Právě čtete

Minigolf je ideálním sportem pro celou rodinu

3966  
Sdílet: 

Minigolf je ideálním sportem pro celou rodinu

Málokterá aktivita zaujme dítě, rodiče i babičku. Při hledání ideální rodinné aktivity na víkend můžete sáhnout po turistice (která děti brzy omrzí), sbírání hub (které babička špatně uvidí) nebo po minigolfu (který může zaujmout každou generaci).

18. 4. 2016 3 min. čtení Redakce
Minigolf je ideálním sportem pro celou rodinu

Minigolf nemá žádné věkové ani pohybové omezení. Existují zmenšené hole pro děti, vedle kterých klidně mohou hrát lidé na vozíčku, nebo také lidé starší 80 let. K minigolfu není třeba pořizovat ani žádné drahé sportovní potřeby. Minigolf si můžete zahrát v plavkách stejně jako v teplákách, stačí si na hřišti zapůjčit hůl a míčky a můžete se vydat na zdolávání jedné jamky za druhé.

Minigolf si jen málokdo z nás spojí s vrcholovými závody, spíš ho máme spojený s volnočasovými aktivitami provozovanými v teplém počasí. Přesto se reprezentanti České republiky umisťují na předních místech mezinárodních závodů. Jednou z nejúspěšnějších českých reprezentantek v minigolfu je Dagmar Hirschmannová, která se v roce 2014 stala seniorskou mistryní Evropy. Ta nám spolu s Františkem Nečekalem z TJ MG Cheb řekla o minigolfu pro neprofesionály víc.

IMG_9826

Minigolf je pro všechny

Minigolf je vhodný i pro ty, kteří by jiný sport dělat nemohli. Ke hře stačí udržet hůl, fyzická kondice není důležitá, důležitá je koncentrace. Právě díky přístupnosti a nenáročnosti minigolfu můžete na hřištích potkat i rodiny o třech generacích. „Neznám jiný sport, který by to tak měl. A navíc je to venku,” potvrzuje výhody minigolfu Dagmar Hirschmannová.

Vybavení

K tomu, abyste začali hrát minigolf, víceméně nic nepotřebujete. Stačí pěkné počasí, hůl i míčky, a pokud budete chtít profesionální radu, vždycky vám někdo poradí. Hrát ale můžete i bez profesionální pomoci.

Když vás minigolf zaujme, můžete si koupit vlastní vybavení a přidat se do jednoho z přibližně 25 minigolfových klubů rozesetých po České republice. Hůl stojí kolem 2000 – 2500 korun a základní sada 10 míčků je za 3500,-. To, co dělá z minigolfu přístupný sport je i to, že vám vybavení vydží po celou vaši profesionální kariéru.

IMG_9876

Pravidla

Ke hře vám stačí znát základní pravidla – na každou dráhu máte maximálně 7 pokusů, na betonové hřiště stoupat můžete, na miniaturgolfové nesmíte a cílem je dostat míček do jamky na druhé straně dráhy. Tím máte základní přehled o minigolfu pokrytý.

IMG_9969

Rady pro začátečníky

Správný postoj
Základem správného úderu je správný postoj. Nohy spolu s nataženou holí, která se dotýká míčku, mají tvořit trojuhelník a vy musíte být lehce v předklonu. Důležitá je stabilita.

IMG_9934

Správný úder
Hůl se má dotýkat míčku a pohyb v úderu musíte provádět v ramenou, zápěstí musí zůstat pevné. Očima sledujeme cílovou jamku, neotáčíme hlavu za míčkem.

IMG_9819

Zásadní je volba míčku
Minigolf oproti golfu využívá jen jednu hůl, variabilita přichází až s volbou míčků. Existují jich tisíce, zatímco ve “velkém” golfu máte míček jen jeden. Jednotlivé druhy minigolfových míčků se liší svou tvrdostí, každý míček se jinak odráží a každý letí po dráze jinak rychle. Podmínek, které ovlivňují dráhu míčku a výsledné úspěšné nebo neúspěšné zakončení, je ale daleko více. Jednou z nich je i teplota – když se míček zahřeje (profesionálové je zahřívají v ruce nebo ve speciálních ponožkách zastrčených v kalhotách), bude se víc odrážet. Když ho naopak potřebujete zchladit, aby nepřejížděl, můžete ho na chvíli ponořit do vody. „Jak vybrat míček, to už je těžká alchymie,” vysvětluje František Nečekal.

IMG_9949

Začátečníky, jako jsem já, budou ale zajímat spíš jen barvy, které míčky mají. Když ale chcete nějakou jamku zahrát lépe než váš protihráč, poradí vám bodovací tabulka obsahující doporučené barvy míčků.

Když si osvojíte tato základní pravidla, tak už nic nebude stát mezi vámi a minigolfovými úspěchy. Zápal do minigolfu můžete přenést i na své nejbližší, se kterými můžete trávit čas neobvyklým způsobem na čerstvém vzduchu. A kdo ví, třeba z dětí vychováte budoucí mistry. „Když minigolfu propadne někdo z rodiny, většinou tomu propadne i zbytek. Pak vznikají takové minigolfové klany. A většinou mistři jsou právě z takové minigolfové rodiny.”

Pokud se chcete stát jednou z nich, můžete začít na hřišti minigolfového klubu TJ MG Cheb.

IMG_9857

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články