Průběh studie
Bádání po tajemství ukrytém uvnitř kávových zrn proběhlo na universitě ve městě Kaiserslautern v Německu. Po dobu 4 týdnů vědci pozorovali dvě skupiny, z nichž jedné dávali denně pít 750 ml arabiky a druhá zůstala po stejnou dobu bez kávy. Zároveň se všichni vyhýbali jakýmkoliv jiným kofeinovým produktům.
Na začátku studie obě skupiny vykazovaly srovnatelné poruchy v DNA, na konci se počet poruch první skupiny snížil až o 27 %. Poruchami rozumíme poškození šroubovice DNA, které vzniká často z dědičných dispozic a vede od mutací genů či buněk až po rakovinu.
Proč káva dle vědců pomáhá?
Riziko rakoviny nebo šance na onemocnění srdce a cév snižují v kávě obsažené antioxidanty. Běžně je tělo získává z několika různých druhů potravin a patří mezi ně látky od vitamínů přes taurin po polyfenoly a chlorogenové kyseliny. Poslední dvě zmíněné jsou obsaženy právě v kávě.
Vědci odhadují, že její pití doplňuje našemu tělu až 70 % těchto potřebných antioxidantů, podporuje zdraví a snižuje riziko poškození bílých krvinek, které chrání tělo před chorobami, infekcemi a záněty.