Právě čtete

French press aneb jak doma udělat skvělou kávu

4599  
Sdílet: 

French press aneb jak doma udělat skvělou kávu

V českých domácnostech se káva stále nejčastěji připravuje jako klasický český turek, ze kterého je však poměrně složité dostat opravdu chutnou a kvalitní chuť kávy. Existuje také domněnka, že kvalitní kávu lze připravit snad jen na profesionálních přístrojích na espresso. Nicméně i v domácích podmínkách lze náš oblíbený nápoj připravit rychle a chutně a jednou z nejlepších voleb, jak na to, je takzvaný french press.

20. 5. 2015 3 min. čtení Redakce
French press aneb jak doma udělat skvělou kávu

Pokud tento nástroj ještě neznáte, pojďme si ho nejprve stručně představit. French press funguje na jednoduchém principu, kdy se hrubě umletá káva vloží do nádoby a pak zalije horkou vodou. Nádoba má v sobě speciální píst, pomocí kterého se pak po určité době kávová sedlina speciálním sítkem stlačí dolů, čímž se oddělí od zbytku nápoje.

Odborníci uvádějí, že pro správnou přípravu ve french pressu by se měla káva zalévat vodou o teplotě zhruba 98 stupňů Celsia (na tu se dostanete, pokud vodu necháte odstát zhruba patnáct vteřin od bodu varu). Káva samotná by se pak před tím, než ji sítkem zatlačíte dolů, měla nechat extrahovat 3 až 4 minuty – po delší době už se z ní začínají uvolňovat nežádoucí látky. Ihned po stlačení by se pak káva měla přelít do šálku, aby ve french pressu už dále nestála na lógru, byť odděleným sítkem.

Obecně pak platí, že káva by měla být tak hrubě namletá, aby sítkem nepropadávala a nedostala se vám do hrnečku. Pro naprostou většinu french pressů je ideální namlít kávu zhruba tak nahrubo, jako je cukr krystal. Pokud byste však náhodou neměli jinou než jemně namletou kávu, tak ji nechte louhovat o něco kratší dobu (z jemnější kávy se totiž látky uvolňují rychleji).

Samozřejmě se jedná pouze o určité standardy, které jsou celosvětově uznávané, ale hlavním atributem, podle kterého byste se měli chovat, je vaše chuť. Pokud nemáte rádi příliš hořkou kávu, stačí ji namlít na ještě hrubší částečky a zmenšit její dávkování. Čas extrakce ale vždy zhruba dodržujte, předejdete tak případným problémům s žaludkem.

Přehrát znovu

Dalším možným zdrojem špatné kávy, na který se často zapomíná, může být i vaše voda. Pokud je tedy káva mdlá, zkuste změnit kohoutkovou vodu za balenou. Tento aspekt je často opomíjený, přitom se nápoj z drtivé většiny skládá pouze z vody a káva představuje minoritní procento.

Pokud bychom mohli doporučit kávu z našich produktů, nejvhodnější bude správně namletá zrnková káva Privat Kaffee. Ale jak už jsme zmiňovali jednou, vždy jde především o to, aby taková káva chutnala vám, tak dle toho vždy vybírejte. :)

PS: Na závěr ještě jedna historická zajímavost. Dalo by se předpokládat, že french press už dle názvu bude pocházet z Francie. Nicméně o jeho původu se dodnes vedou spory mezi Francií a USA a žádný historický zdroj nemluví stoprocentně jednoznačně ve prospěch jedné, či druhé země. Ale to už zmiňujeme jen tak, abyste se u dobře připravené kávy před přáteli mohli pochlubit i nějakými fakty.

TIP: Přečtěte si článek, ve kterém se dozvíte vše o espressu.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články