Právě čtete

Bláznivě barevné vlasy jsou šik v každém věku. Jak na ně?

14990  
Sdílet: 

Bláznivě barevné vlasy jsou šik v každém věku. Jak na ně?

Asi už jste zaznamenali, že v posledních letech se barevné vlasy netýkají jen bláznivých „pankáčů“ nebo holek v pubertě. Na ulici běžně potkávám dámy v kostýmcích i mámy s kočárky, které nosí vlasy v nejrůznějších barvách.

28. 12. 2019 5 min. čtení Jana Duffková
Bláznivě barevné vlasy jsou šik v každém věku. Jak na ně?

Barevným vlasům jsem propadla i já. Je to pořád ještě trošku bláznivá móda, ale rozhodně už ne tak neobvyklá.

Vážně je v pohodě vyjít na ulici s fialovou, modrou, růžovou barvou…?

Jestli je to v pohodě, to záleží na každém, v čem se cítí dobře. A pokud se cítíte dobře, když máte růžové vlasy, je podle mě úplně super je bez ostychu nosit. Já mám nejradši právě růžovou nebo odstíny fialové. Vlastně se mi střídají období, kdy mě baví přírodní vlasy (to mám právě teď) a období, kdy se cítím na něco šílenějšího.

Ze začátku jsem nebyla tak odvážná, je to už pěkných pár let zpátky a to se ještě tak běžně barevné vlasy nenosily. Proto jsem volila jen melíry, barevné konečky nebo podbarvení. Když jsem se poprvé odhodlala nechat si nabarvit na růžovo téměř celou hlavu, z počátku jsem volila pastelové odstíny, které nejsou tolik křiklavé. A když už si člověk zvykne, najednou se mu bez obav z reakcí okolí dobře chodí i v něčem výraznějším. Nebudu ale lhát, občas se mi stalo, že se za mnou někdo otočil s nelichotivým pohledem, ale většinou se to týkalo spíš starší generace, pro kterou chápu, že mohou být barevné vlasy možná stále pobuřující. :-)

Jak je nosit, aby byly opravdu šik?

Aby na člověku vypadaly barevné vlasy dobře, je podle mě potřeba přizpůsobit tomu trošku šatník. To je samozřejmě hodně individuální a každý to vnímá jinak. Podle mého názoru jsou dva směry: buď nosit oblečení a doplňky ve velmi neutrálních barvách (šedá, černá, bílá), nebo naopak sahat po extra bláznivých kouscích.

Když přijde na otázku účesu, tam asi není jeden konkrétní, který by se dal určit jako „ten nejlepší“ pro barevné vlasy, ale obecně je určitě fajn nosit vlasy umyté a upravené. To nakonec platí asi v každém případě.

 

View this post on Instagram

 

Rybana. 🐟 🖤 🖤 🖤 #copanky #vlasy #colourbynikola #fialovevlasy #unicornhair #pinkhair #ruzovevlasy #barevnevlasy

A post shared by Jana Duffková (@janaduff) on

Jak docílit barevných vlasů?

Získat vysněný odstín může být hlavně ze začátku oříšek. Dá se to zvládnout i doma, ale alespoň pro prvních pár barvení bych doporučila vyhledat odborníka, ačkoli to není levná záležitost. I v Česku už jsou dokonce specializovaná kadeřnictví, která se přímo zabývají vytvářením neobvyklých barev vlasů.

Základem je připravit na barvení vlasy odbarvením (pokud od přírody nemáte sněhově bílé vlasy). Ať už zvolíte pastelové, nebo výraznější barvy, je potřeba mít své vlasy předem odbarvené, a to ideálně do chladnějšího odstínu. Jak kvalitně budete mít připravený základ, tak kvalitně dosáhnete požadované barvy. Pokud si například budete přát žvýkačkově růžové vlasy, ale základ vlasů bude odbarvený do nažloutlých odstínů, nakonec můžete skončit se zrzavou. A pokud si vlasy neodbarvíte, možná vám barva nechytí vůbec. Další výhodou návštěvy kadeřnictví je to, že pochytíte techniku práce s barvou a příště už třeba i doma budete vědět, jak na to.

Ilustrační foto

Ideální varianta je tedy začít s kadeřnicí, koupit si barvy, které používá, a s těmi vlasy poté dobarvovat doma, než se ke kadeřnici zase vypravíte třeba pro oživení blonďatého základu.

Pokud chcete vidět více, mám na svém instagramovém profilu Stories z procesu u kadeřnice, tak se podívejte. :-)

Které barvy jsou dobré a kde je sehnat?

Když máte správně odbarvený základ a chcete zkusit barvit se doma, nebo chcete jen oživit barvu od kadeřnice, přichází otázka, jakou barvu použít. Barvy už jsou u nás docela dobře dostupné, některé se prodávají i v drogeriích. Je to hodně o zkoušení, co vám bude vyhovovat.

Já mám tři oblíbené značky, ke kterým se ráda vracím, ale než jsem si je vybrala, několikrát jsem se „spálila“ a skončila s vlasy, které se mi nelíbily.

Moje vyzkoušené značky


Moje oblíbená značka je Maria Nila, což jsou voňavé masky na vlasy, které zároveň umí barvit. Od této značky používám růžovou a k ní si kupuji neutrální pro míchání světlejších odstínů. Druhá oblíbená značka je J Beverly Hills, na kterou mě přivedla kadeřnice Nikola, která mi vytvořila ten nejkrásnější barevný účes, který jsem kdy měla. Barvy, se kterými jsem začínala a stále se k nim občas ráda vracím, se jmenují Directions.

Výhodou je, že barvy pro tento typ barvení většinou neničí vlasy a často mají dokonce vlastnosti pečujících masek. Kde tedy barvy kupovat? Nejlepší je pořídit barvu přímo u kadeřnice, která vám pomohla se startem, nebo se podívat na specializované e-shopy.

Tipy pro barvení doma

  • Já to dělám tak, že si nejprve dobře umyju vlasy šamponem a prosuším je ručníkem. Pak už jen do vlasů rovnoměrně nanesu barvu pomocí štětce, vmasíruju ji, aby se dostala ke všem vlasům, a je hotovo.
  • Barvy, které používám, působí zároveň i jako kondicionér, takže je nakonec jen opláchnu.
  • Když během barvení budete pozorovat, jak vám odstín „chytá“, myslete na to, že až si vlasy opláchnete a vysušíte, bude barva o něco světlejší. Proto se nelekněte a určitě nechte barvu působit dostatečně dlouho.
  • Určitě si nezapomeňte obléct staré triko, protože barvy nejdou vyprat, a také je fajn namazat si uši, čelo a krk vazelínou – když barvou „přetáhnete“, půjde vám pak v pořádku umýt.
  • Co se týká samotné barvy, raději použijte více než méně, abyste se vyhnuli flekatým vlasům. Většina barev jde také ředit kondicionérem, čímž můžete docílit světlejších odstínů. Některé značky dokonce prodávají i neutrální odstín, který je k ředění různých odstínů přímo vyrobený.
  • Vždy, když začínám používat barvu, kterou ještě tak dobře neznám, vyzkouším ji nejprve jen na jednom pramínku, abych se ujistila, do jakého odstínu mi chytne. Až potom se pustím do celé hlavy.
Ilustrační foto

Jak se o barevné vlasy starat?

Barevné vlasy se obecně rychle vymývají; pastelové odstíny ještě víc než „klasická“ barva. S každým umytím budete, hlavně ze začátku, pravděpodobně pociťovat, že vám barvy blednou. Na druhou stranu – kdyby se vám nepodařilo vychytat správný odstín, alespoň nemusíte propadat panice, protože to není napořád. :-)

Mně barva většinou vydrží asi 4 týdny a potom už je potřeba ji oživit. Určitě se vyplatí koupit si speciální šampon pro takto barvené vlasy, protože se vám barva bude díky jeho vlastnostem vymývat pomaleji.

A co vy? Láká vás móda bláznivě barevných vlasů?

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články