Právě čtete

Kávou proti jetlagu

2414  
Sdílet: 

Kávou proti jetlagu

Jednou velmi oblíbenou podzimní destinací posledních let se stal Vietnam, který krom exotických krás láká i na nevšední gurmánské zážitky. Mnohé ovšem odradí průměrná doba letu kolem 13 hodin či pětihodinový rozdíl časových pásem. „To bude jetlag!“ říkáte si.

13. 10. 2015 2 min. čtení Redakce
Kávou proti jetlagu

Léto sice může být nenávratně pryč, ale to přece neznamená, že bychom měli mít utrum s cestováním. Na světě je přece spousta destinací, které stále lákají na své slunné počasí (a nejen to). Objevování světa přece není jen o tom vrátit se domů s obdivuhodnou bronzovou pokožkou. Velmi oblíbenou destinací se stal Vietnam, který láká i na nevšední gurmánské zážitky. Mnohé ovšem odradí průměrná doba letu kolem 13 hodin či pětihodinový rozdíl časových pásem.

Jenže právě z Vietnamu pochází jeden z nejúčinnějších léků na tuto nepříjemnou po-letovou kocovinu – jetlag. Říká se mu Ca phe sua da a podává se ve formě ledové kávy. Tato vietnamská překapávaná káva se vyrábí převážně ze zrn robusty a sladí se sladkým kondenzovaným mlékem. Její chuť je tak zároveň sladká i trpká s ořechovým aroma.

Chcete slyšet další dobrou zprávu? Tuhle kávu totiž neseženete výhradně jen ve Vietnamu, kde je opravdu k mání na každém rohu, ale můžete si ji bez problému připravit i v pohodlí vašeho domova.

Jak na to?

Základem celého nápoje je jemně namletá káva – doporučuje se vietnamská Bourbon Arabica či mix 75 % Bourbon Arabiky a 25 % Robusty. Odvar z ní se pak překapává skrz vietnamský nerezový kávový filtr. Pro něj ale taktéž nemusíte vycestovat do dalekých krajin. Dá se totiž bez problému sehnat ve skoro každém vietnamském obchůdku či restauraci za pár korun, stejně tak jako příslušná kávová směs. Kávu pak stačí nechat překapat, promíchat s mlékem, případně doplnit ledem, a dílo je dokonáno.

Takže ať už potřebujete zamávat s otravným jetlagem, zavzpomínat na vůni dovolené nebo vaše tělo volá po pořádném cloumáku, který by vás postavil na nohy, s Ca phe sua da jen těžko šlápnete vedle.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články