Právě čtete

Všechno, co jste dosud nevěděli o kvetení kávovníku

2547  
Sdílet: 

Všechno, co jste dosud nevěděli o kvetení kávovníku

Ahoj, jmenuji se Markus Meusburger, je mi 31 let a pocházím z Rakouska. V současnosti žiji v Brazílii, kde pracuji pro Tchibo na kávových plantážích. Bydlím v Alfeně, nádherném městě, které je pouze 20 minut od mého pracoviště ve Fazenda Conquista, kde se nachází jedna ze tří plantáží patřící firmě Ipanema Coffees.

22. 10. 2015 5 min. čtení Markus Meusburger
Všechno, co jste dosud nevěděli o kvetení kávovníku

Není to poprvé, co žiji v zahraničí. Předtím jsem žil několik let v Hamburku, Limě a Londýně. Během svých cest jsem zjistil, že káva má schopnost spojovat lidi po celém světě a dokáže vždy zpříjemnit rozhovor mezi přáteli. Práce a život ve Fazenda Conquista je skvělý a společnost Ipanema Coffees, pod kterou má farma spadá, je jedním z největších producentů kávy na světě. Všechny tři farmy, jmenovitě Conquista, Capoerinha a Rio Verde se rozprostírají na rozloze 6000 hektarů půdy, kde jsou na více než polovině vysazeny kávovníky, a zbývajících 2500 hektarů je chráněno, aby si půda odpočinula a zachovala se biodiversita.

mapa

Počínaje dnešním dnem se tu s vámi budu každý měsíc dělit o své zkušenosti s pěstováním kávy v Brazílii, o tom, jaký se vede na plantážích život, a o tom, jací jsou samotní brazilští obyvatelé a jejich kultura. Konkrétně budu každý měsíc dělat rozhovor na různá témata s lokálními experty, kteří pro Ipanema Coffees pracují a jsou relevantní k tomu, co se momentálně u nás na plantáži děje.

Pojďme začít s kvetením kávovníků, které právě na plantážích probíhá. V tuhle dobu tu mám nádherné scenérie rozkvetlých stromů a květy kávovníků voní skoro tak dobře jako jasmín. Musíme teď pečlivě sledovat předpovědi počasí, neboť klimatické podmínky v době květu jsou rozhodující pro pozdější produktivitu kávovníků. Abych se ale dověděl o tématu víc, rozhodl jsem se vyzpovídat Lucase, agronoma naší plantáže, který mezi kávovníky tráví většinu svého pracovního dne.

IMG_0929_ret

Jaké je tvé jméno a pozice?

Jmenuji se Lucas Carvalho Teixeira. Jsem agronom a technický koordinátor Ipanema Coffees.

Jak dlouho zde pracuješ?

Od ledna roku 2014.

Jak vypadá tvůj běžný den na plantáži?

Popravdě to není vůbec žádná rutina. Ve stručnosti, pracuji především s technickými údaji, které napomáhají činnosti na polích. Takže navštěvuji plantáže a sbírám informace o situaci keřů. Na základě tohoto pozorování připravujeme souhrn činností, které budou na polích vykonávány.

Co na tom je ze všeho nejdůležitější?

Kvalita kávy závisí na několika faktorech, jako je klima, nadmořská výška, odrůda, výživová hodnota, doba sklizně a podobně. Začíná to zasazením té správné odrůdy pro dané místo, abychom využili jejího maximálního genetického potenciálu. Pak musíme zajistit správnou dodávku výživy, vody a vyvarovat se škůdců. Doba sklizně je zásadní moment, který udává kvalitu kávy. Několik týdnů před zráním plodů jsou kávovníky pečlivě sledovány, abychom mohli určit ten nevhodnější moment sklizně.

03112014-markus_05

Potřebuješ pro výkon své práce nějakou speciální kvalifikaci?

Ano. Jak už jsem říkal, je tu hodně faktorů, které ovlivňují kávovou produkci. Je zde tedy zapotřebí profesionála, který rozumí půdě, klimatu, fyziologii květin, škůdcům a tomu, jak se všechno navzájem ovlivňuje.

Co nejraději děláš v době kvetení kávovníků, které teď probíhá?

Mimo tu krásu a vůni rostlin je skvělé, že během kvetení můžeme odhadnout potenciální produkci. Díky tomu můžeme renovovat naše rostliny a naděje pro další rok.

Jak to tedy teď s kávou vypadá, bude to silný rok?

Poslední dvě kvetení jsou pro nás velmi optimistická. Poslední dva roky nás zastihla nepřízeň počasí, kdy místo období dešťů přišlo sucho, ale doufáme, že tenhle rok bude skvělá úroda. V posledních dnech nám to tu kvetlo po celé farmě a keře tím pádem dozrají současně. Pupeny se mohly díky dešťům rozevřít, což umožnilo keřům vyhnat do květu. Poté deště ustaly a přišly slunečné dny, které přispívají k oplodnění rostlin. Pravděpodobně přijde ještě jeden rozkvět, ale už ne tak výrazný.

IMG_1335

Bez čeho by to vůbec nemohlo fungovat?

Nejdůležitější je, aby na keři dozrály pupeny ve stejnou chvíli. To se děje, když během období sucha (červen až září) nejsou žádné nahodilé deště, a také je to dáno dobou trvání suchého období mezi jednotlivými rozkvěty. Pro oplodňování rostlin je v tuhle chvíli klíčová jejich výživa, jestli se nevyskytují nějaké nemoci nebo jestli rostliny neumírají. Oblast také v tuto dobu nesmí být zavlažována.

Kolikrát za rok může kávovník rozkvést?

Je to striktně navázané na déšť. Rostlina začíná růst na začátku roku, kdy se pupence rozvíjí v závislosti na denním světle. To pokračuje do poloviny roku, kdy však zatím z nedostatku vody nepoznáme, jak se budou rozvíjet dál. To se mění v období dešťů, které většinou přichází začátkem jara. Jejich přítomnost pomáhá pupenům, aby rozkvétaly všechny najednou. A výskyt dešťů v období sucha je hlavním faktorem, který udává, kolikrát kávovník rozkvete.

DSC00219

Rozkvétá každá kávová odrůda v jinou dobu?

Rozkvět je striktně závislý na deštích, to mají všechny kávové odrůdy společné. Takže ve stejném regionu probíhá kvetení obvykle ve stejný čas. Nicméně je tu rozdíl v období zrání. Například bourbonská odrůda dozrává dříve, zatímco třeba méně známá káva odrůdy Catuai později.

Který druh kávy máš nejraději?

Kávu piju každý den. Nejraději mám Yellow Bourbon z farmy Fazenda Rio Verde, která má pro mě unikátní chuť. Mám rád hustou a vybalancovanou kávu.

DSC_0081

Tak, a tohle je pro dnešek vše. Děkuji Lucasovi za zajímavý rozhovor. Příští měsíc se podíváme na kvalitu, klasifikaci a legendární setkání za účelem degustace kávy.

Pokud se chcete dozvědět více o kávě a kvetení kávovníků, neváhejte se zeptat. Buďte si jisti, že káva má spoustu tajemství a překvapení, které jste zatím neobjevili. Například, věděli jste, že konzumace kofeinu zvyšuje váš pracovní výkon? Nebo že kávovník dokáže dorůst až 6 metrů a vydrží přes sto let?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články