Právě čtete

Jak udržet nemocné děti v posteli

3279  
Sdílet: 

Jak udržet nemocné děti v posteli

Nevím jak vy, maminky, ale já si díky kombinaci školkového období a podzimu docela slušně frčím na unudlaném nose, bublajícím kašli a čas od času i na teplotách. Častokrát je to sice jenom krátkodobá nezávažná záležitost, ale také se stane, že se přes oslabenou imunitu vkrade do dětského tělíčka nějaký ten streptokok anebo nějaký zánět či zápal, a to je pak honička.

11. 11. 2015 3 min. čtení Nikola Kapnisti
Jak udržet nemocné děti v posteli

V tomto případě je potřeba začít přísnější léčebný proces, než jen utírání nudlí a vystříkávání nosánku mořskou vodou ve chvílích, kdy dítě chvilku sedí na jednom místě (třeba když je na záchodě nebo když si obléká boty). Zde je potřeba DONUTIT dítě mít klidový režim s tělem pod přikrývkou. Moje děti (dcery 4 a 2 roky) výraz „klidový režim“ neznají, takže o to horší je do postele dostat a hlavně je tam udržet.

Jedna z možností je samozřejmě provaz a roubík, ale tyto metody by nemusely být pochopeny ze strany vašeho partnera. Další nápady, jak udržet nemocné dítě co nejdéle v posteli pod peřinou, pak vyžadují hodně kreativity a úsilí, nicméně jakžtakž fungují, což je klíčové pro uzdravení našich miláčků. Tady jsem vám sepsala ty, co se mi dlouhodobě osvědčily jako relativně úspěšné.

IMG_3655

1. Bobřík ležení v posteli

Velmi často „hraju“ s dětmi bobříka mlčení. Děti to baví a mě ještě víc. Bobřík ležení v posteli je taky docela dobrá finta, jak udržet neposedné dítě v posteli. Stačí dítěti nabízet odměny za delší a delší ležení v postýlce. Půlhodinka je bonbon, hodinka už třeba celá čokoláda, když vydrží půl dne, tak pak třeba už nějaká nová hračka. Pokud se vám to podaří zkombinovat i s tím bobříkem mlčení, pak máte maminky vyhráno.

2. Kreativní činnosti – čím titěrnější, tím lepší

Navlékání korálků, vystřihování vloček z papíru, tvoření koláží, drátkování nebo třídění čočky od fazolí. To jsou činnosti, které dítě na pár hodin zabaví, a to snad i něco hezkého, případně užitečného vytvoří.

3. Stan, raketa, trůn – předělat postel v něco zábavného

Děti nebaví postel, ale baví je fantazie. Tak zkuste zapojit i tu svojí a za pomoci dek a polštářů vytvořte s dětmi postelový bunkr, raketu nebo královský trůn. K tomu pusťte odpovídající film či pohádku a nechte dítě užívat si svou roli.

IMG_3696-2

4. Puzzle

Puzzle umí hezky zabavit a musí se u nich být na jednom místě. Za každé postavené puzzle je odměňte bonbónkem. Aby se jim hezky skládalo v postýlce, dejte jim na klín servírovací tác. Na něm se puzzlíky neztratí a zároveň má tvrdý hladký povrch, na kterém se hezky staví.

5. Oblíbené filmy

Ano, toto znáte všichni, že televize funguje. Ale pouze pokud nepodceníte výběr filmů a pohádek. Vnímejte své dítě, poznejte ho a potom si nastahujte přesně to, co by dítě mohlo zajímat. Věřte, že ČT24 moc nezabírá.

6. Hra na pacienta a doktora děti baví

Moje dcery moc baví stetoskop, injekce, obvazy, řezání, šití a jiné úkony. Teď je ten pravý čas si toto zahrát, s tím rozdílem, že pacienty budou ony. Sice to stojí trochu námahy, ale hodinku vám to zabere. Klidně dítěti na ruku malujte řezné rány a vyplýtvejte celý obvaz a pár náplastí, ale garantuju vám, že postel jim v tomto případě vadit nebude.

IMG_3706-2

7. Omalovánky jako vykoupenka z postele

Když už dítě hodně tlačí na pilu a chce z postele prostě vylézt, tak zkuste kývnout, ale pouze za tzv. „vykoupenku“. V našem případě jsou vykoupenkou hezky vymalované omalovánky.

8. Jednoduché hry

S dětmi nad 4 roky se už dají hrát různé hry. Na bystrost, na logiku, jednoduché karetní hry. Opět to sice vyžaduje vaši součinnost, ale co by člověk pro zdraví svých dětí neudělal, že?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články