Právě čtete

Jak káva ovlivňuje sportovní výkon?

3157  
Sdílet: 

Jak káva ovlivňuje sportovní výkon?

Šálek kávy před tím, než si jdete zacvičit? Je to vůbec dobrý nápad? Ano! Kofein patří mezi nejrozšířenější stimulační látky, nabudí centrální nervový systém, oddálí únavu a není divu, že má tedy i pozitivní vliv na fyzickou výkonnost. Mimo jiné pomáhá i s uvolňováním adrenalinu, nezbytného pro organismus při vysoké zátěži, a zvyšuje využití tukové tkáně jako zdroje energie.

27. 10. 2015 2 min. čtení Redakce
Jak káva ovlivňuje sportovní výkon?

O tom, zda by měl být kofein na seznamu dopingových látek, se vedou diskuze již dlouhá desetiletí. V roce 2004 byl ze seznamu vyřazen, test moči tehdy nesměl přesahovat 12 mg/litr, což odpovídá zhruba 8 šálkům kávy. Kofein urychluje spalování kalorií, což potvrzuje španělská studie zveřejněná v Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, a zlepšuje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě až o 26 %.

Kdy pít kávu

Odborníci doporučují pít kávu 20 až 60 minut před fyzickou zátěží a hodinu až dvě po ní, protože tělo potřebuje čas na to se zavodnit, a tím si vytvořit prostředí pro přirozenou rekonvalescenci. Výzkumníci z University of Illinois zjistili, že dva šálky kávy zhruba půl hodiny před tělesnou aktivitou pomohou zmírnit bolest svalů. Někteří dokonce tvrdí, že k uvolnění a relaxaci před výkonem stačí k šálku kávy jen přivonět, neboť její vůně způsobuje změnu proteinů v mozku, které navozují stres.

Nezapomeňte si dopřát i dostatečné množství vody, stejně tak je dobré omezit mléko a cukr, neboť jen dodáváte tělu více kalorií, které je třeba spálit.

Nic se nemá přehánět

Užívání kofeinu má i určitá omezení, která je třeba mít na paměti. Má vliv na zahřívání organismu, působí na cévní systém, zvyšuje krevní tlak. Maximální množství, které vám pomůže ve sportovním výkonu, je stanoveno na 6 miligramů na jeden kilogram. Vážíte-li 80 kilogramů, neměli byste požít více než 480 mg, což činí asi tři šálky kávy denně.

Někteří odborníci doporučují dokonce kofein 4-6 dní před plánovaným sportovním výkonem vysadit, neboť při jeho pravidelné konzumaci si tělo vůči němu vytváří toleranci a jeho možné účinky se tak snižují. Nezapomeňte na nepříznivý vliv kombinace kofeinu a alkoholu, která může být pro sportovce riziková.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články