Při Naganu hokejem žila celá země, naše rodina, dokonce i ve škole jsme místo na židlích seděli na lavicích a sledovali jsme náš vítězný finálový zápas. Přibližně v tu dobu jsem se rozhodla, že chci hrát hokej. V mém případě zůstalo zůstalo jen u přání. Alespoň do minulého týdne.

23. 11. 2015 4 min. čtení Jana Václavíková
Ženský lední hokej na vlastní kůži

V rámci propagace hokeje jste mohli v Praze narazit na plakáty dvou dětí s hokejkou a ve dresu – na kluka a na holku. Tyto plakáty měly kromě náboru upozornit i na okrajové odvětví hokeje, o kterém mnoho z nás možná nemělo ani potuchy – na ženský lední hokej. I když dává smysl, že takový sport existuje, představa do mantinelů tvrdě narážejících holek s culíčky vykukujícími zpod helmy může na mnoho lidí působit značně nepříjemným dojmem. Žijeme ale ve 21. století a pravidla ženského ledního hokeje říkají, že ženský hokej je nekontaktní hra. S tímto příslibem a zapůjčenou výstrojí jsem se vydala na trénink HC Kobra Praha Ženy.

IMG_0832

Není to lehké, doslova

HC Kobra Praha je jedním ze dvou ženských hokejových klubů v Praze a oproti pražské Slavii působí přístupnějším dojmem. Kromě bruslí a termo prádla jsem si musela půjčit všechny části výstroje, tzn. holenní chrániče, suspenzor, kalhoty, ramenní chrániče, náloketníky, chránič krku, přilbu s mřížkou, rukavice plus hokejku. Celkově taková kompletní výstroj může vážit až 8 kilo.

Samozřejmě se to projevilo na mém pohybu na ledě. Zatímco se ostatní hráčky svižně rozbruslovaly, brzdily, otáčely a předháněly, já se s ladností suma nižší váhové kategorie snažila pořádně uchopit hokejku, kterou jsem při jízdě drhla o mantinel a při snaze o rychlejší pohyb jsem s ní šermovala jako bych bránila vesnici při nájezdu nepřátel ve středověku.

Trénink začátečnic i hráček probíhal na jednom ledě, ale odděleně. Pokročilé trénoval hlavní trenér Josef Zenker, nás dvě začátečnice si vzal na starosti Vladimír Václavík. Oba trenéři se ke svému postu dostali přes dcery, Pepa dřív trénoval kluky, Vláďa byl brankář. Obě začátečnice zvládáme jízdu dopředu, tak jsme trénovaly brzdění, jízdu na jedné noze pro stabilitu, jízdu pozadu, otočky a jízdu s pukem. Do umu profesionálních hokejistů jsme měly daleko, ale jako úspěch se dá brát i to, že ani jedna z nás nespadla a do určité míry jsme zvládly všechny cviky.

IMG_0694

Stav ženského hokeje u nás

Kromě HC Kobra Praha je v Čechách a na Moravě dalších 16 klubů, které se pravidelně potkávají na zápasech. Nejčastěji o nejlepší umístění v tabulce bojuje Slavia a Karviná, HC Kobra Praha se umisťuje spíše na opačném poli tabulky. „Měli jsme smůlu,“ ozývá se od hráček i od trenérů. Kromě klubů existuje i česká reprezentace, která se se střídavými úspěchy dostává na mistrovství světa.

Na trénink ženského hokeje mohou přijít i ty z vás, které na bruslích nikdy nestály. K tomu, abyste šly na trénink, nepotřebujete umět bruslit, držet hokejku, nerozhoduje ani věk a dokonce nemusíte mít ani výstroj. Stačí se nebát, chtít si to vyzkoušet, a když vás to chytne a půjde vám to, tak už za rok až 3 můžete hrát zápasy. Musí vám být jen nad 14 let a musíte vlastnit registrační průkaz od Českého svazu ledního hokeje. Horní věkový limit pro ženský hokej není, na Kobře potkáte i hráčky starší 50 let.

Ženský hokej je tedy daleko přístupnější i proto, že tréninky probíhají dvakrát týdně, dají se tedy dobře sladit s životem neprofesionálního sportovce. Ostatní oddíly na tom jsou s frekvencí tréninků podobně.

IMG_0825

Pocit, když vstřelíte gól, je něco skvělého

I přes pohybové omezení způsobené pohybem ve výstroji mě trénink bavil a mírné pokroky byly znát už po pár opakováních. Párkrát jsem si i vyzkoušela střelit na bránu a pocit jednoho vstřeleného gólu (byť bez brankářky v brance) se téměř vyrovnal radosti, kterou prožívají diváci u televizních obrazovek při rozhodujících nájezdech.

Po této zkušenosti bych hokej doporučila především těm, které už nebaví jen sedět u televize a poslouchat ostatní, jak rozumují nad výkony hráčů. Mnoho hráček svých osobních zkušeností s hokejem využívá právě v těchto chvílích, kdy je každý odborník, ale málokdo hokeji skutečně rozumí. Ženský hokej je vhodný i pro ty, které mají rády kolektivní sporty a chtějí se naučit něco nového. Příjemným bonusem na konec může být i to, že po cestě ze zápasu holky v autobuse vytáhnout dobroty, které předchozí den napekly, a slaví tak nad společným jídlem úspěchy i nově nabité zkušenosti.

IMG_0697

IMG_0810

IMG_0787

 

Dejte nám do komentářů vědět, jaké zimní sporty máte nejraději a proč. ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články