Právě čtete

Kam v zimě vyrazit na dovolenou podle Nattiness

3419  
Sdílet: 

Kam v zimě vyrazit na dovolenou podle Nattiness

Přináším vám několik mých osobních tipů na místa, kam bych se v životě ještě jednou ráda podívala, a věřím, že si je užijete stejně jako já.

7. 11. 2017 5 min. čtení Natálie Kotková
Kam v zimě vyrazit na dovolenou podle Nattiness

Sníh je fajn a občas si zalézt s knížkou a čajem ke krbu taky není k zahození. Kdo by ale netoužil odjet na teplem zalité pláže či podniknout roadtrip pouští po nekonečných amerických státovkách? Nebojte se odložit pracovní shon, sbalte kufry a odjeďte alespoň na malou chvíli za svými sny. Uvidíte, že nebudete litovat – zážitky jsou přece tou nejlepší investicí.

Thajsko

Thajsko je podle mého názoru na zimní dovolenou ideální destinací a opravdickým rájem pro všechny milovníky potápění, nádherné krajiny a skvělého jídla. No řekněte, kdo by si nechtěl vyzkoušet thajskou kuchyni přímo u zdroje? Já jsem si z mnoha možných míst vybrala Phuket, Pattaya a Bangkok, a jelikož jsem cestovala po vlastní ose, viděla jsem z této přívětivé kultury opravdu mnoho.

Phuket ukrývá krásnou přírodu, usměvavé obyvatele a pláže s dokonale průzračnou vodou. Pokud zde budete, určitě nevynechejte plavbu tradiční loďkou a užijte si zdejší neopakovatelný západ slunce nad mořem. Pokud rádi poznáváte odlišné kulturní zvyklosti, nenechte si ujít návštěvu parku Fantasea a jejich večerní oslavnou show na poctu historie a dědictví Thajska.

Pattaya je o něco živějším místem, kde si užijete především společenského života a dobrého jídla. Z restaurací vám doporučuji Ruen Thai, kde vás při večeři doprovází thajská hudba a tanečnice. A nezapomeňte na Muay Thai neboli thajský box! Já ho tam zkusila poprvé a hned se mi to zalíbilo.

Návštěvu Bangkoku bych doporučila minimálně na den či dva, protože ukáže zcela opačný ráz Thajska. Místo ráje úchvatných ostrovů se dostanete mezi opravdové obyvatele, každodenní shon, pouliční trhy a hluboké rozdíly mezi sociálními vrstvami. Ve světoznámém chrámu Wat Pho vás nadchne 46 metrů dlouhá socha Buddhy a panuje zde klidná a meditativní atmosféra. O něco divočejší zážitek vám poskytne Floating Market, místní tržiště přímo na vodní hladině. Ale jak říkám, celé Thajsko je úplně jiný svět, který určitě stojí za prozkoumání!

Maledivy

Podívat se na Maledivy patří do wish-listů mnoha z nás, a to právě obzvláště v zimě. Já jsem si svůj sen splnila v lednu a mohu jen a jen doporučit!

Většina letadel přilétává do Male, odkud vás vodní taxi rozváží na ostrovy. Ty jsou posety do divoké přírody a jsou posázené malými domečky pár kroků od moře, zkrátka sen. Já jsem bydlela na jednom z nich pod názvem Fun Island, což byl krásný, maličký klidný ostrůvek, kde jsem jen málokdy potkala jakékoli lidi.

Ráda bych ale vyvrátila tvrzení, že Maledivy slouží jen k celodennímu polehávání na pláži. Já osobně patřím k aktivnějším cestovatelům a zdejší možnosti mě opravdu nadchly. Od potápění, projížďky na loďce, paddleboardu a dalších vodních sportů až po pozorování nekonečných západů slunce a ochutnávání nejrůznějších místních delikates a osvěžujících ovocných šťáv.

Pokud byste třeba jeli na dovolenou i s tím, že musíte něco popracovat, tak to s trochou vůle není vůbec problém. Však vyřizování e-mailů při výhledu na palmy a oceán jde hned rychleji, že? Pokud tedy plánujete dovolenou v zimě, Maledivy jsou určitě skvělou volbou.

Panama

Panamu jsem navštívila nedávno. Nikdy bych nečekala, že se vydám zrovna sem, ale po týdenním pobytu mohu vřele doporučit. Mluvím především o Panama City, kde se historie, příroda i moderní město pojí v jedno. V Panama City bych ráda zmínila tři místa, která musíte navštívit. Patří mezi ně především historická část města Casco Viejo, kde se mísí zdejší kultura a atmosféra s dobrou náladou jeho obyvatel. Pokud ale vybočíte z hlavní ulice Red Road, město vám ukáže chudší a pravdivější část města.

Dalším skvělým místem je rozhodně i Panama Sign, kde můžete ochutnat nejrůznější místní pochoutky i dobře napěněné pivo, pokochat se nejnovějšími módními výstřelky či si smlsnout na zmrzlině zakoupené v pouličním zmrzlinářském vozu.

A nezapomeňte na městskou část Amador a její úchvatný přístav s nefalšovaným nádechem Karibiku! Panama je zkrátka kouzelné místo ze všech stran obklopené upravenými plážemi, volnou přírodou a místy k surfování. Pláže jsou půl hodiny autem, pokud chcete ale opravdu nádhernou karibskou přírodu, jeďte na panamské ostrovy.

Kalifornie

Kalifornii vnímá každý z nás trochu jinak. Podle mě je to místo, kam by se měl podívat každý z nás. Přes celý rok tam nejsou zas takové teplotní rozdíly jako u nás. Já tam byla v létě, ale v lednu tam je kolem 15-20 stupňů, což je na příjemné cestování akorát. Pokud máte více času, určitě si pronajměte auto a vydejte se na cestu po západním pobřeží. Navštivte známé přírodní parky – Yosemitský národní park, Yosemite Valley, národní park Sequoia, Death Valley, národní park Joshua Tree a Grand Canyon. Je tam plno míst, ale tato jsou nejznámější a sama je mohu doporučit.

Z měst vede Huntington Beach. Říká se mu Surf City USA a zažijete tam pravou kalifornskou atmosféru ve stylu hudby The Beach Boys. Já tam žila pár měsíců a byl to sen. Na pláži si určitě dejte corn dog a typické S’mores. Na místních plážích si užijete nejen koupání a povalování, ale také skvělého potápění či začátečnických lekcí surfingu.

Los Angeles či San Diego také nejsou k zahození. Zajděte si na baseballový turnaj nebo podnikněte jachtařský výlet. San Diego vás nadchne pravou hippie atmosférou a obě města určitě stojí za návštěvu! Kalifornie má své kouzlo, které si vás určitě získá, tak jako mě.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články