Když jsem se v posledních týdnech toulala internetem, až podezřele často jsem (především na zahraničních účtech a blozích) potkávala ledovou kávu s vyšlehanou pěnou ze smetanového sýra. Tak dlouho to na mě mrkalo, až mi nezbylo než vyzkoušet, jak tenhle nápoj chutná. Něco na něm musí být, když ho všichni teď tak často připravují, ne?
Cream cheese, jako je třeba originál od značky Philadelphia, často používám do krémů na dorty a cupcakes. Chuť je mírně nakyslá, řekla bych, že dokonce i mírně slaná, ale když se spojí třeba s mrkvovým korpusem, nakonec to perfektně hraje dohromady. S kávou by to tedy teoreticky také mělo fungovat, když se říká, že slaná chuť umí zvýraznit její tóny. A je to tak. Chutná to skvěle a já tohle kafíčko, které je vlastně tak trochu dezert, hodlám zařadit na naše domácí kávové menu nastálo.
Recept na ledovou kávu s čepicí z vyšlehaného krémového sýra
V receptu je cukr, který doporučuji použít, protože zjemní chuť Philadelphie, přesto pěna není moc sladká. Já normálně sladkou kávu nemám ráda, ale tohle je vynikající, takže mi můžete věřit a nebojte se cukr přidat. Připravit to půjde i bez něj, ale mně to pak tolik nechutná.
Ingredience na 4 sklenice ledové kávy:
- 120 g cream cheese (já použila krémový sýr Philadelphia)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 150 ml 33% smetany ke šlehání
- 30 ml mléka
- 600 ml vychlazené filtrované kávy
- led
Postup:
- Cream cheese nechte asi 30 minut odstát při pokojové teplotě, šlehačku a mléko nechte v lednici.
- Krémový sýr elektrickým šlehačem vyšlehejte spolu s cukrem do nadýchaného krému. Mně to trvalo asi 2 minuty.
- Přidejte smetanu a mléko a opět šlehejte. Nejprve na nejnižší stupeň, potom zrychlete.
- Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná pěna. Bude to trvat asi 3–5 minut.
- Do sklenice nasypte led, přilijte kávu a vše pomocí lžíce ozdobte krémovou pěnou. Ihned podávejte.

Rozbalit
Sbalit
Jak si připravit kávu na tento nápoj? Ideálně v konvičce s filtrem, v překapávači nebo ve french pressu a potom vychladit. Pokud byste ale nechtěli čekat, než bude káva ledová, můžete rovnou zkusit flash brew. Espresso se k tomu podle mě spíš nehodí, ale jestli se ho přesto nechcete vzdát, využijte krémovou pěnu jako ozdobu na affogato – to je zmrzlina přelitá espressem.
Krémovou pěnu můžete ochutit!
Skvěle chutná, když do ní přidáte vanilku, můžete také vmíchat rozdrcené lyofilizované ovoce, citronovou kůru, drobounce nasekanou čokoládu nebo griliáš. Zajímavé je také přidat při šlehání lžičku holandského kakaa.
Hotový nápoj můžete libovolně ozdobit oblíbenými posypkami. Pokud byste rádi sladili třeba karamelovým nebo javorovým sirupem, doporučuji ho přimíchat raději do kávy než do pěny, jinak by nemusela být tak hezky nadýchaná.
Možná vás napadá otázka, jestli by šla tahle krémová vrstva použít i na horký šálek kávy. Já jsem to za vás vyzkoušela a osobně bych se tomu příště vyhnula. V teplém nápoji se krém začne rychle rozpouštět a ztratí konzistenci, která je na něm právě to kouzelné. Pokud tedy všechnu pěnu nevyužijete, raději ji uložte do lednice (použijte dobře těsnící krabičku) a později si ji dejte třeba na jahody nebo palačinky. A to je parádní!
Užívejte si krásné léto a přeji vám hodně pohodových dnů, které si vychutnáte s dobrými kávovými dezerty.

Využijte akci 2+1 balení kávy zdarma
Vychutnejte si svou oblíbenou kávu ještě výhodněji. Ke dvěma balením zrnkové, mleté i instantní kávy všem držitelům TchiboCard přibalíme jedno další zdarma.