Právě čtete

Na kávové plantáži v Brazílii

3366  
Sdílet: 

Na kávové plantáži v Brazílii

Káva je jedno ze stěžejních témat našeho blogu a psali už jsme o jejím vlivu na stravování, moderní historii nebo třeba i populární hudbu. Po všech možných pohledech na ni jsme si však říkali, že by bylo dobré vám – našim čtenářům – přiblížit i proces jejího vzniku na kávové plantáži.

21. 7. 2015 4 min. čtení Redakce
Na kávové plantáži v Brazílii

Spojili jsme se kvůli tomu s jedním z našich kávových odborníků Markusem Meusburgerem, který momentálně pracuje v Brazílii, kde v těchto letních měsících právě probíhá sklizeň kávových třešní.

Markus ještě donedávna působil v ústředí společnosti Tchibo v německém Hamburku, ale před devíti měsíci se dostal ke kávě vůbec nejblíže z nás. Byl totiž převelen na pozici Strategického obchodního analytika kávy na plantáž Ipanema Coffee, se kterou Tchibo úzce spolupracuje.

„V podstatě informuji centrálu společnosti v Hamburku o hospodaření farmy, pomáhám s jejich strategií, koordinuji projekty trvalé udržitelnosti, analyzuji brazilský trh s kávou a pravidelně objíždím několik plantáží v regionu, abych se dověděl, jak se kávovníkům v oblasti daří,“ objasňuje svou pozici sám Markus. 

DSC_0575

Jak vypadá proces pěstování kávy?

Markus svou práci momentálně vykonává v jihovýchodním brazilském státě Minas Gerais, odkud pochází většina brazilské kávy. Jeho farma je poblíž města Alfenas a během roku sleduje celý proces kávové produkce – od rozkvétání kávovníků v září, až po sklizeň, která se odehrává od dubna až do srpna.

„Kávovníky rozkvétají během září a října, občas dokonce i v listopadu. Poté nastupuje fáze, kdy se květy mění na kávová zrna a dozrávají do března až dubna. Během této fáze kávovníky vyžadují dostatek vody, a pokud ho nemají, může to negativně ovlivnit kvantitu i kvalitu kávy. Od dubna do srpna se pak kávovníky sklízejí. Sázení nových stromů pak pravidelně probíhá během listopadu a prosince,” popisuje Markus detailněji celoroční cyklus kávové plantáže. „V některých dnech během rozkvětu můžete celé dny cítit vůni jasmínu po celé farmě a i sklizeň nabízí spoustu unikátních zážitků,“ dodává.

terreiro 0768

Během sklizně pak na plantáži, která je už dnes mechanizovaná (sběr tedy neprobíhá ručně), pracuje až 1300 lidí. Sklízet začínají kolem sedmé hodiny ranní a obvykle končí cca ve čtyři hodiny odpoledne. Při jednom takto vytíženém dni se sklidí zhruba 2000 šedesátikilových pytlů kávy.

„Těžko říct, kolik by to pak znamenalo v kávových šálcích. Ale pokud budeme počítat, že na jeden šálek se použije zhruba 20 mg kávy, pak by ekvivalentem bylo, že za den vyrobíme materiál na 6 milionů šálků kávy,“ snaží se dopočítat Markus.

Jak vypadá samotná plantáž?

Samotná kávová plantáž, kde pracuje, je doopravdy obrovská. A to tak, že zaujímá přes 6 tisíc hektarů plochy. Je přitom rozdělená do tří vlastních farem zvaných Conquista, Capoerinha a Rio Verde. Na všech dohromady se nachází přes 12 milionů kávovníků a celá třetina plochy je vyhrazena pro zachování biologické rozmanitosti.

SONY DSC

Kávové třešně se pak zpracovávají přímo na místě farmy. „Máme vysoce kvalitní prostředky k suchému i mokrému získávání kávových zrn z kávových třešní, abychom zajistili vysokou kvalitu naší kávy. To, jak se káva zpracovává, totiž má velký vliv na její kvalitu,“ vysvětluje dále Markus.

Na jeho plantážích se konkrétně pěstuje především vysoce kvalitní káva Arabica, která je pro celý region typická. Ale celkově nepřijdou zkrátka ani další, méně známé odrůdy: „Jsou mezi nimi třeba Catuai, Mundo Novo, Icatu nebo Bourbon. Já sám jsem se tady stal velkým milovníkem brazilských káv – hojně pěstovaná odrůda Bourbon se zde stala mým největším favoritem.“

Jak se pak káva dostane až k zákazníkovi?

Základem toho, aby se káva dostala až do vašeho šálku, pak je uzavřená smlouva mezi danou farmou a odběratelem kávy. Poté stačí jen naložit kontejner s daným objemem kávy.

„Kávy putuje z farmy Ipanema Coffee do města Alfenas, pak do přístavu Santos nákladním vozem, což trvá zhruba osm hodin. Kontejnery se pak naloží na velkou loď a putují do přístavů po celém světě – jedním z nich je i ten v Hamburku. Tato cesta trvá zhruba tři týdny a pak už káva může jít k našemu zákazníkovi,“ popisuje detailněji Markus.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nás samotné, jakožto autory blogu, pak zajímalo, jestli je možné se procesu sklízení kávy přímo účastnit například ve formě letních brigád, jako tomu je například v případě sklízení ovoce. Bohužel to ale vypadá, že přinejmenším na velké farmě v Brazílii si takto příjemnou dovolenou nebudeme moci užít: „Práce na farmě je dlouhodobá a vyžaduje náležité znalosti a trénink, aby byla odvedena řádně během celého období sklizně. Mít z toho jenom letní brigádu, je, myslím, jen velmi těžko představitelné.“

Markus sám si ale její různorodost užívá a všem, kdo tu příležitost mají, doporučuje navštívit libovolnou kávovou farmu: „Slibuji vám, že to bude nezapomenutelný zážitek.“

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články